1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. "Denizi Tanıyorum ve Koruyorum" kampanyasına yoğun ilgi
"Denizi Tanıyorum ve Koruyorum" kampanyasına yoğun ilgi

"Denizi Tanıyorum ve Koruyorum" kampanyasına yoğun ilgi

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün 3 yıl önce hayata geçirdiği ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen 'Denizi Tanıyorum ve Koruyorum III' adlı bilim ve toplum projesi, olumlu tepkiler alınca İstanbul, Trabzon ve İzmir'de de uygulanmaya başlandı.

A+A-

Projenin İzmir yürütücülüğünü üstlenen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, dezavantajlı 5 ortaokuldan 100 öğrenciye alanında uzman olan akademisyenler tarafından denizlerde iyi çevresel duruma ulaşmaya ve bu iyi çevresel durumu sürdürebilmeye katkı sağlamak amacıyla teorik ve uygulamalı bilgiler verildi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Denizi Tanıyorum ve Koruyorum' adlı bilim ve toplum projesi, TÜBİTAK'ın da desteğiyle yaklaşık üç yıl önce hayata geçirildi. Yaptıkları araştırmalarda, deniz suyu kalitesinde, canlıların tür çeşitliliğinde ve toplam canlı biyokütlesinde azalmalar tespit eden ODTÜ'lü bilim insanları, insanların deniz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve doğal kaynakları kirletmeden, tüketmeden gelecekte de kullanabilmek bilinciyle yola çıkıp bilimsel araştırmalarla kazandıkları bilgi ve deneyimlerini genç kuşaklara aktardıkları proje büyük beğeni topladı. Denizleri tanıyıp onu nasıl koruyacaklarını öğrenen öğrencilerden alınan olumlu tepkiler üzerine, projenin diğer illerde de hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İstanbul'da, Mersin Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mersin'de, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Trabzon'da, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü de İzmir'de projenin yürütücülüğünü üstlendi.

5 OKULDAN 100 ÖĞRENCİ PROJEYE DAHİL EDİLDİ

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü bünyesinde, kentin çeşitli noktalarında bulunan dezavantajlı 5 ortaokuldan belirlenen toplam 100 öğrenciye, deniz ekosisteminin nasıl çalıştığı, deniz araştırmalarının nasıl yapıldığı, sualtı fotoğrafının nasıl çekildiği, aşırı avcılığın deniz canlılarını nasıl etkilediği, sahillerin bilinçsiz kullanımı ve betonlaşmanın deniz ekosistemini nasıl etkilediği, nesli tehlikede altındaki türlerin koruma çalışmaları, koruma altındaki türler, denizdeki canlı ve cansız denizel ortama dair bir çok bilgi aktarıldı.

PROJE YAYGINLAŞMALI

İzmir'deki ekibin başında, ünlü şair Can Yücel'in kızı DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier bulunuyor. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, "Bu proje deniz bilimlerinin denizle ilgili daha iyi bir çevrenin olması ve bunun korunmasını sağlamak için çocuklara yönelik bir çalışma. Tanımadan koruma olmuyor. Daha küçük yaşta bu eğitimin verilmesi gerekliliğinden yola çıkılarak böyle bir proje hayata geçirildi. Bizim hedefimiz dezavantajlı okullardaki 20'şer kişilik öğrenci gruplarına deniz bilimleri, canlı cansız denizel ortamları hakkında uygulamalı eğitim vermek. Grubu saat 09.00'da alıp saat 16.00'ya kadar, teorik, uygulamalı ve yaratıcılıklarını da tetikleyen bir program gerçekleştiriyoruz. Kitaplarımız var, oyunlarımız var ve mikroskopla bakıyoruz. Bir çeşit, oyun, eğitim, bilgi ve eğlence hepsi içiçe girmiş durumda. Burada en önemli faktörlerden biri, bizde araştırma yapan öğretim üyeleri bu projenin içinde yer alıyorlar. Öğretim üyeleri, öğrencilerimiz gönüllü bir şekilde bu dersleri veriyor. Öğrenciler, okul havasında buraya geliyor, ama gün boyunca öğrenmenin ne kadar zevkli olduğunu anladıklarında gün sonunda çok keyif aldıklarını belirtiyorlar" dedi.

ÖĞRENCİLERDEN OLUMLU TEPKİ

Proje kapsamında eğitim alan öğrencilerden duygularını yazmaları ve resmetmelerinin de istendiğini kaydeden Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, "Öğrenciler, 'Böyle okullar istiyoruz, sorulara cevap aldık, soru sorabiliyoruz. Bunlar dünyaca yaygınlaşmalı, tekrar gelmek istiyoruz. Belki biz de deniz bilimci oluruz' diyerek bizi gelecek yıllarda bu projenin gelişmesi için teşvik ediyor" diye konuştu.

MÜFREDATA GİRMELİ

Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, projenin ülke genelindeki tüm okullarda uygulanması gerektiğini savunup, "Bu proje Türkiye genelinde uygulanıyor, ancak biz denizleri hedef aldık, aslında bütün okullarda uygulanabilir. Bunu genişletmek istiyoruz, biz İzmir ölçeğinde de geliştirmek istiyoruz, belki daha farklı modeller geliştirilebilir, müfredata 'Deniz bilimleri' diye bir bölüm eklenmesi lazım. Benim bildiğim kadarıyla müfredatta böyle bir boşluk var, bunun tamamlanması için eğitimcilerle çalışmak lazım. Milli eğitim programında da yer alması için çalışma yapmak gerekiyor. Şu anda biz geçen pazartesi gününden bu yana 5 ortaokuldan gelen toplam 100 öğrenciye bu projeyi uyguladık. Akıllarında kalabilecek kalitede bir eğitim verildi" dedi. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu öğrencisi İlayda Koçak (13) gördükleri karşısında çok etkilendiğini ve gelecekte bir deniz bilimci olmayı düşündüğünü belirtti.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1317 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.