1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Denizlerin hakimi Türk okulları olacak
Denizlerin hakimi Türk okulları olacak

Denizlerin hakimi Türk okulları olacak

Türkiye’de denizcilik okulu sayısı 100'e yaklaştı. 100 milyon TL yatırımla yeni dev kampüsüne kavuşan Piri Reis yurtdışında da üniversite kuracak. İlk hedef Afrika.

A+A-

Türkiye’de denizcilik okulu sayısı 100'e yaklaştı. 100milyon TL yatırımla yeni dev kampüsüne kavuşan PiriReis yurtdışında da üniversite kuracak. İlk hedef Afrika...

Denizcilik eğitiminde 2023 yılına kadar dünyada ilk 5'e girmeyi hedefleyen Türkiye'de sektöre yönelik okul seferberliği başladı. 20 yıl önce denizcilik eğitimi veren kurum sayısı 5'in altındayken bu sayı bugün 100'e yaklaşıyor. Deniz harp okulları dışında bugün Türkiye'de denizcilik öğretiminin dört yıllık lisans programında gerçekleştirildiği 16 fakülte, 7 meslek yüksek okulu ve 50 meslek lisesi bulunuyor. Denizci öğrencilerin sayısı 25 bini geçiyor.

Türkiye'nin denizcilik eğitiminde uluslararası arenadaki bilinirliği de her geçen gün artıyor. Dünya denizcilik örgütü IMO'nun Açık Deniz Eğitim Merkezi'nin başında da artık bir Türk profesör var. Aynı zamanda Türkiye'nin denizcilik alanında ihtisaslaşan ilk ve tek üniversitesi Piri Reis'in rektörü olan Prof. Osman Kamil Sağ, "Türkiye 2023'e kadar denizcilik eğitiminde mutlaka ilk beşe girecek, Piri Reis de bunun öncülüğünü yapacak" dedi.

4 yılda aldığı öğrenciyi 1 yılda alacak

Deniz Ticaret Odası tarafından yaklaşık dört yıl önce kurulan Piri Reis Üniversitesi, bu yıl eğitimlerine 100 milyon TL'lik yatırımla inşa edilen yeni dev kampüsünde başlıyor. Denizcilik eğitiminde devrim niteliğinde yeniliklere hazırlanan Piri Reis, Afrika'dan başlayarak yurtdışında da üniversiteler açmayı planlıyor.

Ekim ayından itibaren BREEAM uluslararası akreditasyonlu, çevreye duyarlı yeni kampüslerinde eğitimlerine devam edeceklerini ifade eden Osman Kamil Sağ, "30 dönüm arazi üzerine kurulu 60 bin m2'lik kapalı alana sahip yeni kampüsümüzle kapasitemizi öğrenci 4 bine çıkardık. 4 yılda 600 öğrenci almıştık. Bu sene ise yerimiz olduğu için bu kadar öğrenciyi bir sende alıyoruz" dedi. Yine Tuzla'da Piri Reis'e ait 40 ve 10 dönümlük iki arazileri daha bulunduğuna dikkat çeken Sağ, önümüzdeki yıllarda yeni kampüsler açmayı planladıklarını söyledi. Yeni kampüste fen-edebiyat ile iktisadi-idari birimler fakülteleri yer alacak. Denizci öğrenciler fen ve edebiyat derslerinin yanı sıra İngilizce eğitimlerini de bu fakültelerde alacak. Piri Reis'te İngilizcenin diğer okullardan çok daha önemsendiğine dikkat çeken Sağ, "Bizden mezun olan tüm öğrenciler dünyanın her yerinde çalışabiliyor" dedi. Öğretim üyesi sayılarının da 86'ya ulaştığı bilgisini veren Sağ, yeni hocaların yarıdan fazlasının yabancı olduğunu söyledi.

