1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. ‘Dipteki üreme alanlarını yok ediyor’
‘Dipteki üreme alanlarını yok ediyor’

‘Dipteki üreme alanlarını yok ediyor’

15 Eylül itibariyle yasakları biten ve kıyıdan en az 3 mil açıkta avlanmaları gereken trolcülerin Haliç’te bile ağ attığı iddia edildi

A+A-

Trol avı yasağının 15 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından Marmara’da trol endişesi yaşanmaya başlandı. Trol avının yasak olduğu Marmara Denizi’nde deniz polisi ve sahil güvenlik ihbar bekliyor.
Balık avı sezonunun 1 Eylül’de açılmasına rağmen, dip balıklarına yumurtlamak için zaman kazandırmak kıyıya yakın avlanmalarına ancak 15 Eylül’de izin verilen troller denize açılmaya başladı. Denizin dibindeki tüm yumurtlama alanlarını tahrip etmeleri nedeniyle eleştirilen trollere 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu sınırlamalar getiriyor.

Kıyıdan en az 3 mil açıkta yapılabilen trol avının, kıyıya daha yakın alanlarda yasak olmasına rağmen İstanbul açıklarında bile yapıldığı belirtiliyor. Trolün Marmara Denizi’nde halen yaygın olduğunu savunan Türkiye Denizcilik Araştırmaları Vakfı(TÜDAV) Başkanı Prof. Bayram Öztürk şu bilgileri verdi:
“Trol avının çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Dipteki tüm yuvaları ve üreme alanlarını yok ettiği için doğanın dengesini bozuyorlar. Evet trol Marmara’da yasak ama tüm trol tekneleri boğazdaki balıkçı barınaklarında bulunuyor. Marmara’dan tamamen uzaklaştırılmaları gerekli. Fakat, Haliç önlerinde bile trol ağı atıldığını biliyoruz.
Trollerin uluslararası sulara götürülmesi yani kıyıdan çok uzaklarda avlanmalarını sağlamak gerekir. Hale gelen trol balığının kontrolünü yapan su ürünleri mühendisi de denizde avlanan balıkçılarımız da duyarlı olmalıdır.”

4 bin 354 lira para cezası var

Özellikle geceleri güvertelerinde hiçbir ışık bulundurmadan ağlarını derinlere salan trol tekneleriyle mücadele etmek için 24 saat hizmet veren Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi yapılan ihbarları anında değerlendiriyor.
Sahile 3 milden yakın mesafedeki bir teknede trol mekanizmasının bulunması halinde 2 bin 169 TL para ceza uygulanıyor. Avlanmanın yapılması halindeyse ceza 4 bin 354 TL’ye çıkıyor. Ruhsat iptali de uygulanabilen cezalar arasında.

Milliyet

Bu haber toplam 919 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.