1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Dev şirketler limanlar için kapışıyor
Dev şirketler limanlar için kapışıyor

Dev şirketler limanlar için kapışıyor

Son yılların en gözde sektörlerinden biri liman oldu. Şu anda proje halinde ve yapımına başlanan limanların parasal büyüklüğü 10 milyar doları aşmış durumda.

A+A-

Son yılların en gözde sektörü kuşkusuz enerji ancak Türkiye’nin en büyük şirketlerinin bir diğer gözdesi liman oldu. Şu anda proje halinde ve yapımına başlanan limanların parasal büyüklüğü 10 milyar doları aşmış durumda…

Devletin hayata geçireceği üç liman projesinde Filyos Limanı’nın kapasitesi 25 milyon ton, Kuzey Ege Çandarlı ve Mersin Konteyner limanlarında ise kapasite 20 milyon ton olacak. Bu üç limanın yatırım maliyetinin 6.2 milyar doları aşacak. Öte yandan özel sektörün yatırımları çok daha fazla…

1 MİLYAR DOLARLIK HACİM

Türkiye’nin dış ticaretini artırmanın yanı sıra bölgenin lojistik üssü olma hedefine paralel olarak limanlara olan ihtiyacının artacağı biliniyor. Şu anda Türkiye’nin 150 milyar doları geçen ihracatının önemli bir kısmı limanlar aracılığıyla yapılıyor. Türkiye’nin 100’üncü yılı olan 2023’te ise ihracat hedefi 500 milyar dolar. İthalatı da katarsak 10 yıl sonra dış ticaretin hacmi 1 trilyon doları aşacak. Var olan limanların bu talebi karşılamayacağını gören işadamları milyarlarca dolarlık yatırıma başlamış durumda.

YABANCILAR DA YATIRIM PEŞİNDE

- ASYA Port: İtalyan MCS ve Türk ortağı Asyaport tarafından Tekirdağ’da yapımı devam eden limanın maliyeti 400 milyon dolar. İnşaatın bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

- DP World: Dubai merkezli DP World dünyanın birçok ülkesinde liman yatırımlarıyla tanınıyor. 200 milyon dolarlık limanın kapasitesi 1.3 milyon teu’yu bulacak.

LİMAK'TAN İSKENDERUN'A 372 MİLYON $

- Hüsnü Özyeğin: İstanbul Ambarlı’daki Kumport adlı limanı alan Fiba Grubu’nun patronu Hüsnü Özyeğin, başarılı bir operasyona imza atmış oldu.

- Nihat Özdemir: Limak Holding de özelleştirme yoluyla limancılığa başladı. İskenderun Limanı’nı 372 milyon dolarla kazanan Limak, 250 milyon dolar yatırım yapacak. 400 bin teu olan kapasite, 3 milyon teu’ya çıkarılacak.

CENGİZ'İN PORTFÖYÜNDE BEŞ LİMAN VAR

- Mehmet Cengiz: Cengiz Holding de limancılıkta büyüyen gruplardan biri. Holdingin bünyesinde Alanya Yat Limanının yanı sıra Hopa Limanı, Ereğli Limanı, Giresun Limanı ile Sungate Port Rolay Hotel Yat Limanı bulunuyor.

- Hamdi Akın: Akfen, Mersin Limanı’nı 755 milyon dolara aldı. Geçen sürede kapasiteyi 2 katına çıkaran grup, yeni yatırımlarla altyapıyı yeniliyor.

BORUSAN'IN MEKANI GEMLİK

- Global Holding: Antalya Limanı 2006’da Çelebi Holding-Global Holding ortaklığına geçti. Port Akdeniz adı verilen limanın işletme hakkını 2010’da Global aldı.

- Borusan: 230 milyon dolarlık yatırımın büyük kısmını tamamlayan Gemlik Körfezi’ndeki Borusan Limanı’nın 2015’te 650 bin teu konteyner ve 6.5 milyon ton genel kargo kapasitesi olacak.

PETKİM LİMANI 2016 'DA BİTİYOR

- PETKİM: 2016’da tamamlanması beklenen Petkim Konteyner Terminali’nin kapasitesinin 1.5 milyon teu olacağı ve maliyetinin 300 milyon $’ı bulacağı açıklandı.

- Yıldırım Holding: Yılport Limanı’nın 2015 yılında tamamlanması öngörülüyor. Limanın toplam yatırım tutarı 500 milyon dolar, bugüne kadar bu yatırımın 200 milyon doları tamamlandı.

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1323 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.