'Denizcilik eğitiminde kalite artırılmalı'
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin sorumluluk sahası kuzeyde Ayvalık, güneyde ise Didim’i kapsayan bölgedir. Bölgemizde yer alan denizcilik...
A+A-
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin sorumluluk sahası kuzeyde Ayvalık, güneyde ise Didim’i kapsayan bölgedir. Bölgemizde yer alan denizcilik eğitimi veren okullar arasında 3 fakülte, 3 meslek yüksekokulu ve 9 lise yer almaktadır.
Her eğitim kurumu için yüksek maliyetli altyapı ve donanım ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak, gerekli fizibilite ve kapasite çalışması yapmadan alınan simülatörler, amaca hizmet etmekten uzak olup, yeterli donanıma sahip eğiticiler de bulunmamaktadır.
kurumlarının da yararlanacağı şekilde yapılması ile kaynak ekonomisi ve verimliliği sağlanacaktır.
STAJ SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Öğrencilerin gemi stajı eğitimleri çok ciddi sorundur. Oluşturulacak Bölgesel Akademi Modeli ile öğrencilerin ara sınıflarda temel denizcilik ve özellikle gemicilik eğitimleri için ortak olarak kullanacakları okul gemisi gereklidir.
Akademi öğrencileri, son sınıf uzun stajlarını mutlaka ticaret gemilerinde yapmalıdır. Gemi işleticilerinin stajyer istihdamı devlet tarafından teşvik edilmelidir. Örneğin istihdam edilen stajyer öğrenci adedi bazında liman sağlık, fener, kılavuzluk, römorkaj v.s ücretlerden indirimler yapılabilir.
Özellikle denizci eğiticilerin ücret, özlük haklar ve akademik kariyer sorunları yüzünden sürdürülebilir istihdamlarının sağlanması zor olmaktadır. Sadece ders veren eğiticilerin de akademik kariyer yükselmeleri sağlanmalıdır. Özellikle zabitlerin denizde ortalama çalışma süreleri 4 yıla kadar düşmüştür. Tam tecrübe kazanıp katma değerleri artarken karaya geçmektedirler. Denizcilik Akademileri’nde parasız yatılı okutulacak öğrencilere okudukları her yıl karşılığı 2 yıl gemilerde mecburi hizmet uygulaması getirilebilir.
İSTİHDAM DARALIYOR
Denizcilik akademilerinin ve meslek liselerinin öğrenci seçim kriterleri tekrar belirlenmelidir. Deniz hayatına daha kolay ve sürekli uyum sağlayabilecek gençler seçilmeli ve okullara alınmalıdır.
Akademi ve meslek liseleri özerk ve münhasır sınav ve seçim yöntemleri uygulamalıdır.
Mevcut sistem uygun değildir. Örneğin, kıyı il ve ilçelerinde doğmuş ve büyümüş, ailelerinde denizci olan (özellikle de balıkçı çocukları), yelken-sörf-yüzme gibi su sporları ile uğraşmış çocuklara ve gençlere öncelik tanınmalıdır.
Zabitan bazında küresel arz-talep makası, son yıllarda ekonomik kriz ve işsizlik sorunlarına paralel olarak daralmaktadır. Türk Bayraklı gemi filosu da (özellikle milli gemi sicili) küçülmektedir. Bütün bunlar artan okul sayısı ve Türk gemi adamı arzına istihdam yaratmada sorun teşkil etmektedir. Küresel gemi işletmeciliği piyasalarında istihdama odaklanılmalıdır.
Bu sadece kantitatif bakış açısını değil, özellikle kalitatif bakış açısını ve politikaların izlenmesini gerektirir.
Çok sayıda zabitan değil, optimum sayıda ve çok kaliteli zabitan yetiştirmek amaç olmalıdır. İyi İngilizce, çok kültürlü personel ile birlikte çalışabilme, iyi profesyonel denizci olabilme, yüksek teknolojili gemilerde çalışabilme gibi temel özellikler gereklidir.
ViraHaber.com
Bu haber toplam 1460 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.