1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Derince Limanı’nın değeri 950 milyon dolar
Derince Limanı’nın değeri 950 milyon dolar

Derince Limanı’nın değeri 950 milyon dolar

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 39 yıllığına kiralanacak olan Dernce Limanı için hazırlanan raporu açıkladı. Zeytinoğlu, limanın değerinin üst yapı dahil edildiğinde 950 milyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

A+A-

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 39 yıllığına kiralanacak olan Dernce Limanı için hazırlanan raporu açıkladı. Zeytinoğlu, limanın değerinin üst yapı dahil edildiğinde 950 milyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 28 Mayıs tarihinde 39 yıllığına ihaleye çıkacak olan Derince Limanı ile ilgili olarak hazırlanan Derince Limanı ve Hinterlandı Projesinin raporunu açıkladı. Proje raporunun hazırlanması ve altyapısının oluşturulması noktasında Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oral Erdoğan ve doğrudan faaliyet desteği katkı sağlayan  MARKA’nın Genel Sekreteri Fatih Akbulut da açıklamada hazır bulundu. Derince Limanı’nın 1980’li yıllardan bu yana yatırım yapılmadığı için atıl kaldığını belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, projenin amacının Kocaeli’ndeki limanların ve özellikle Derince Limanı’nın ekonomik katkısını en üst seviyeye çıkarmak ve Derince Limanı’na düşen görevi ortaya koymak olduğunu söyledi.

YAPILACAK İŞLERLE İLGİLİ ÖNERİLER

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, projenin hazırlanmasında anket çalışması ile bölge sanayicisinin ve limanlarının Derince Limanı’na bakışı, saha ziyaretleri ile ilgili bilgi toplamanın yanında, masa başı araştırmaları yapıldığını anlattı. Bu çalışma sırasında Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Liman Başkanlığı, Lisan Acenteleri, Derince Belediyesi ve çeşitli sanayi kuruluşlarının katılımı ile Odak Grup ve Ortak Akıl toplantıları yapıldığını da açıklayan Zeytinoğlu, raporun sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“- Ulaşım bağlantıları konusu son derece önemli addedilmektedir. TEM’e doğrudan bir bağlantı yolunun yapılmasına ve liman çıkışında bu yola bir altgeçit ile bağlanılmasının önemli olduğu anlaşılmaktadır.

Özelleştirme mevzuatı açısından; Liman içersinde kiracı konumunda olan firmaların durumumun ne olacağı konusunun, özellikle limanı satın almayı düşünen bir firma açısından belirsizlik yaratacağı düşünülmektedir. Kıyı Şeridi Master Planın(360 bin metrekare alan 5 milyon metreküp kaya taşı ile doldurulması) paydaşlarının görüşü alındıktan sonra revizyonuna ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Derince Limanı’nın özel müteşebbisler eliyle yönetilmesi gerektiği, ancak kontrol ve denetimin kamu eliyle sürdürüldüğü, bir liman modeline gereksinim olduğu düşünülmektedir. Özelleştirme sürecindeki Derince Limanı açısından öne çıkan hususlardan belki de en önemlisi liman değerinin tahminlemesidir. Takribi 250-300 milyon dolarlık bir yatırımın

4 yıllık bir süreçte yapılması öngörüsüyle; Uzmanlardan aldığımız görüşler çerçevesinde mevcut piyasa borçlanma maliyetleri baz alınarak; minimumda 515 milyon dolar ve maksimumda 786 milyon dolar civarında bir değer oluşumu söz konusudur. Ancak üst yapı dahil edildiğinde 950 milyon dolara kadar çıkabilir.”

SÜRE 49 YIL OLMALI

Özelleştirme ile verilen işletme hakkı süresinin kısa olduğunu düşündüklerini belirten Ayhan Zeytinoğlu, “Yatırımın büyüklüğü nedeniyle bize göre bu süre 49 yıl olmalıdır. Arzumuz limanın hak ettiği değere ihale edilmesidir. Derince Limanı için demiryolu bağlantısı olmazsa olmazımızdır.”dedi. Zeytinoğlu, Derince Limanı’nın sadece Kocaeli’nin değil, Ankara’ya kadar uzanan Anadolu’ya hizmet verebilecek bir liman olduğunu belirtti, “KSO olarak finansal kapasitemiz belli. Ancak ihaleyi alacak firmalara katkımız olması için sembolik ortaklık istiyoruz, arzumuz var.”dedi. Zeytinoğlu, Derince Limanı için yapılacak dolguyla ilgili, “Bugünün teknolojisi ile denize zarar vermeden dolgu yapılabilir.”dedi.

Derince Limanı için 2007 yılında yapılan ihalede 195 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklif verilmiş ve bu ihale Danıştay tarafından ihalesi iptal edilmişti. 16 Ocak’ta 2014 yılında yapılan ihalede ise açık artırma başlangıç fiyatı 516 milyon dolar olarak açıklanmış, ancak ihaleye giren 6 firma ihaleden çekilince özelleştirilmesi iptal edilmişti.

Proje raporunun hazırlanması ve altyapısının oluşturulmasını için çalışan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oral Erdoğan, raporun hazırlanmasında istikrarlı bir veri seti bulunmadığı için zorlandıklarını belirtti, Derince Limanı’nda yöre insanlarının sembolik olarak ta yer alması gerektiğini söyledi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1309 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.