Dünya okullarını Piri Reis birleştiriyor

Piri Reis Üniversitesi'nin kurulma amacının başta Türkiye olmak üzere dünyadaki denizcilik eğitimi problemlerini çözmek olduğunu vurgulayan Sağ, üniversitenin uluslararası alanda da birçok önemli projeye imza attığını söyledi. Piri Reis'in Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği'nin kurucusu olduğunu belirten Sağ, yakın zamanda da Karadeniz Denizcilik Üniversiteleri Birliği'ni kurduklarını açıkladı. Uluslararası Denizcilik Eğitmenleri Birliği'nin (IMLA) denizcilik İngilizcesi kongresini de bu yıl Türkiye'ye getirdiklerini kaydeden Sağ, "Yaklaşık bir senedir bu organizasyon için çalışıyoruz. Yaklaşık 60 ülkeden İngilizce profesörü Türkiye'ye gelecek" dedi. Üniversite bünyesinde bir de Denizcilik Tarihi merkezi açtıkları bilgisini veren Sağ, başkanlığını DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın yaptığı merkezde müdür yardımcılarının ise ABD ve diğer birkaç büyük ülkeden olduğunu söyledi.

Yabancı öğrencileri Türkiye'de eğitecek

IMO Açık Deniz Eğitim Merkezi'nde iki Afrika ülkesinden yaklaşık 250 denizcilik öğrencisine bir yıllık eğitim verilmesi talebi geldiğini ifade eden Sağ, bu eğitimi Türkiye'de vermek istediklerini belirterek, "Nijeryalı bir heyet bu ayın sonunda Türkiye'ye gelecek. Bu eğitimi burada verirsek Türkiye'nin saygınlığını da artıracağız" dedi. Piri Reis olarak çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını da anlatan Sağ, "Bir eğitim gemisi projemiz var. Çok maliyetli ve büyük bir proje ama bunu başarırsak dünyanın en önemli denizcilik profesörleri Türkiye'ye koşarak gelecek. Açık denizde gemide denizcilik eğitimi vereceğiz. Denizde uygulamalı eğitim veren birkaç ülke arasına gireceğiz" diye konuştu.

Önce öğrenciyi mezun edip işe sokacak ücreti sonra alacak

Piri Reis Üniversitesi’nin ortalama yüzde 50 bursla öğrenci aldığına dikkat çeken Osman Kamil Sağ, bu yıl vakıf üniversitelerinde devrim niteliğinde bir ilke imza atacaklarını söyledi. Amaçlarının Anadolu'daki denizcilik meslek okullarından mezun olan öğrencilerin üniversite okumasını sağlamak olduğunu vurgulayan Sağ, şöyle konuştu: "Vakıf üniversitelerinde en büyük sorun eğitim ücretleri. Dolayısıyla bu okullara yüksek gelirli ailelerin çocukları gidiyor. Biz farklı olarak ilk defa bir uygulama yapacağız. Öğrenciyi mezun olduktan sonra işe sokuyoruz. Türkiye’de ya da yurtdışında işe girdikten sonra maaşından okul ücretini alıyoruz. Yani beş sene boyunca öğrenciye kredi veriyoruz. Öğrenci buraya gelip beş sene okuyabilir. Mezun olduktan sonra ödeme yapabilir. Bu Türkiye’deki hiçbir vakıf üniversitesinde yok."

Rahmi Koç istedi, yat kaptanlığı bölümü açtı

Yeni eğitim-öğretim döneminde dünya denizcilik piyasalarında arz-talep dengesini göz önüne alarak denizcilik meslek yüksekokulu açacaklarını aktaran Sağ, "Buradaki amacımız ara eleman ihtiyacını karşılamak. Ancak bizim diğer meslek yüksekokullarından faklı olarak bir de İngilizce hazırlığımız olacak. Ayrıca başarılı öğrencilerimizin dört yıllığa geçiş hakkı olacak" diye konuştu. Meslek yüksekokulunda güverte, gemi inşa, mekatronik (elektrik zabiti) gibi bölümlerin yanı sıra yat kaptanlığı bölümü de açılacağını söyledi. Yat kaptanlığı bölümü açılması talebinin deniz tutkunu Rahmi Koç'tan geldiğini vurgulayan Sağ, bu bölümün Türkiye’de ilk kez açıldığını belirtti.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1359 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.