Dev geminin geçişini Kaptan Ali Cömert ve ekibi sağladı
Pioneering Spirit gemisinin Türk Boğazları'ndan geçişi ile ilgili Türkiye’den giden 6 kişilik ekip, 3 ay önce geçişle ilgili tüm risklerin hesaplandığı simülasyon çalışmasına katılarak bu başarılı geçişin tüm hazırlıklarını tamamladı.
Dünyanın en büyük deniz platformlarından C/S Pioneering Spirit’in Boğaz geçişi için yapılan hassas planın detaylarına ulaşıldı. Türk Akımı Boru Hattı’na boru döşemek için kiralanan Pioneering Spirit önceki gün en zorlu boğaz geçişlerinden birini gerçekleştirdi.
C/S Pioneering Spirit’in Çanakkale ve İstanbul Boğazı geçişi için 3 ay önceden çalışılmaya başlandı. Tam dolu ağırlığı 500 bin ton olan devasa deniz platformunun dünyanın en tehlikeli suyollarından olan İstanbul Boğazı için özel hesaplamalarla hazırlanması dikkat çekti.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden 2, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden 4 uzmandan oluşan ekip 10 Mayıs’ta Hollanda Rotterdam Limanı’na gitti. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün en deneyimli kılavuz kaptanlarından Ali Cömert başkanlığındaki ekip geminin bilinmeyen özelliklerini 5 gün boyunca çalıştı. Geminin suyun altındaki kısmının da 25 metre olması geçişi daha da zorlaştırırken 6 kişilik uzman kadro bir geçiş simülasyonu hazırladı.
Dümende 8 saat
Çalışmalarda geçiş için rüzgârın ve akıntının olmadığı uygun hava koşulları hesaplandı. Geçmiş yıllarda ki tüm veriler incelenerek rüzgârın ve akıntının en az olduğu 31 Mayıs’ta karar kılındı. Devasa platform 13 Mayıs’ta Rotterdam Limanı’ndan yola çıktı.
Saatte en fazla 13 knots (24 mil-km) yapabilen gemi 17 gün sonra 30 Mayıs’ta Çanakkale Boğazı’na geldi. 5 saatte Çanakkale Boğazı’nı geçen gemi aynı akşam 20.30 sıralarında İstanbul açıklarına ulaştı. Geceyi açıkta geçiren gemiye operasyonu yönetmek için Ali Cömert bindi. Sabah 08.20’de geçişe başlayan C/S Pioneering Spirit’in dümenindeki Ali Cömert’e yardımcı olmak için İstanbul Boğazı’nı tanıyan 5 deneyimli kaptan da römorkörlerle harekete geçti. Yaşanabilecek en küçük kaza İstanbul’a büyük bir tehlike oluşturacağı için 6 römorkördeki toplam 50 mürettebat geçiş sırasında gözlerini bile kırpmadı. Aynı zamanda İstanbul Boğazı’nın iki yakasında kurulan 5 sektörde (istasyon) yaklaşık 30 gemi trafik uzmanı görev yaptı.
Gemi trafiği karşılıklı kesilmesine rağmen trafik operatörleri geçiş sırasında radar aletlerinin başından ayrılmadı. 8 saat boyunca dümende kalan Ali Kaptan sert dönüşlerin yapıldığı ve akıntının hızlandığı Kadıköy (Akıntı Burnu)-Kandilli ile Aşiyan-Kanlıca arasındaki en tehlikeli bölgeleri de başarıyla geçmesini bildi.
Bahçeşehir Üniversitesi TÜRBAM Müdürü ve emekli kılavuz kaptan Saim Oğuzulgen ise, “Kıyı Emniyeti bu zorlu operasyonu başarıyla tamamlayarak bilgi ve becerisini ortaya koydu. Türk kaptanların tecrübesi tüm riskleri ortadan kaldırdı” dedi.
‘Mükemmel bir iş çıkardılar’
Kıyı Emniyeti İstanbul Boğazı eski Başkılavuz Kaptanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Saim Oğuzülgen, “Türkiye için çok önemli projenin ilk adımı başarılı bir operasyonla başladı. Ülkemizdeki gemi adamlarının ve mühendislerin ne kadar yetkin olduğunu, işlerini ne kadar iyi yaptığını bir kez daha gördüm ve gururlandım” dedi.
En büyük silahi 'Demir Leydi'
Öncü Ruh anlamına gelen C/S Pioneering Spirit Güney Kore’deki DSME tersanesinde 3 yılda inşa edilerek 2014’te denize indirildi. 73 bin kilovatt enerji üretebilen makineleriyle ilerleyebilen gemi 9 konts hız yapıyor. En fazla 13 knots hız yapabilen gemi 3.5 metre dalga yüksekliğinde bile güvenli. C/S Pioneering Spirit’in üzerinde Demir Leydi adlı bir vinç bulunuyor. 200 metre uzunluğunda, 57 metre genişliğindeki Demir Leydi yükleme ve boşaltma için kullanılıyor.
Haber: Gökhan Karakaş / Milliyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.