‘Diktatötörlükle de olsa yapmalıyız’
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’nin MLC 2006 sözleşmesine desteklemesi gerektiğini söyledi. Kalkavan desteğini “Türk denizciliği için daha iyi olan ne ise onu diktatötörlükle de olsa yapmalıyız” ifadeleriyle açıkladı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, 20 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan ve 40 ülke tarafından onaylanan MLC 2006 Sözleşmesi damga vurdu. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, MLC 2006 sözleşmesinin desteklenmesi gerektiğini belirterek “Deniz Ticaret Odası kanunla kurulmuş, seçilmiştir. Bazı şeylerde referandum yapmaz, diktatörlük yapar doğru olan için. Doğru olanı da budur. Ülke adına Deniz Ticaret Odası olarak daha iyiyi nasıl yaparız diye çalışılmalıdır. DTO bu sözleşmenin kesinlikle imzalanmasını talep ediyor" dedi.
Gemilerimiz alıkonulabilir
MLC 2006 Sözleşmesi sektöre sağlayacak iyileştirmeye dikkat çeken Kalkavan: ”Biz niye MLC 2006’ya taraf olunsun istiyoruz? Çünkü imzalanmazsa dünyanın her hangi bir yerinde gemilerimize alıkonulabilir. Eğer imzalarsak muafiyet hakkımız olur. Ayrıca çalışanların şartlarının iyileştirilmesi gerekli. Bunun kaçar tarafı yok. Dünyada yapılıyorsa sen de yapacaksın. Otuz küsür yaşındaki gemi bugün bir armatöre ne kazandırabilir? Ama bunu farklı şekilde değerlendirebiliriz. Hurda teşviği uygulamasına gidilebilir. Böylelikle yeni koster filosuna da geçilmiş olur” şeklinde konuştu.
DTO kanunla iş yapar
Teknolojinin geldiği noktada artık bazı uygulamaların zorunlu hale geldiğini ifade eden Metin Kalkavan konuşmasının devamında; “Yıllar önce biz köprü üstü tuvalet yaptık. Üstelik camlıydı oturduğun yerden her yer görülebilecek. One man sertifika için biz bunu yaptık. MLC’de de yine en iyisini yapacağız. Kimi gemiler yenilemeye imkan vermiyor. Bu konuda da dediğim gibi hurda teşviği devreye girecek” ifadelerine yer verdi. Kalkavan, bazı üyelerin MLC 2006’ya dahil olunmaması görüşünde olmaları üzerine de “Bulgaristan, Rusya gibi ülkelerin imzaladığı bir sözleşmeyi bizim onaylamamamız olur mu? Kanunun verdiği yetkilerle Deniz Ticaret Odası görevini yapıyor. 20 Ağustos’tan sonra Türk bayraklı gemileri büyük tehlike bekliyor. Herkes yapıyorsa sende yapacaksın. Çalışanlar İngilizce öğrenecek, kurslar eğitimler verilecek, gerekli şartlar neyse bunlar sağlanacak. DTO Türk denizciliği için en iyisi neyse onu yapacak” diye konuştu.
Hükümetle ilgisi yok
IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ise son günlerde Denizcilik gündemine bomba gibi düşen , İTÜ DF mezuniyet töreninde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a yapılan protestolara değindi.
Kaptanoğlu, "Orada yapılanların bakanımızla veya hükümetle hiçbir ilgisi yok. Birileri düğmeye mi basıyor anlamıyorum. Bırakın insanlar erken gelsinler, birlikte vakit geçirip kaynaşsınlar. Bakanımız olaylar karşısında son derece sağ duyulu bir yaklaşım sergilemiş. Gerekli cevabı vermiştir" dedi.
Yeni komisyonlar kuruldu
Ayrıca bu ayki meclis toplantısında Deniz Ticaret Odası bünyesinde 30 adet komisyon kurulması yönünde talep geldiğini ifade eden Kaptanoğlu, kurulan komisyonlar ve komisyon üyelerinin isimlerini üyeler ile paylaştı.
Deniz Ticaret Odası tarafından oluşturulan komisyonlar şöyle; Çevre Komisyonu, Basın ve Toplum İlişkileri Komisyonu, Eğitim ve İstihdam Komisyonu, AB ve Dışilişkiler Komisyonu, Mevzuat Komisyonu, AR-GE ve Gelişim Komisyonu, Finansman ve Kaynak Oluşturma Komisyonu, Deniz Kültürü Geliştirme ve Amatör Denizcilik Komisyonu, Kıyıya Yapıları Komisyonu.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.