1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Denmar 2 denizin dibini araştıracak
Denmar 2 denizin dibini araştıracak

Denmar 2 denizin dibini araştıracak

Bir Türk armatör tarafından satın alınan araştırma gemisi batıkları araştırmak için yenilendi .

A+A-

Derin sularda araştırmalar yapabilecek gemi sayısı çok az olan Türkiye’de özel sektör de bu konudaki açığı kapatmak için harekete geçti. Bir Türk armatör tarafından satın alınan araştırma gemisi batıkları araştırmak için yenilendi .

Geniş bir kıyı çizgisi ve derinlerinde yüzlerce batığı barındıran Türkiye’de araştırma gemisi açığını doldurmak için özel sektörde girişimlere başladı. İtalya’dan getirilerek Tuzla’da tamamen yenilenen ve dünyanın en gelişmiş haberleşme sistemleriyle donatılan Denmar 2, ilk operasyonuna Türkiye-KKTC Tatlı Su Boru Hattı için Akdeniz’e açılarak başladı.

Denmar 2, 1996’da Yunan jeti tarafından düşürüldükten sonra halen Sakız Adası açıklarında bulunan F-16 uçağını ve şehit Yüzbaşı Nail Erdoğan’ı çıkarmak için düzenlenecek operasyona destek vermek istiyor. Etrafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen derin sularda bilimsel araştırmalar yapabilecek gemi sayısı çok az olan Türkiye’de özel sektör de bu konudaki açığı kapatmak için harekete geçti. Dünyanın çeşitli okyanuslarında araştırma gemisi olarak hizmet verdikten bir Türk armatör tarafından satın alınan gemi kıyılarımızdaki zenginlikleri ve batıkları araştırmak için yenilendi.

80 metre boyunda

80 metre boyuyla dikkat çeken Denmar 2, dinamik pozisyonlama özelliğine sahip ilk gemiler arasında yer alıyor.

Çapa atılması mümkün olmayacak kadar büyük derinliklerde araştırma yapmak için uydu aracılığıyla 4 noktadan yerini sabitleyebilen gemi, bu özelliği ile en derin sularda bile operasyonlar yapabiliyor. Marmaray, İzmit Körfez Geçişi, 3. Köprü gibi mega deniz inşat projelerinin yanı sıra derin sularda araştırma yapabilecek dev sualtı robotlarını da taşıyabilen Denar 2, ilk görevi için KKTC’de bulunuyor. Geminin armatörü Emre Sönmez, “Binlerce metre derinlikte ya da fırtınalı havada bile gemi sabit kalarak bilimsel araştırmalar yapabiliyor. Bu çok az gemide bulunan bir özellik. Türkiye’de devlete ait 2-3 gemi dışında ilk kez özel sektör kullanıyor” dedi.
 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1658 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.