1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Derin sismik' için harekete geçildi
'Derin sismik' için harekete geçildi

'Derin sismik' için harekete geçildi

Sismik-1 gemisinin ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından MTA'nın Türkiye'yi derin sismik araştırmalarda dışa bağımlılıktan kurtaracak tam donanımlı yeni sismik araştırma gemisinin yapılması için Savunma Sanayi İcra Komitesi ihaleyi onayladı.

A+A-

3 yıllık proje için 100 milyon avro harcanacak

Türkiye'de yapılan ilk kurtarma ve sismik gemisi, 'Acergy merlin' adıyla SNR Holding bünyesindeki İstanbul ve Yıldırım tersaneleri işbirliğiyle 2008'de Norveç için yapılmıştı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'yi derin sismik araştırmalarda dışa bağımlılıktan kurtaracak tam donanımlı yeni sismik araştırma gemisinin yapımı için Savunma Sanayi İcra Komitesi ihaleyi onayladı. Yapımına başlanan ve 100 milyon Euro'ya mal olması beklenen yeni gemi, 2D/3D sismik araştırma kapasitesi ile jeofiziksel, jeolojik, jeoteknik, batimetrik, hidrografik, oşinografik, hidroakustik araştırmalar yapmak ve depremler, genel jeoloji, uygulamalı jeoloji, çevre jeolojisi ve yer bilimleri ile ilişkili diğer bilim dallarının da araştırma projelerini gerçekleştirmek üzere örnekleme çalışmaları yapacak.

70 TEKNİK ELEMAN GÜNEY KORE'DE

Enerji Bakanı Taner Yıldız, MTA'nın ekonomiye katkı yapacak sondajlama çalışmaları ile 3 boyutlu derin sismik araştırmalar yapacak yeni gemisi hakkında bilgiler verdi. Geminin yapımına başlandığını söyleyerek, çok heyecan verici olduğunu kaydeden Yıldız, geminin 3 bin metre derinlikte çalışabileceğini, sudan sonra karada da 15 bin kilometre alandaki verileri alacağını belirtti. Yıldız, 4 bin 500 ton ağırlığında 85 metre uzunluğundaki gemide, 70 teknik elemanın çalışacağını, bunların da Güney Kore ile yapılan işbirliği ile eğitime alındığını kaydetti.

ÖZEL SEKTÖR GERÇEKLEŞTİRECEK

Özel sektör tersanelerinde yapılacak yeni geminin 3 yılda faaliyete geçmesi bekleniyor. 100 milyon Euro'ya mal olacak gemi, 65 kilometre uzunluğunda stromer kablolarını çekecek güçte olacak. Modern sevk ve manevra sistemleriyle donatılacak gemide jeofizik, jeoloji, sedimentoloji, ıslak-kuru, XRD-XRF, fiziksel, kimyasal oşinografi ve biyoloji laboratuvarları yer alacak. Gemide, uluslararası standartlarda bir helikopter pisti bulunacak.

Türkiye, açık denizlerde, iki ve üç boyutlu derin sismik araştırmalar yapabilecek kapasitedeki bir gemiyer ilk kez sahip olacak. Yeni sismik gemi, depremsellik etütleri, maden, petrol arama etütleriyle deniz kirliliği etütleri ve deniz dibinden geçen boru hatlarının rutin bakımları için taramalar yapabilecek.

Araştırma gemileri stratejik boyutlu

Bu arada, Türkiye'nin derin sismik araştırmalar yapabilecek araştırma gemisinin olmasının "stratejik boyutu"nun da bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ege ve Akdeniz'de "kıta sahanlığı", "münhasır ekonomik bölge" ve "karasuları" alanlarındaki sorunların çözüme kavuşmadığına işaret eden yetkililer bu durum göz önüne alındığında anılan bölgelerde deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda araştırmalar yapılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Özellikle son dönemde Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de hak iddia ederek, komşu ülkelerle petrol arama anlaşmaları hazırlığında olduğuna dikkat çeken yetkililer, bunun da Türkiye'nin ulusal bir sismik araştırma gemisini acilen tedarik ederek bölgede bilimsel araştırmalara sevk etmesini zorunlu hale getirdiğini ifade ediyorlar.

Cari açığa karşı yerli kömür rezeri devrede

Türkiye'yi ithal petrol ve doğalgaz türevlerinden kurtaracak yerli enerji kaynağı kömürle ilgili de MTA'nın çalışmalar yaptığını belirten Yıldız, MTA'nın yeni sahalar tespit ettiğini söyledi. Buna göre, 8 milyar ton civarında olan linyit rezervine, son 5 yılda yapılan 650 bin metrelik sondajlamalarla 5.3 milyar ton yeni rezerv eklendi. Böylece 13 milyar ton civarındaki kömür sahaları ile kömüre dayalı termik santrallerin yapımına geçilmesi sağlanacak. Bakan Yıldız, yatırımcılardan kömür alım talebi gelmesi halinde değerlendirileceğini belirtiken, "Yerli kömür her zaman rekabet edilebilir bir üründür. Biz doğalgazı değil, rüzgar, güneş, termik ve kömürü tercih edelim istiyoruz. 5 yıl, 15 yıl sonra da ayakta kalırsınız. Yatırımcılar 5-10 yıl sonra doğalgazda maliyetleri karşılamakta zorlanacaklardır" dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da sürekli gündeme getirdiği gibi Türkiye'nin maden envanterini güncelleyecek çalışmalar ğaırlık kazanmış durumda.

Yeni Şafak

Bu haber toplam 919 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.