1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Dentur Avrasya'dan İstanbul trafiğine alternatif çözüm
Dentur Avrasya'dan İstanbul trafiğine alternatif çözüm

Dentur Avrasya'dan İstanbul trafiğine alternatif çözüm

DENTUR Avrasya’nın yeni yapacağı “Yeni nesil gemi projesini” Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül’e sorduk. Morgül; yeni nesil gemi projesi ile işletme maliyetlerini düşürerek İstanbul trafiğine alternatif çözüm sunduklarını belirtti.

A+A-

Neden böyle bir proje yapmaya karar verdiniz?

Bu gemilerin konsepti çok farklı. Taşıma kapasitesi yüksek gemiler var, fakat kısa mesafeli çalışmak için çok ergonomik değil bu gemiler. Yeni nesil gemi projesi aslında yeni bir çalışma da değil. Yıllardır çalışmasını yaptığımız, fakat belli bir süreç sonunda bekletme kararı aldığımız bir proje. Çünkü kriz, yönetmelikler gibi konular bizi etkiledi. Ekonomik şartlarda sıkıntılar yaşandı. Denizcilik camiası krizi sadece yük taşımacılığında yaşanıyormuş gibi algıladı. Oysa bu bizi de etkiledi. Artık amaca yönelik teknelerin yapılması kaçınılmaz oldu. Spesifik bir çalışma bu. Yeni nesil gemilerle Üsküdar-Beşiktaş-Kabataş üçgeninde daha konforlu, daha ekonomik, daha yeşil, engellilere duyarlı hizmet vereceğiz.

Şuan ki makinelerde çalışan Euro dizel fazla tüketime neden oluyor. Çevreci yakıt tabi ki olmalı ama bir süreç de olmalı. Herhangi bir teşvik de yok. Zaten gemilerimiz donatanların öz sermayeleriyle meydana geldi. Tamamen özel sektörün kendi dinamikleriyle yarattıkları bir filomuz var. Euro dizele geçerken daha ekonomik bir süreç sunulmalıydı insanlara. Şuan ki mevcut makinelerimiz bu yakıta duyarlı değil. Fazla yakıyor. İşletme maliyetleri çok yükseldi. Buna eşgüdümlü olarak, deniz taşımacılığında yolcu sayısı da düştü. Böyle bir durumda daha ekonomik çalışmanın planlamasının yolunu yapmak zorundasınız. Yapacağımız yeni nesil gemi projesiyle işletme maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz.

Proje tamamen size mi ait?

Proje, Dentur Avrasya’nın kendi Ar-Ge’si. Projenin telif hakkı bize ait… Dentur Avrasya bir toplu taşıma şirketi. Tersanecilik bizim işimiz değil. Bize Afrika’dan Cezayir’den, Fas’tan, Nijerya’dan nehir taşımacılığıyla ilgili gemi istediler. Lojistik destek de istediler. Çok sıcak bakmadık. Çünkü istikrarsız bölgeler. Çok ciddi bir birikimimiz var. Elbette gemiyi mühendisler yapar, ama kullanıcılar teknik anlamda birçok eksikliği bizler mühendislere yansıtırız. Uygulayıcısıyız bu işin. Yurt dışından bir gemi imalatı ile ilgili bir teklif gelirse, bu anlamda birikimimizi açabiliriz. Bu gemiler yeni nesil, her şeyden önce çift başlı gemiler. 360 derece dönebilen, yüksek manevra yeteneği olan gemiler. Her şeyden önce zamandan tasarruf sağlanacak. Yakıttan da tasarruf sağlanıyor. Dizeli ne kadar az tüketirsek, o kadar ülke ekonomisine katkı sağlanır. İstanbul’da bu kadar mega proje yapılırken, Dentur Avrasya olarak bize bir görev düştüğünden yola çıktık. Halkımızın daha iyi seyahat edebilmesi için böyle bir projeye giriştik. Çalışmalarımıza tam yol devam ediyoruz.

Projenin finansmanı için ne söyleyeceksiniz?

Şuan için bir finans kuruluşuyla anlaşmış değiliz. Başlangıç olarak öz kaynak kullanacağız. Teşvik bekliyoruz tabii. Proje 14 gemi üzerinden düşünülüyor. Yaklaşık her geminin maliyeti yaklaşık 4.5 milyon TL. Bizde herhangi bir teşvik yok. ÖTV’siz yakıtta da biz karlı değiliz. Tamamen halka kazandırılmış bir uygulamadır. Fiyatlarımızda yüzde 60 indirim yaptık. Oysa yakıt bizim işletme giderlerimiz arasında yüzde 40’lık bir kalemdi. Biz yüzde 60 indirim yaptık. Bugün nakit geçiş belki de 6 TL olacaktı. Vatandaşımız için iyi oldu. Ama bu kadar gelişmelere rağmen denizde toplu taşımacılık giderek aşağı düşmekte. Özel sektöre farklı bir sayfa açılabilir diye düşünüyorum.

s1-020-001.jpg

s2-022-001.jpg

unnamed-002.jpg

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 4311 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.