Denizde ceza yağmuru
Balıkların genel üreme dönemi göz önünde bulundurularak 14 Nisan'da başlayan av yasağını delen balıkçılara yılın ilk altı ayında ceza yağdı.
Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla, balıkların genel üreme dönemi göz önünde bulundurularak 14 Nisan'da başlayan av yasağını delen balıkçılara yılın ilk altı ayında ceza yağdı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gırgır ve trol ile avlanma yasağının başlamasıyla birlikte iç sularda ve denizlerde yılın ilk yarısında yapılan denetimlerde, 757 ihlale ilişkin 692 bin 584 TL idari para cezası uygulandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı av yasağının uygulandığı 14 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında iç sular ve denizlerde denetimlerini sürdürüyor.
Su ürünleri ve yaşam alanlarının korunması, sürdürülebilir avcılığın sağlanması konusunda sorumlu olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, su ürünleri avcılığına ilişkin getirilen bazı yasak, sınırlama ve yükümlülüklere, belirtilen tarihler arasında uymayan balıkçılara ve su ürünleriyle iştigal edenlere göz açtırmıyor.
Getirilen düzenlemelere uygunluğun kontrolü amacıyla denizler, iç sular, karaya çıkış noktaları, balıkçı gemileri, yol güzergahları, işleme tesisleri, soğuk hava depoları ile toptan ve perakende satış yerlerinde, bu yılın ilk yarısında il müdürlükleri tarafından yapılan rutin denetimlere, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü de katkı sağladı.
Gırgır ve trol ile avlanma yasağının başlamasıyla birlikte denizlerde yapılan denetimler, çift kabuklu yumuşakçalara yoğunlaştırıldı.
İç sularda yapılan kontrol ve denetimlerde, başta sazan (20 bin 671 kilogram) ve inci kefali (20 bin 550 kilogram) olmak üzere toplam 42 bin 895 kilogram su ürününe, denizlerde yapılan denetimlerde ise başta midye (41 bin 637 kilogram) ve akivides (7 bin 240 kilogram) olmak üzere toplam 69 bin 664 kilogram su ürününe el konuldu.
Bu kapsamda yılın ilk yarısında gerçekleştirilen 27 bin 61 denetimde, 757 ihlale ilişkin, 692 bin 584 TL idari para cezası kesildi, ayrıca 192 360 metre (1480 adet) muhtelif ağa (trol, manyat, ığrıp, pinter, tırıvırı, olta, kalkan, dalyan, uzatma, monofilament misina, serpme ve germe ağlar), 3 adet balıkçı gemisine ve 17 adet trol kapısına el konuldu.
Yasal avlanma boy ölçüleri
Yasal sınırların altında yapılan balık avının önüne geçebilmek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belirlediği deniz balıklarının yasal avlanabilir asgari boy ölçüleri, hamsi 9 cm, barbunya 13 cm, lüfer 20 cm, kalkan 40 cm, lagos 45 cm, tekir 11 cm, istavrit 13 cm, palamut 25 cm, sardalye 11 cm, mezgit 13 cm, bakalyaro 25 cm, kılıç balığı 125 cm şeklinde sıralanıyor.
Tatlısu balıklarının yasal avlanabilir asgari boy ölçüleri ise; tat lısu levreği 18 cm, alabalık 25 cm, karabalık 35 cm, yılan balığı 50 cm, siraz 20 cm, kadife 26 cm, sazan 40 cm, yayın 90 cm, tat lısu kefali 20 cm, sudak 26 cm, turna 40 cm.
Denizatı, deniz kaplumbağası, deniz alası, büyük camgöz, fok, yunus ve mersin balığı avlanması yasak olan türler arasında yer alıyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.