1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deniz taşımacılığı zor günlerden geçiyor
Deniz taşımacılığı zor günlerden geçiyor

Deniz taşımacılığı zor günlerden geçiyor

Geçtiğimiz 2013 yılında dünya denizcilik sektöründe genel olarak ağır bir tablo vardı. Hala devam eden düşük navlun ve yüksek yakıt fiyatları armatörleri zor durumda bıraktı.

A+A-

Geçtiğimiz 2013 yılında dünya denizcilik sektöründe genel olarak ağır bir tablo vardı. Hala devam eden düşük navlun ve yüksek yakıt fiyatları armatörleri zor durumda bıraktı.

Uzmanlara göre ise şu anda bir dengeleme durumu söz konusu. Filo fazlalığı azalmaya başladı ve ancak denizcilik şirketleri giderlerinin optimizasyonu ve yeni buluşları uygulama taktiğine devam etme eğiliminde.

Kuru yük Tankerleri

Uzmanların araştırmasına göre 2013 yılı 2. yarısında kuru yük tankeri pazarında navlun fiyatlarına cüzi artış meydana geldi. Buna benzer ani çıkışlar 2012’de de oldu ancak hiçbir zaman bir önceki senenin navlun fiyatlarını geçemedi.

Kuru yük taşımacılığına etki eden temel faktörler bir önceki yıla göre 2013’de daha iyi bir profil çizdi. Şöyle ki, Çin’de bir önceki yıla göre çelik üretimi yüzde 10 artış gösterdi. Uzmanlara göre eğer bu eğilim devam ederse kuru yük için navlun fiyatlarının artışını da umut edebiliriz.

Tankerler

VLCC tipli tankerleri ele alırsak ( Körfez-Asya arası standart rotayı düşünürsek) 2012 yılının 2. yarısından itibaren navlun fiyatlarında bir düşüş gözlemlendi. Bu düşüş 2013 yılının son aylarına kadar devam etti. Ancak 2013 Ekim-Kasım aylarında navlun fiyatları 62 WS’e kadar çıksa da bir önceki yılın tavan fiyatlarını geçemedi. Uzmanlara göre bu artış Kuzey yarımkürenin kış hazırlıkları ile ilgili dönemlik taleple bağlantılıydı.

Orta Doğu Bölgesi’ne olan rotaların belirsizliğinin ana sebebi İran’a uygulanan yaptırımların iptali ihtimali ile ilgili.

Diğer standart rotaları- Batı Afrika-ABD, Batı Afrika-Asya’yı ele alalım. ABD’de petrol üretimi artış gösterdi ve dolayısıyla Batı Afrika petrol ihracatına gereksinim azaldı. Bu da pazarın büyük yükünün Atlantik’den Asya’ya kaymasına sebep oldu. Uzmanlara göre bu kayma 2014’de de devam edecek.

Petrol ürünleri için navlun fiyatları 2013’de artış gösteremedi. İstisna olarak ABD yönlü ihracat istikametlerini gösterebiliriz. Özellikle 2013 sonlarına doğru düşen Fars Körfezi- Asya rotasındaki navlun fiyatları hayal kırıklığı yarattı.

Ancak uzmanların raporuna göre LR2 markalı ürünün navlun fiyatları yılın 3. çeyreğinde artış gösterdi. Bunun sebebi ise sıvı gaz ürünlerinin Doğu-Batı rotasında taşınmasıydı. Önümüzdeki yıllarda ticari durumun iyileşmesi yeni tanker siparişlerine de pozitif etki yapacaktır.

Konteyner Gemileri

Konteyner gemilerinin deniz ticaretindeki yerini düşük navlun fiyatları ve yüksek rekabet olarak özetleyebiliriz. Avrupa-Asya ticaretinde navlun fiyatlarının yüksek değişkenlik göstermesine rağmen Çin’in konteyner indeksi geçen yıllardaki seviyesinde durmaya devam ediyor.

Şirketler maliyetleri düşük tutarak, gemilerin verimlerinin artırarak ve daha büyük hacimli konteyner gemileri inşa ederek ayakta kalıyor.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1173 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.