1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deniz suyu çekilince deprem enkazı ortaya çıktı
Deniz suyu çekilince deprem enkazı ortaya çıktı

Deniz suyu çekilince deprem enkazı ortaya çıktı

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı da olan, ancak kuraklığın yanı sıra aşırı su alınması nedeniyle su seviyesi tehlike sınırına düşen Sapanca Gölü'nde, çekilme nedeniyle şimdi de 17 ağustos Marmara Depremi'nin kalıntıları da ortaya çıkmaya başladı

A+A-

Son ölçümlerde su seviyesi dikey olarak 2,5 metre düşen Sapanca Gölü'nde son 1,5 yıllık süre içinde yaklaşık 300 milyon metreküp suyun eksildiği de ileri sürüldü.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra 2 yıldır da Kocaeli büyükşehir belediyesi'nin de Yuvacık barajı'na takviye olarak borularla su çektiği Sapanca Gölü'nden ayrıca bazı sanayi kuruluşları da su alıyor. Göl çevresindeki birçok tesisin de kaçak olarak döşedikleri borularla su çektiği bilinen Sapanca Gölü'nde, 1,5 yıldır da bölgeye yeterli yağış düşmemesi nedeniyle çıkan su giren suyun kat kat üzerinde olunca çekilme başladı. Daha önce Kocaeli'nin Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan Seka Kampı açıklarında en az 1000 yıllık olduğu ileri sürülen yapının ortaya çıkmasının ardından, şimdi de 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin enkazları da gön yüzüne çıktı. Göldeki su seviyesinin dikey olarak 2,5 metre düşmesi, sahil şeridinde de eğime göre 75 ile 100 metrelik çekilmeler olan göl kenarında, Marmara Depremi'nin ardından göçen ağaçların dalları, diğer yapıların molozları da ortaya çıktı.

Göl yakınında tesisi bulunan ve Sapanca gölü'ndeki gelişmeleri yakından izleyen 59 yaşındaki Aydın Toker adlı vatandaş "Ben 59 yaşındayım. Göl hiç bir zaman bu hale düşmemişti. Ekolojik denge böyle bozulmamıştı." diyerek çarpıcı iddialarda da bulundu. Bölgede daha önce su fabrikalarının olmadığını, artan talepler nedeniyle su fabrikalarının istihap haddi üstünde su çektiklerini, derelerin kuruduğunu söyleyen Aydın Toker şöyle devam etti: "Son zamanlarda Kocaeli ve Adapazarı Belediyesi ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli su çekiyor. Fabrikalar da çekiyor ve paralarını belediyeler tahsil ediyor. Bu göl 
yoğun bakımda. Yoğun bakımdaki hastadan kan alınıyor. Bu vicdansızlıktır. Başta yerel yöneticilere sesleniyorum. Başka gölümüz yok. Bu göl öldüğünde, ölünün dirilişi yoktur. Sapanca herşeyini kaybeder. Lütfen Gölü kurtarın. Sapanca gölü kurtulursa Sapanca kurtulur. Sapanca'nın turizmde sattığı tek şey göldür. Eğer siz sahip çıkmıyorsanız Sapanca halkı olarak biz sahip çıkacağız."

ASIL SU ÇEKİLMESİ 21 AĞUSTOS-21 KASIM ARASI

Aydın Toker, suyun çekilmesi nedeniyle açıkta kalan iskeleleri de göstererek, "Buradaki iskelenin tahtasına kadar su yükselirdi. Ölçtük, tahminen 2 metre 30 santim su kaybı var. Bu da yaklaşık 40 kilometre göl üzerinde 300 milyon metreküp civarında su gölde kaybolmuş durumda. Bu 2013 yılının kaybıdır. Bir de 2014 kaybı olacak. Asıl su çekilmesi 21 Ağustos'ta başlar 21 Kasım'a kadar devam eder. İşte asıl felaket o zaman başlar. Bu çekilme olunca göl suyu tamamen uçurum çukurlarına oturacak. Gölde ani derinlikler oluşacak. 30 metrelik çukurlar oluştuğunda hem suyun içilebilirliği kaybolacak, hem de suya girenler için tehlike arz edecek. Yüzmek isteyenler için de hayati tehlike oluşturacak." dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1642 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.