Denizcilik ve kabotaj bayramı
1 Temmuz Denizcilik ve kabotaj bayramı olarak kutlanıyor. Önemli günlerde logosunu değiştiren Google, Denizcilik ve kabotaj bayramı için de logosunu değiştirdi.
1 Temmuz Denizcilik ve kabotaj bayramı olarak kutlanıyor. Önemli günlerde logosunu değiştiren Google, Denizcilik ve kabotaj bayramı için de logosunu değiştirdi. Denizcilik ve kabotaj bayramı için özel bir logo hazırlayan dünyanın arama motoru devi Google, Denizcilik ve kabotaj bayramı için yayınladığı logo ile ziyaretçilerinden tam not aldı.
Google bir taraftan arama kriterlerinde değişikliğe giderken bir taraftan da logo değişiklikleri ile özel günleri kutlamaya devam ediyor.
Denizcilik ve kabotaj bayramı1 Temmuz'da kutlanan bu özel gün için de logo yayınlayan Google, Denizcilik ve kabotaj bayramı için çizdiği logoya tıklandığında kullanıcıları Denizcilik ve kabotaj bayramı ile ilgili sonuçlara götürüyor.
Ünlü isimlerin doğum günlerinde ve ülkelerin özel günlerinde farklı logolar hazırlayarak servis eden Google.com, arama sonuçlarındaki hız ve kalitesiyle tüm dünyada adından sıkça söz ettiriyor. Denizcilik ve kabotaj bayramı logosu ile deniz adamlarının gönlüne taht kuran Google, daha önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi resmi bayramlarımızda da logolar hazırlamıştı.
Google'ın "doodle" adını verdiği bu logolar, yayınlandığı günlerde milyonlarca kişi tarafından görülüyor ve yüz binlerce ziyaretçi tarafından da tıklanıyor.
DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI
Kabotaj; Fransızca'da yakın kıyılarda, özellikle de bir ülkenin kendi limanları arasında yapılan ticari denizcilik anlamını taşımaktadır.
Türkiye’de, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.
Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz. Kabotaj Yasası ile amaçlanan Türk denizciliğinin gelişmesidir. Daha önceden kapitülasyonlarla yabancılara verilen haklar böylelikle denizde kendi vatandaşlarımız adına geri alınmaktadır. Ancak, Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullandığımızı söylemek de ne yazık ki mümkün değildir. Gerek yük taşımacılığında, gerekse yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamadık. Halbuki, 8333 km'lik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.
Yüz yıllardır Rumların 'orada cinler var, uzak durun' yalanlarına inanıp denize sırtını dönen vatandaşımıza denizi sevdirmeliyiz. Bu önemli günde doğru denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarını aramalıyız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.