1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Denizcilik Dayanışma Platformu kuruldu
Denizcilik Dayanışma Platformu kuruldu

Denizcilik Dayanışma Platformu kuruldu

Denizcilik Meslek Liseleri ve Yüksekokulları Mezunları Dayanışma Platformu kurulduktan sonra ilk çalışma grubu toplantısını yaptı. Toplantı neticesinde ortak bildiri kaleme alıp yayınladı.

A+A-

Denizcilik Meslek Liseleri ve Yüksekokulları Mezunları Dayanışma Platformu kurulduktan sonra ilk çalışma grubu toplantısını yaptı. Toplantı neticesinde ortak bildiri kaleme alıp yayınladı.
04 Ocak 2011 tarihinde 6 denizcilik derneğinin katılımı ile kurulan dernek yapılan çalışma grubu toplantıları neticesinde ekteki ortak bildiri Dayanışma Platformu adına Platform Başkanı ve aynı zamanda Karamürsel Denizcilik Meslek Yüksekokulu Mezunlar Derneği Dernek Başkanı Mutlu Yelten imzasıyla yayınlandı.
Platformu oluşturan denizcilik dernekleri :
Beykoz Denizciler Derneği
Karamürsel Denizcilik Meslek Yüksekokulu Mezunlar Derneği
Kıyı Hizmetleri ve Kurtarma Çalışanları Sosyal Yardımlaşma Derneği
Şehir Hatları Kaptan ve Başmakinistler Derneği
Ordu Denizciler Derneği
Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği
Mutlu Yelten imzalı bildirimde şu ifadelere yer verildi:
"Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız. Son yıllarda denizcilik mevzuatında yapılan bir çok düzenleme nedeni ile denizcilik meslek liseleri ve denizcilik meslek yüksekokulları mezunları mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetlerin önlenebilmesi, mevcut hakların korunması, denizcilik ile alakalı kamu kurum ve kuruluşlarının sektördeki uygulamaları düzenleyen denizcilik mevzuatı tasarı halindeyken görüş bildirilmesi amacıyla, denizcilik alanında eğitim veren okul mezunlarının kurmuş olduğu dernekler bir araya gelerek “Denizcilik Meslek Liseleri ve Yüksekokulları Mezunları Dayanışma Platformu”nu oluşturmuşlardır. Son 10 yıl içerisinde ülkemizdeki denizcilik faaliyetlerinin gelişmesinde, gemi inşa alanında üst sıralara yükselmemizde ve 2008 yılı itibari ile Türk Bayrağının beyaz listeye geçişinde şüphesiz bugün sayıları 25.000 kişiyi aşmış olan mezunlarımızın payı büyüktür. Bu başarıların bugüne kadar dikkat çekmemesinin en önemli nedeni bu okullardan mezun olan arkadaşlarımızın sivil toplum kuruluşu olarak yeteri kadar etkin olmamasından kaynaklanmaktadır. Son yapılan mevzuat değişiklikleri, denizcilik ile alakalı kamu kurum ve kuruluşlarında tek tip okulların mezunlarının kadrolaşmasından ötürü sadece kendi okullarının mezunlarının menfaati doğrultusundadır. Anayasanın eşitlik ilkelerine aykırı olan bu tutum ve davranışlar neticesinde bizler mağdur edilmekte ve istihdam alanlarımız daraltılmaktadır.
IMO tarafından istenmemesine rağmen alınan kararlar doğrultusunda;
*Kılavuz kaptan olmak için bir denizcilik üniversitesinden lisans sahibi olmak şartı,
*DPA olmak için bir denizcilik üniversitesinden lisans sahibi olmak şartı,
*VTS Operatörü olabilmek için bir denizcilik üniversitesinden lisans sahibi olmak şartı,
*Her konudaki yeterlilikler için lisans eğitimi şartı,
gibi maddeler mevzuata eklenmiştir.
Denizcilik sektöründeki yetişmiş insan eksikliği sadece ülkemizin değil, bütün dünyanın ortak sıkıntısıdır. Bu sıkıntıya Deniz Ticaret Odası ve Türk Armatörler Birliği sürekli olarak vurgu yapmaktadır. Bu uygulamalar neticesinde okullarımızdan mezun olan çok değerli deniz mensupları başka sektörlere yönelmektedir. Özellikle ehliyet konusundaki zorlamalar sonucunda çalışanlar başka bayrak devletlerinden ehliyet edinme yolları seçmekte ve hatta mevzuat uygulamaları nedeni ile kara hizmet alanı bulamadıklarından farklı ülkelerde iş arayışına girerek milli servet ve genç iş gücü kayıplarına neden olmaktadır. Oysaki yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip mezunlarımız yerine, yabancı uyruklu personel çalıştırmak sureti ile personel eksikliği doldurulmaya çalışılmaktadır .Bugün itibari ile ülkemizde denizcilik alanında eğitim-öğretim yapan 28 adet denizcilik lisesi ve meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, denizcilik sektöründe en alt kademeden en üst kademeye kadar olan tüm alanlarda faaliyet göstermektedir. Anayasanın eşitlik ilkesinde geçen “Tüm bireylere aynı iş ve meslek koşullarında fırsat eşitliği verilmelidir” maddesi göz önünde bulundurularak; mevcut mevzuatın ivedi olarak meslek liseli ve meslek yüksek okullu zabitlerin aleyhine olan kısımlarının düzeltilmesi, bu kaynaklardan gelen iş gücünün daha geniş istihdam edilmesi yolunda yeniden düzenlenmesi, her satır arasına koyulan denizcilik üniversitesi mezuniyeti ve lisans eğitimi şartlarının mevzuattan çıkarılarak mağduriyetimizin giderilmesi en büyük dileğimizdir."

Virahaber


Bu haber toplam 1501 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.