1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Devler Alsancak'a göz dikti
Devler Alsancak'a göz dikti

Devler Alsancak'a göz dikti

Hamburg Limanı'nın yatırım danışmanları Stephan Dohm ile Claudia Riediger Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'ni ziyaret ederek, bölgenin potansiyeli hakkında bilgi aldılar

A+A-

Shangay'dan sonra ikinci şubesini İzmir'de açan Bremen Yatırım Ofisi iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için çalışacak 30 kişilik heyet ESBAŞ'ta incelemeler yaparak, havacılık, uzay, rüzgar enerjisi ve otomotiv sektörlerinde işbirliği için nabız yokladı

Almanlar, Türkiye'deki yatırımlarını İzmir üzerinden gerçekleştirecek. Çin'in Shangay kentinden sonra ikinci ofislerini kardeş şehirleri İzmir'de açan Bremenliler İzmir'de havacılık, uzay sektörü, otomotiv ve rüzgar enerjisi sektörlerinde yatırım yapmak için nabız yokluyor. Bremen Yatırım Ofisi, Alman firmaları İzmir'de işbirliği ve ortak yatırım imkanlarını araştırırken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılması için çalışacak. Federal Almanya Bölgesel Ekonomi Bakanı Martin Günthner başkanlığında 30 kişilik Bremen İş Heyeti Ege Serbest Bölgesi'nde incelemeler yaparak, Havacılık ve uzay kümelenmesi ile ilgili bilgi aldı. Bölgedeki otomotiv ve rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren firmaları da gezen heyet, İzmir'in potansiyelini yakından görme imkanı buldu.

Giriş kapısı
İncelemelerin ardından değerlendirme yapan Federal Almanya Bölgesel Ekonomi Bakanı Martin Günthner, Türkiye'ye giriş kapısı olarak İzmir'i seçtiklerini söyledi. Dünyada işbirliği ve ortak yatırım yapabilecekleri ülkeler olarak ABD, Çin ve Türkiye'yi belirlediklerini açıklayan Günthner, Shangay'dan sonra ikinci yatırım ofislerini de İzmir'de hizmete açtıklarını kaydetti. Yatırım Ofisi ile birlikte ortak yatırım olanakları ve ticaret hacminin karşılıklı artmasını amaçladıklarını ifade eden Günthner, "İzmir Bremen'in 1995 yılından beri kardeş şehri. Kültürel ve sosyal yönden ilişkilerimiz çok iyi. Ancak iş hayatında potansiyelimizi tam kullanamıyoruz. Biz Türkiye'de ilk yatırım ofisimizi İzmir'de kurduk. Bremen'de bir liman kenti. Bizim bölgemizde de havacılık ve uzay sanayi çok gelişmiş durumda. Birçok ortak paydamız var. Biz kuracağımız ofisle ticaret hacmimizi daha artırmak ve ortak yatırımlara imza atmak istiyoruz" dedi. Türkiye'nin global finans krizini iyi bir şekilde atlattığını ve birçok ülkeden de iyi durumda olduğuna işaret eden Günthner, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini kaydetti. Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında da ticarette kesişim noktası olduğunu anlatan Günthner, bölgenin avantajlarını değerlendirerek, iki ülkenin de kazanması için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Kümelenme Oluştu
ESBAŞ Pazarlama ve Tanıtım Grup Başkanı Ertuğrul Işıksoy ise Bremen'in Shangay'dan sonra İzmir'de yatırım ofisi açmasının son derece önemli olduğuna işaret ederek, bunun İzmir'in potansiyelinin yüksek olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bremen bölgesinin otomotiv, havacılık ve uzay ile yenilenebilir enerji konusunda gelişmiş olduğuna işaret eden Işıksoy, "Biz İzmir'de de havacılık ve uzay kümelenmesi oluşturduk. Bu alanda ortak yatırımlar yapılabilir. Otomotiv ve yenilenebilir enerji de iş yapabileceğimiz alanlar. Bütün bu sektörler İzmir'de de önemli bir altyapıya sahip. Heyet içinde Bremen'deki Aviabelt Havacılık ve Uzay Kümelenmesi'ne üye firmaların temsilcileri de var. Önümüzdeki günlerde iş birlikteliklerinin olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Devler, Alsancak Limanı'na göz dikti
Hamburg Limanı'nın yatırım danışmanları Stephan Dohm ile Claudia Riediger Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'ni ziyaret ederek, bölgenin potansiyeli hakkında bilgi aldılar

Türkiye'nin 2023 yılında kendine koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, taşımacılığın büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği deniz nakliyesinin önemini artırırken, liman açığı uluslararası liman yatırımcılarının da ilgisini çekmeye başladı. Alsancak Limanı'nın kapasitesinin artırılması için 500 milyon dolarlık yatırım devam ederken, 24 Mart'ta Çandarlı'da 4.5 milyar dolarlık limanın için ihaleye çıkılacak. Bu arada uluslarası yatırımcılar da a İzmir'de liman yatırımı yapmak için çalışmalara başladı.

İzmir ve çevresinde liman yatırımlarını araştırmak için dünyanın en büyük limanlarından biri olan Hamburg Limanı'nın yatırım danışmanları Stephan Dohm ile Claudia Riediger Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'ni ziyaret ederek, bölgenin potansiyeli ve mevcut yatırımlar hakkında bilgi aldılar. DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk ile DTO İzmir Şubesi Genel Sekreteri Halil Hatipoğlu'nun da katıldığı toplantıda, bilgi alan Dohm ve Riediger, bölgenin yatırım potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, hazırlayacakları raporu uluslar arası yatırımcılara sunacaklarını söylediler.

Yükselen Yıldız
DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Türkiye'nin yükselen bir yıldız olduğuna işaret ederek, bunu gören yabancı yatırımcıların Türkiye'yi mercek altına aldığını söyledi. Hamburg Limanı için danışmanlık yapan şirketin danışmanlarını kendilerini arayarak liman yatırımları konusunda bilgi talep ettiğini belirten Dologh, "Biz de kendilerine bir sunum yaptık. Bölgedeki mevcut durumu, yapılacak yatırımları ve potansiyeli anlattık. Bölgede büyük bir potansiyel olduğunu gördüler. Şu anda bile liman kapasitemiz yeterli değil. Uluslararası firmalar bunu görmüş durumda" dedi. Hamburg Limanı Danışman Şirketi'nin danışmanlarından Stephan Dohm ise kriz riskine rağmen Türkiye ekonomisindeki büyümenin dikkat çekici olduğuna işaret ederek, İzmir'den başlayarak liman yatırımları konusunda Türkiye'yi incelemeye aldıklarını söyledi. Dohm, hazırlayacakları raporu, liman yatırımcılarına sunacaklarını kaydetti.

Yeni Asır
 

Bu haber toplam 993 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.