“Denizin İncileri”ni üniversiteli gençler tasarlayacak
2019’un yat ve motorları, üniversiteli genç tasarımcıların ellerinden çıkacak.
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin her yıl organize ettiği ve artık gelenekselleşen ''8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması'' için başvurular başladı. Yarışmaya son başvuru tarihi ise 30 Haziran 2019…
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda organize ettiği ve artık geleneksel hale gelen “8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması” için başvurular başladı. 2012 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen yarışmanın teması “25 metre ve üzeri motor yat tasarımı” olarak belirlendi. Yarışmaya son başvuru tarihi ise 30 Haziran 2019 olarak açıklandı. Yarışma, gemi ve yat sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarımın sektör için önemini vurgulamak için gençleri teşvik etme amacıyla düzenleniyor.
Yarışmaya Türkiye’de bulunan üniversitelerin gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği, gemi ve yat tasarımı, endüstriyel tasarım, mimarlık, iç mimarlık ve makine mühendisliği bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrenci grupları katılabilecek. Türkiye dışında bulunan üniversitelerin denk bölümlerinde eğitim gören ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler de gruplarında Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler bulundurmak şartı ile yarışmaya katılım sağlayabilecek. En az bir ve en fazla 4 kişiden oluşabilecek öğrenci gruplarında, en az bir gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği ya da gemi ve deniz teknolojileri mühendisliği öğrencisinin yer alması gerekiyor…
Yarışmanın jürisinde Salih Bostancı (Gemi Mühendisleri Odası), Mehmet Aziz Göksel (Maltepe Üniversitesi), Ahmet Dursun Alkan (Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu), Ercan Köse (KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi), İsmail Hakkı Helvacıoğlu (İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği), Ömer Belik (Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi), Necdet Salgür (Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği), Haluk Suntay (serbest tasarımcı), H. Bülent Şener (serbest tasarımcı), Tanju Kalaycıoğlu (serbest tasarımcı), Yusuf Turhan Soyaslan (Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği), Ercüment Kafalı (Yelkenli Gemide Eğitim Derneği), Mustafa İnsel (akademisyen), Cem Melikoğlu (Türk Loydu) yer alıyor.
Birinciye 40.000 TL ödül
Projeler yaratıcılık derecesi, sektöre katkısı, uygulanabilirlik, fayda maliyet oranı, çevrecilik ve sunumun kalitesi kriterlerine göre değerlendirilecek. Jürinin ortak kararı sonrasında birinci gelen tasarım 40.000 TL, ikinci tasarım 20.000 TL ve üçüncü tasarım ise 10.000 TL tutarında para ödülüne layık görülecek.
Seven: “Amacımız Türk yatlarının dünyayı düşünen ve koruyan tavrını da ortaya çıkartmak”
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, yarışmanın asıl amacının sektörle ilgili eğitim gören öğrencilere destek vermek olduğunu ifade ederek, “Özgür düşünen, yaratıcı gençleri teşvik etmenin en önemli misyonumuz olduğunu düşünüyorum. Bu yarışma ile öğrencilerin tasarım yönlerinin gelişmesini sağlamak ve tasarıma bakışlarını geliştirmeyi amaçlıyoruz. Gençlerimizi her zaman destekliyoruz ve onlara kapımız her zaman açık. İhracatçı birlikleri olarak, ülkemizde üretilen özgün tasarımlar ile dünyadaki rekabet gücümüzü daha da artırmayı ve yeni yılda da dünyada söz sahibi olan tasarımlar ortaya çıkartmayı hedefliyoruz. Değerlendirme kriterlerimizden birisi de tasarımların çevreye duyarlı, “denize saygılı” olması. Yenilenebilen enerji kaynaklarını tüketen, sürdürülebilir projelere destek vermekle amacımız, Türk yatlarının dünyayı düşünen ve koruyan tavrını da ortaya çıkartmak” dedi.
Yarışma ile ilgili ayrıntılara ve şartnameye www.gemiyattasarim.org web sitesinden ulaşılabilir.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.