1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Deniz ülkesi Türkiye balığı ithal ediyor
Deniz ülkesi Türkiye balığı ithal ediyor

Deniz ülkesi Türkiye balığı ithal ediyor

İZTO Meclis Üyesi Çakan, orkinos ve birçok balığın yurtdışından geldiğini söyledi. Çakan, "Dubai'den 10 liraya orkinos ithal ediyoruz. Otellerin rağbet ettiği köpekbalığı bile dışarıdan geliyor" dedi.

A+A-

Egeli balıkçılar, yeni av sezonuna ithal balığın ve çeşitli uygulamaların getirdiği sıkıntı ile girdi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan, dünyanın en güçlü balıkçılık filolarından birine sahip bulunan Türkiye, birçok balığı ithal ediyor. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Türkiye'de tüketilen orkinos ve birçok balığın yurtdışından geldiğini söyledi. Çakan, "Dubai'den 10 liraya orkinos ithal ediyoruz. Otellerin rağbet ettiği köpekbalığı bile dışarıdan geliyor" dedi.

Bol ve ucuz

İTO Meclis Üyesi Çakan, "Bu sezon balığın bol, fiyatın ucuz olduğunu belirten Çakan, "Palamut, hamsi, sardalye... Tüm balıklar ucuz ve bol. Buna rağmen Türkiye'ye ithal balık geliyor. Balık hali bile ithal balıklarla dolu. Vietnam'da bataklıklarda, çamurların arasında yetişen pangasus adlı balık burada 15 liraya dil şiş diye satılıyor. Kotalar nedeniyle kendi orkinosumuzu tutamıyoruz. Senegal'den, Dubai'den 10 liraya orkinos ithal ediyoruz. Otellerin rağbet ettiği köpekbalığı bile dışarıdan geliyor. Destek verildiği takdirde biz ithalatı önleriz" diye konuştu. Çakan, Buca Balık Hali'nde yılda 39 bin ton balığın işlem gördüğünü belirterek, daha modern bir balık hali ile balıkçıların daha çok iş yapabileceklerini söyledi. Çakan, halin kapısında kooperatifler tarafından nakil belgesi kesilmesine de tepki gösterdi.

Komşuda avlanma

Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, özellikle krizdeki Yunanistan'ın kıyılarında balık tutmak için devlet desteği istedi. Aksoy, "Komşu krizde. Adaları satmaktan bahsediyorlar. Gidip anlaşalım, belli komisyon karşılığında balıklarını biz tutalım" dedi. Balıkçıların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlanmasını isteyen Aksoy, "Bizim başımızdakiler ziraat mühendisi veya veteriner. Oysa bizim su ürünleri mühendislerine ihtiyacımız var" diye konuştu.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1630 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.