Denizi kullanan denizi kirletmez
Marinturk İşletme Direktörü Akbulut Kahraman,yüksek teknolojili bir tesis olmaları ve Adalar’ın yakınında bulunmalarının bir cazibe yarattığını belirtiyor.Akbulut Kahraman ile marina yatırımlarını, organizasyonları ve hedeflerini konuştuk.
Marintürk işletmeleri olan marinalar hem Göcek’te, hem de İstanbul Pendik’te birçok tekneye ev sahipliği yapıyor. Uzun zaman sonra İstanbul’a kurulan ilk marina olan İstanbul City Port, Pendik ve çevresinin çehresini de değiştirdi. 24 saat yaşayan marinaya sadece İstanbullular değil, çevre illerden de ilgi büyük. Marinturk İşletme Direktörü Akbulut Kahraman, hem yüksek teknolojili bir tesis olmalarının, hem de Adalar’ın yakınında bulunmalarının bir cazibe yarattığını belirterek,kısa sürede iyi bir doluluk oranına ulaştıklarını vurguladı. Denizle arasında herhangi bir kopukluk olmadan yemeklerini yiyebilecekleri, alışverişlerini yapabilecekleri önemli bir kitleyi ağırladıklarını belirten Akbulut Kahraman ile marina yatırımlarını, organizasyonları ve hedeflerini konuştuk.
Öncelikle denizcilik sektörüne ne zaman girdiniz?
Yıldız TeknikÜniversitesi Gemi İnşa Mühendisliği’ni bitirdim.Çok kısa bir tersane tecrübesinden sonra hemen hemen mezuniyetimle birlikte marinacılığa başladım. Antalya’da Setur Marina’da teknik servis departmanında Atölye Mühendisi olarak işe başladım. Ardından Kemer Marina özelleştirilmesinden sonra, Ciner Gurubunun çalışmalarında çeşitli inşaat ve işletmelerinde yer aldım. Daha sonra Antalya SeturMarina’ya geri döndüm. Ardından PortGöcek’deuzun bir süre çalıştım. Marintürk Gurubu’na 2008 yılında Göcek tesislerinde İşletme Müdürü olarak başladım. 2011 yılının Ağustos ayına kadar MarintürkGöcek’in iki işletmesinde müdür olarak görev yaptım.Şu andaise tüm Marinturk işletmelerinin direktörlüğünü yürütüyorum. Marinturk bünyesinde şuanda üç tesisimiz var.Daha doğrusu üç bağlama tesisimiz var. İstanbul’daki tesisimizde Marinamızın yanı sıra bir de Çarşı bölümümüz bulunuyor.
Şu anda ne kadar yat bağlama kapasiteniz var?
Göcek’teki iki tesisimizdenbiri olanGöcek Exclusive’de,yaklaşık 100 tekne bağlama kapasitemiz var.Diğer tesisimiz Göcek Villageport’taki kapasitemiz ise120 teknedir.Ayrıca 200 teknelik bir de çekek yerimiz var.Bu bölgenin en büyük çekek yeridir. 200 tonluk ve 75 tonluk liftimiz var. Ayrıca ekonomik park alanlarını kullanmak için 40 ton kapasiteli tekne taşıyıcımız (trailer) bulunmaktadır. Onun haricinde Türkiye’nin en büyük hangarına sahibiz. 50 metre boyundaki iki tekneyi aynı anda hangar içine alabiliyoruz.İstanbul’daki Pendik tesisimizde ise şuanda 756 bağlama kapasitemiz var. Çekek yerimiz ise yaklaşık 75 tekne kapasiteli. 200tonluk liftimiz ve 40 tonluk tekne taşıyıcımız bulunuyor. Onun haricinde daha ufak tekneler için de hangarlarımız bulunuyor.
Marinturk İstanbul açılışından bu yana ne kadar yol kat etti?
Biz bu konuda biraz şanslıydık. 19 sene sonra İstanbul’da açılan ilk tesisiz. Teknoloji bakımından diğer tesislerle aramızda bir çağ farkı var. Bu en önemli avantajımız oldu. Diğer tesisler yaşlarından dolayı yıpranmış tesislerdi. Altyapı olanakları arttığı için teknolojiden faydalanma şansımız oldu. Fiberoptik alt yapılar, akıllı pedastalveyangın ihbar sistemleri gibi Türkiye’de bazı ilkleri Pendik’te gerçekleştirdik. Aslında hem burada,hem de Göcek’te birçok ilki gerçekleştirdik.Yüksek teknolojili bir tesis olmamız, aynı zamanda Adalar’ın da yakınındabulunmamız bir cazibe yarattı. Oldukça kısa sürede iyi bir doluluk oranına ulaştık.Doluluk oranımız şu andaİstanbu’da% 75, Göcek’de ise % 99 dur.
