1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Denizciler dertlerini anlatmakta zorlanıyor
Denizciler dertlerini anlatmakta zorlanıyor

Denizciler dertlerini anlatmakta zorlanıyor

DTO Meclis Toplantısı'na katılan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı ve Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Celal Toprak 2 gündür denizcilik sektöründe yaşananları medyaya taşıyor.

A+A-

Dün Anadolu Tersanesi'nde dizayn ve inşa edilen TCG Ç-151 çıkarma gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim töreninin haberine Bugün Gazetesi'nde geniş yer veren Celal Toprak, bugün de kendi köşesinde DTO Meclis Toplantısı'nda konuşulanları analiz ederek bir köşe yazısı yazdı. Celal Toprak'ın köşe yazısı şöyle:

Denizcilik sektörü taşımacılığı, yapımı ve turizmi ile birkaç yıl öncesine kadar altın çağını yaşıyordu. Dünya ekonomisinin krize girmesinden en çok onlar etkilendi. Sektör zor günler yaşamaya başladı, küstü.

Oysa Türkiye'de denizcilik sektörü dünyanın birçok ülkesine göre köklü bir geleneğe sahip bulunuyor. Kaptanoğlu ailesi, Kalkavanlar gibi çok sayıda köklü aile bu sektörde önemli işler yaptı. Ama son dönemde küskünleri oynuyorlar. Oysa dünyanın birçok ülkesinde denizcilik sektörü önemli destekler verilerek öne geçirilmeye çalışıyor.

Teşvik ve destek konusunda herkesi uyaran bazı Avrupa ülkeleri denizcilik sektörlerine çaktırmadan destek veriyor. Denizciler bu konuda dertlerini anlatamıyor, kamuoyuna seslerini duyuramıyorlar. Belki bütün bunları konuşmak için önceki gün Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı'na konuk konuşmacı olarak davet ettiler. Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nu yıllardır tanırım. İş dünyasında tuttuğunu koparan bir işadamı olarak bilinir. Sivil toplum örgütlerinde etkin bir isimdir.

Şimdi Deniz Ticaret Odası'nın etkinliği için kollarını sıvamış durumda. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da öyle.

İletişim konusundan bahsettim biraz. Bir dokundum bin ah işittim. Dert anlatma konusunda çok sıkıntılı olduklarını ifade ettiler.

Hele sektörün önde gelen isimleri Şadan Kalkavan "sektörü bilenler size durumu anlatsın" diyerek işlerin iyi gitmediği imasını yaptı.

Benzer ifadeleri sektörün önde gelen isimlerinden Mustafa Muhtaroğlu da söyledi.

Armatör İlhan Karavelioğlu'nun ve GİSBİR Başkanı Murat Kıran'ın uyarılarını mutlaka denizcilik sektörü ile ilgili bürokratlar dinlemeli.

Bir süre önce deniz turizmi ile ilgili çok önemli bir yatırıma imza atan Turyol Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can bile alınması gereken önlemlerden söz etti.

Birileri denizcilik sektörünü dinlemeli. Çünkü...

* Tersaneler boş...
* Sektörde binlerce kişi işsiz...
Ve en önemlisi bir süre önce Gazeteci Ayşe Olcay'a konuşan GİSBİR Başkanı Murat Kıran'ın söyledikleri...
* Şu anda hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu işlerin düzeleceği günü bekliyoruz. O gün geldiğinde ayakta olmalıyız ki, bu işi başaralım. Bu süreç ne kadar sürecek onu bilemiyoruz. Hükümetle olan görüşmelerimizde diyoruz ki; "O bilediğimiz öngöremediğimiz süreye kadar yaptığımız ürünü müşteriye cazip hale getirecek imkânları sağlamanın yoluna gidelim."

Son söz; Deniz Ticaret Odası'na sevgili meslektaşım Bülent Eşkinat'ın daveti ile gittim. Başka meslektaşlarımızın da gitmesinde büyük fayda var. Unutmayın bir zamanlar denizcilik sektörü ile ilgili meslektaşlarımız vardı.

Ve bir not: Lojistik sektörünün önemli isimlerinden Lütfi Aygüler'in mesajı...
- Denizcilik sektörü için yaptığınız tanıtım eksikliği tespitinin tüm lojistik sektörü için geçerli olduğunu düşünüyorum.

Bugün Gazetesi

Bu haber toplam 978 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.