1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Deniz Ticaretinde Tahkim" konusu masaya yatırıldı
"Deniz Ticaretinde Tahkim" konusu masaya yatırıldı

"Deniz Ticaretinde Tahkim" konusu masaya yatırıldı

Gemi Brokerları Derneğinin düzenlediği, İMEAK Deniz Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi, 3,5 saat süren seminerde tahkim konusu masaya yatırıldı.

A+A-

Gemi Brokerları Derneği'nin düzenlediği Deniz Tahkimi konulu seminer, 26 Nisan'da(dün) Deniz Ticaret Odası'nda  gerçekleştirildi.

Seminer konuşmacılarından Akıncı Hukuk Bürosu'ndan Prof. Dr. Ziya Akıncı, tahkim hakkında detaylı bilgilendirme yaptı. İyi bir anlaşma için hukuki uyuşmazlığın adil ve hızlı bir biçimde çözülmesi gerektiğini söyleyen Akıncı, deniz ticaretinde uluslararası alanda çıkan sorunlardan, tahkim türlerine kadar geniş yelpazede bilgiler verdi. Hakem ve hakem heyeti seçiminin çok önemli olduğuna vurgu yapan Akıncı, Türklerin bu konuda en sık yaptığı hatanın tahkim davalarında geçerli 30 gün içerisinde hakem seçip, bildirmemesi olduğunu söyledi. Tahkim'in bir yargılama olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ziya Akıncı, tahkimin çok önemli olduğunu ve gerektiğinde tanık olarak firma sahibinin de duruşmalara katılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de bu hatanın çok yapıldığını dile getiren Akıncı, firmaların tahkim konusunu önemsemeleri gerektiğine de vurgu yaptı.

Katılımcıların da konuşmalara eşlik etmesiyle interaktif hale gelen seminerin diğer konuşmacısı Avukat Mehmet Hakan Tüfekçi, Türkiye'de "Deniz Hakimi" eksikliğine dikkat çekerek, Deniz Hakimi gerekliliğine vurgu yaptı. Uluslararası alanda yapılan ticari sözleşmelere dikkat edilmemesi durumunda, sözleşmede yer alacak örneğin "Londra Yüksek Mahkemeleri – London High Court" tamlaması ile "Londra Tahkimi – Arbitration in London" tamlamaları arasında önemli fark olduğunu dile getiren Tüfekçi, "Özellikle Çin ile yapılan sözleşmelerde yargılama hukukunun İngiliz Hukuku olarak seçilmesi durumunda burada yargılamanın İngiliz Tahkimi'ne tabii olduğunun belirtmek gerekir yoksa bir sorun olduğunda örneğin "işbu sözleşmeden doğacak ihtilafların çözümü Londra Yüksek Mahkemesi'nde görülecektir" benzeri ifadeler sözleşmede yer alıyorsa, davayı Londra mahkemelerinde kazanmış olsanız bile mahkeme ilamının icrası aşamasında Çin'de sonuç alamayacaktır. Nitekim Çin ile İngiltere arasında ortak iki devletin mahkemelerince verilecek kararların diğerinde icrasına (tenfizine) dönük bir sözleşme (konvansiyon) bulunmamaktadır.Fakat "Tahkim" ibaresi varsa 1958 New York Sözleşmesi gereğince tahkim kararını Çin'de tenfiz suretiyle icra edebilirsiniz" dedi.

Sözleşmeden dolayı dava açma süresinin İngiltere'de  altı yıl, Türkiye'de genel kural olarak 10 yıl olduğunu dile getiren Tüfekçi, yük ile ilgili konularda bu sürenin çok kısa olduğunu hatırlattı ve "Lahey/Visby kuralları, üçüncü maddenin altıncı fıkrası gereğince, bu süre malların teslim edildiği tarihten itibaren bir yıl ile sınırlıdır"  dedi.

Seminer sonrasında Prof. Dr. Ziya Akıncı'ya, HKalkavan Shipping Genel Müdürü Pınar Kalkavan Sesel tarafından plaket takdim edildi.

dsc00296-copy.jpg

dsc00321-copy.jpg

dsc00305-copy.jpg

gbd-akinci-huk-(75).jpg

Virahaber

 

Bu haber toplam 4091 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.