Bir tekne sahibi neden Marinturk’e gelsin, ne gibi avantajlar sağlıyorsunuz?
Hizmet yelpazemiz oldukça geniş.Türkiye’de pek olmayan hizmet çeşitliliğine sahibiz. Güvenlik, kartlı sistemle giriş yapabildiğiniz iskeleler, 24 saat sıcak su, duş hizmeti var. Onun haricinde iskelelerimizde ‘Safety Team’ / Emniyet Takımı hizmetlerimiz var. Bu Türkiye’de bir ilktir. Emniyet Takımları, iskelelerin her zaman net olmasını sağlarlar. Aynı zamanda iskelelerin düzenini ve temizliğini sağlayan özel ekiplerimiz var. Temizlik kalitesi ve personel eğitimi süreklidir. Müşteri memnuniyetini arttıracak personel eğitimlerini sürekliliğini önemsiyoruz. Hizmet kalitesinde oldukça iddialıyız. Fiyatlarımızda ciddi bir avantaj sağlıyor. Türkiye’de Türk Lirası kullanan tek tesisiz. Bir yandan yüksek hizmet alırken, bir yandan da en uygun fiyat avantajlarını müşterilerimize sunmak istiyoruz. Lokasyondan kaynaklanan önceliklerimiz var. Adalar’a çok yakın olmamız büyük avantaj. Çünkü İstanbul Boğazı’nda seyrin sınırlı olması, yelken açmanın yasak olması, bu sınırlamaların olmadığı Adalar Bölgesi’ni önemli kılıyor.Emniyetli demir alanlarının bulunduğu, yelken açmanın serbest olduğu Adalar Bölgesi’ne yakın olmamız büyük bir avantaj bizim için. Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne de çok yakınız. Yatların Bakım, onarım ve servis ihtiyaçlarını karşılayan firmaların çok rahat ulaşabildiği bir yerdeyiz. Atölyelerinde unutabilecekleri herhangi bir teknik ihtiyaç malzemesine çok kısa sürede ulaşabilecekleri yakınlıktayız. Bunların hepsi büyük avantaj.TEM otoyolundan Kartal ve Pendik girişlerinden oldukça kolay ulaşım imkânına sahibiz. Sabiha Gökçen Havaalanına ise10 dakika mesafedeyiz. Pendik ve Yalova arasında çalışan İDO İskelesi ise Marinamızın hemen yanında bulunmaktadır.
Marinturk’e bakınca yaşayan bir marina görüyoruz. Bu durum o bölgenin sosyal ve kültürel yapısını da değiştiriyor. Sizce marina Pendik’e neler kattı?
Emlak sitelerine bakarsanız; Maltepe,Kartal,Tuzla ve Pendik’teki konutların ilanlarında ‘Marinturk’e şu kadar dakika mesafedeyiz’ şeklinde ibareler görürsünüz.Marinanın şehirle etkileşimi bu ilanlarla ispat edilmiş durumda.Marinamızın bitişiğindeki çarşı bölümümüzde de özellikle gastronomi bakımından oldukça iddialı firmalarımız var. Pazar günleri çarşı alanımızda bulunan Cafe veRestaurantlarımızın adeta İstanbul’un kahvaltı mekânları haline geldi. Akşam saatlerinde yakın mesafeden gelenler hariç, araçla buraya gelip marina atmosferi koklamak isteyen, denizle arasında herhangi bir kopuklukolmadan yemeklerini yiyebilecekleri, alışverişlerini yapabilecekleri çarşıdan yararlanmak isteyen ciddi bir kitleye hizmet ediyoruz.Bölgenin nefes alabileceği emniyetli bir tesisiz. O yüzden tercih ediliyoruz. Avrupa yakasından,Bursa’dan hafta sonu buraya yemek yemeğe, dinlenmeye gelen,tekne sahibi olmayan birçok misafirimiz var.
