1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Doğal göllerde balık yetiştiriciliği yapılamayacak
Doğal göllerde balık yetiştiriciliği yapılamayacak

Doğal göllerde balık yetiştiriciliği yapılamayacak

Doğal Göller ile içme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlarda balık yetiştiriciliği tesisleri kurulamayacak.

A+A-

Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Yönetmeliğe göre, doğal Göller ile içme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlarda balık yetiştiriciliği tesisleri kurulamayacak.

Bu kapsam dışında kalan baraj gölleri ve göletlerde minimum su kotundaki rezervuar alanının en fazla yüzde 3'üne kadar alanda olmak kaydıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın uygun görüşü ile balık yetiştiriciliği tesislerinin kurulmasına izin verilebilecek. Yönetmelik, açık deniz haricindeki bütün yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularını kapsayacak.

Ancak DSİ Genel Müdürlüğü'nce ekonomik bölge oluşturulan rezervuarlarda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile müştereken belirlenen uygulama esasları çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bakanlıktan olumlu görüş almak kaydıyla su ürünleri avcılığına ve maksimum su seviyesindeki göl alanı 75 bin hektardan büyük baraj göllerinde minimum su kotundaki rezervuar alanının yüzde 0,1'ine kadar alanda su ürünleri yetiştiriciliğine izin verilebilecek. İçme suyu alma yapısına en az bin metreden daha yakın olan alanlarda ve bu yapıların bulunduğu koylarda su ürünleri yetiştiriciliği yapılamayacak.

Baraj göllerinde minimum su kotundaki rezervuar alanının Bakanlıkça taşıma kapasitesi belirlenene kadar, en fazla yüzde 3'üne kadar alanda Bakanlığın uygun görüşü ile balık yetiştiriciliği tesislerinin kurulmasına izin verilecek.

Balık yetiştiriciliği tesisleri, su sirkülasyonunun kolay sağlanabildiği, oligotrofik ve mezotrofik gölet ve baraj göllerinde faaliyet gösterecek. Balık yetiştiriciliğinin yapıldığı alanların su kalitesi Bakanlıkça izlenecek ve değerlendirilecek. İzleme neticesinde Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde gölet ve baraj gölünün özümleme kapasitesi belirleninceye kadar yeni kurulacak balık yetiştiriciliği tesislerinin faaliyet göstereceği alanda, su kalite parametreleri Bakanlıkça belirlenecek esaslara uygun şekilde ölçülecek.

Balık yetiştiriciliği tesisleri faaliyete başladıktan sonra, faaliyet sahibi tarafından su kalite parametreleri ile alakalı olarak yaptırılan analiz sonuçları Bakanlığa sunulacak.

Su kirliliği açısından hassas su alanları ile nitrata hassas su alanları belirlenecek. Suların ekolojik ve kimyasal kalite durumlarını gösteren haritalar hazırlanacak.

Su kütlesine etki eden noktasal ve yayılı kaynaklı baskılar ile biyolojik ve hidromorfolojik baskılar ve etkiler dikkate alınarak su kalite değerlendirmesi yapılacak.

-Riske göre sınıflandırma yapılacak-

Baskı ve etkiler değerlendirilirken fiziksel, kimyasal ve biyolojik veriler ile suyun kullanım durumuna ilişkin veriler toplanacak. Çevresel hedeflere ulaşmada Darboğaz oluşturan önemli baskılar tespit edilecek. Baskı ve etkilere ilişkin değerlendirmeler ve risk analizleri yapılacak.

Su kalite değerlendirmelerine göre risk altında, potansiyel risk altında ve risk altında olmayan yüzeysel su kütleleri belirlenecek.

Risk altında olan yüzeysel su kütleleri için ayrıntılı değerlendirme yapılacak. Ayrıntılı değerlendirme raporu, su kalitesinin iyileştirilmesi için tedbirler programını, izleme programını, kirlilik potansiyeline göre hazırlanan risk analizlerini de içerecek.

-Kanserojen maddelere göre çevre standardı-

Yüzeysel su kütlelerinde çevresel kalite standartlarının belirlenmesi çalışması kapsamında aralarında kanserojen maddeler, siyanürler, arseniğin de bulunduğu kirleticiler için çevresel kalite standartları belirlenecek.

Yüzeysel su kirliliğinin önlenmesi için bir tedbirler programı hazırlanacak. Hazırlanan tedbirler programında öncelikle zayıf ve kötü durumdaki su kütleleri için belirlenmiş olan tedbirler uygulanacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte, altı yıllık dönemler için tedbirler programı hazırlanacak ve uygulamaların takibi yapılacak. Bu dönemlerin ikinci yarısından itibaren tedbirler programı gözden geçirilecek ve güncellenecek.

Yönetmelik kapsamında değerlendirilen yüzeysel su kütlelerinin mevcut durumunun bozulmasına yol açan faaliyetler, denetlenecek ve yaptırım uygulanacak.

-Koruma bölgeleri belirlenecek-

Yüzeysel su kütlelerinde şu koruma bölgeleri belirlenecek:

"*İnsani kullanım maksatlı su temini için tahsis edilen alanlar.

*Ekonomik bakımdan önemli sucul canlı türlerinin korunması için tahsis edilen alanlar.

*Yüzme suyu olarak tahsis edilen alanlar dahil, rekreasyon maksatlı kullanılan su kütleleri.

*Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği kapsamında nütrientler açısından hassas olarak belirlenmiş alanlar.

*Su durumunun sürdürülmesi ya da iyileştirilmesinin sağlanması için önemli bir faktör olduğu habitatlar ya da türlerin korunması için tahsis edilen alanlar."

virahaber.com

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.