1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Denizcilikte en büyük gider mürettebata
Denizcilikte en büyük gider mürettebata

Denizcilikte en büyük gider mürettebata

Bir denizcilik danışmanlık şirketinin 12 yıldır yaptığı bir araştırmaya göre denizcilikte en büyük tutarın mürettebat giderleri olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Moore Stephens adlı İngiliz Denizcilik Danışmanlığı ve Muhasebeciliği şirketinin yaptığı bir analiz denizcilikte en büyük giderin neler olduğunu ortaya koydu. Moore Stephens tarafından yapılan yıllık analiz, OpCost 2012’nin sonuçlarına göre  2011 yılında ortaya çıkan işletme fiyatlarında görülen en büyük artış mürettebat ücretleri oldu.

Moore Stephen’in ortağı Richard Greiner  konuyla ilgili yaptığı açıklamada “OpCost 2012’nin hem iyi hem de kötü haberleri var. Kötü haber giderlerin artmaya devam ederek işletme fiyatlarını zorlaştıracağı. İyi haber ise giderlerin üç ya da dört yıl öncesi gibi sert ya da hızlı bir şekilde artmadığı gerçeği” dedi.

Bu yıl 12.si yapılan OpCost 2012 analizi rekor bir sayı olan 2 bin 700 gemiden alınan veriler ışığında düzenlendi.  OpCost 2012’ye göre yıllık işletme giderleri 2010 yılında yaşanan ortalama yüzde 2,2’lik artışla kıyaslandığında 2011 yılında sektör genelinde yüzde 2,1 oranında arttı.
Yakıt tankerleri, kuruyük gemileri ve konteyner gemileri üzerine araştırma yapan OpCost 2012’ye göre işletme ücretleri 2011 yılında bu üç sektörde de artış gösterdi. Hem kuru yük, hem de tanker sektöründe bu artış yıldan yıla yüzde 1,7 olarak hesaplandı.  Hesaplamalarda konteyner gemisi sektörü (merkez yılı diğer iki gemi sektörü gibi 2000 yılı değil de 2002 yılı olarak alındı) yüzde 3,1 oranında arttı.

OpCost 2012’ye göre mürettebat giderleri ise yıldan yıla karşılaştırıldığında yüzde 3,3 oranında artış gösterdi. Konteyner gemilerinde bu artış,  2010 yılındaki yüzde 2,9 oranındaki artışını 2011 yılında yüzde  3,4 oranıyla takip ediyor. Bin TEU kapasiteye kadar olan küçük gemiler ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 3,9 oranında daha yüksek oranda işletme ücreti ödüyor. 25 bin DWT’den büyük kapasiteli kuru yük gemileri ve 3 bin – 8 bin metre küp arasında bulunan küçük LPG taşıyıcı gemileri en büyük artışla karşı karşıya geldi. Her iki sektörde de geçen yıla göre yüzde 6,7 oranında artış oldu.

Bunlara rağmen, tanker sektörü, mürettebat giderlerinde 2010 yılının yüzde 2,7 oranındaki artışına bu yıl yüzde 2,2’lik ortalama bir artışla devam etti. Yakıt tanker giderleri 2010 yılının yüzde 4’lük artışına rağmen 2011 yılında ise  yüzde 2,8 oranında geriledi. Ancak bu gerileme Panamax türü yakıt tankerlerini kapsamadı ve işletmeciler 5,4 oranında daha fazla giderle karşılaştı.
 

Moore Stephens adlı Denizcilik Danışmanlığı ve Muhasebeciliği şirketi gider artışlarıyla ilgili olarak yaptığı analiz sonuçlarıyla ilgili olarak  “Bir kez daha sektörün harcamalarının en önemli faktörü 2011 yılında da mürettebat harcamaları oldu. Ortalama mürettebat harcamalarındaki büyüme 2010 yılıyla kıyaslandığında net bir şekilde düşüş görüldü. Bunun sebebi ekonomik sakinleşme olabilir ya da giderek kapanan şirketlerin ve yeni gelen gemilerin bir sebebi de olabilir. Ancak sebebi ne olursa olsun mürettebat giderleri işletme giderlerinin en büyük parçalarından biri ve 2011 yılında önceki yıllarda karşılaşılan inanılmaz artışların yanında son derece standart bir büyüme gösterdi. İyi insanlara yatırım yapmak denizcilik sektörü için büyük bir gereklilik ve iyi insanlara yapılan yatırım, çıkan harcamaları uzun vadede kesinlikle karşılayacaktır” açıklamasını yaptı.

Analizin bir başka başlığı tamir ve bakım giderleri oldu.  Analize göre tamir ve bakım giderleri 2010 yılında yüzde 4,5 oranında artmasına rağmen, bu oran 2011 yılında yüzde 1,1 düşüş gösterdi.  Analizde “Burada tonaj türüne göre artış gösteren tek bölüm konteyner gemileri. Tamir ve bakım giderlerinde ise yüzde 3,7 oranında yükseliş meydana geldi. Tankerlerde herhangi bir gider artışı görülmezken, kuru yük gemilerinde yüzde 1,9 oranında bir düşüş izlendi” ifadeleri kullanıldı.

OpCost 2012 araştırması sigorta harcamalarının da azaldığını gösterdi. 2010 yılında yüzde 4,7 oranında düşüş gösteren sigorta harcamaları, 2011 yılında yüzde 1,5 oranında daha da düştü. Araştırmaya göre sigorta harcamaları konteyner gemileri için karışık durumda. Büyük konteyner gemileri 2011 yılında sigorta için yüzde 0,7 oranında daha az ödeme yaptı, ancak küçük konteyner gemilerinin işletmecileri ise sigorta ücretlerine 2011 yılında yüzde 3,5 oranında daha fazla ödemek zorunda kaldı. Kuru yük gemileri ise yüzde 4,5 oranında, tankerlerde  yüzde 3,4 oranında harcamalar azaldı. Buna göre kuru yük ve tanker gemilerinin bütün türleri sigorta harcamalarına 2010 yılında yaptıklarından daha düşük ücretler ödedi. 

Kaynak: denizhaber.com

Bu haber toplam 1264 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.