Son yıllarda çevre konusu ciddi anlamda önemseniyor.Marinturk’ün çevreyle ilgili sertifikaları ya da ödülleri var mı?
Özel çevre koruma bölgesi olarak Göcek’teki tesisimizde, bölgedeki diğer tesisler gibi farklı yükümlülüklerimiz var. 2008’de inşaatın bitmesine yakın, özellikle çekek yerimizin yaratacağı kirlilikleri dikkate alarak, çekek yerinden yağmur suyunun dahi denize akmasını engelleyecek kanal sistemleri ile bu kanallara ait filtre sistemlerini kurduk. Kanunen zorunluluğu olan bir yatırım da değildi.Ama çevreye bir zarar gelmemesi için bu yatırımları gerçekleştirdik. Yine o zaman zorunlu olmayan, mavi kart olarak bilinen atık su alım tesislerini kuran ilk firmayız. Yurt dışından gerekli malzemeleri getirterek, atık alım pompa istasyonları ki o zaman mavi kart uygulaması henüz başlamamış iken biz bu alt yapı hazırlıklarını tamamlayıp hizmete açmıştık.Dolayısıyla çevreye karşı olan duyarlılığımız nedeni ile bu konuda oldukça hassasız. Çevreye karşı olan hassasiyetimizi daima ön planda tutarak turizm sektöründe hizmet verdiğimizin bilincindeyiz. Çevre Bakanlığı’ndan gerekli tüm sertifikaları aldık. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz.
Yaptığınız yatırımlara bakınca, Marinturk işletmeleri için “Yeşil Marina”diyebilir miyiz?
Göcek için bunu dememiz çok kolay.Marmara Denizi için bir Göcek gibi bunu söyleyemiyoruz. Geçmişe nazaran Marmara Denizi eskisine oranla belli bir düzelme göstersede, her ne kadar biz de dört tane menfez sistemini mendirek içerisindeki akıntının kesilmemesi,doğal sirkülasyonun devam edebilmesi için alt yapı olarak hazırlasak da, hala bir Göcek gibi olduğunu söyleyemiyoruz. İleride atık alım tesislerinin daha da yaygınlaşmasıyla,karasal kaynaklı kirliliğin engellenmesi denizlerin kurtuluşu olacaktır. Mühendis ve tekne sahibi olarak, denizlerin tekneler tarafından kirletildiği düşüncesini paylaşmıyorum. Denizi kullanan birinin, denizi kirleteceğini düşünmüyorum. Denizlerin kirlenmesinin en büyük nedeninin karasal kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bunu minimuma indirmek hepimizin görevi olmalı.
15-16 saat hayatın aktığı bir marina burası.Son olarak birazda içinde olduğunuz organizasyonlardan bahseder misiniz?
İstanbul Boat Show’a 2009 yılından itibarenNTSR Firması ile birlikte ev sahipliği yapıyoruz. Bu ev sahipliğine devam etmeyi düşünüyoruz.İkinci el tekne fuarına da ev sahipliği yaptık. Bunların dışında birçok farklı yelken etkinliğinde gerek katılımcı gerekse organizatör olarak yer alıyoruz.2009yılından beri Marinturk İstanbul City Port Kupası’nıher yıl gerçekleştiriyoruz.Bu yıl MayraMarmara Rallisi’ne dekapılarımızı açtık. Class 1 Dünya PowerboatŞampiyonası’na ev sahipliği yaptık. Şimdi bir sergi organizasyonu da yapmak istiyoruz. İtalyan tekne tasarım sanatçısı AldoCichero’nun el çizimlerinden bir sergi yapacağız. Pendik Yelken Kulübü’ne ev sahipliği yapıyoruz. Onlar da, gençlere ve çocuklara yelken sporuve deniz sevgisini aşılıyorlar. 2013’te ilkini Göcek’te gerçekleştirdiğimiz “Gazozuna Kapışalım” adlı yelken yarışlarını düzenli olarak yapmayı planlıyoruz. Tamamen amatör yelkencileri kapsayan,profesyonel yelkencilerin olmadığı bir organizasyondur bu. Göcek ve İstanbul’da toplam sekiz etkinlik art arda yapılacak.Ayrıca yine İstanbul’da Radyo kontrollü / uzaktan kumandalı model yat yarışlarını üç etkinlik ile art arda yapacağız. Kısacası çok hareketli ve birçok etkinliğin yapıldığı bir marinamız var.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.