1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Deniz severler TURMEPA Gönüllüleri ile birlikte kıyılara akın etti!
Deniz severler TURMEPA Gönüllüleri ile birlikte kıyılara akın etti!

Deniz severler TURMEPA Gönüllüleri ile birlikte kıyılara akın etti!

“Akdeniz’i Temiz Tutalım” (Clean Up The Med) kampanyası çerçevesinde Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre odaklı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, kıyılarımız eşzamanlı olarak temizlendi.

A+A-

Türkiye Akdeniz Ülkeleri ile birlikte temiz denizler için harekete geçti! “Akdeniz’i Temiz Tutalım” (Clean Up The Med) kampanyası çerçevesinde ülkemiz dâhil tüm Akdeniz’de çevre odaklı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, kıyılarımızda eşzamanlı temizlik çalışması yapıldı. Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşıyarak, kirliliğe neden olan faktörlere dikkat çekmeyi amaçlayan projenin Türkiye ayağını, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA üstleniyor.

Bu sene İstanbul, Antalya, Çanakkale, İzmir, Kırklareli, Didim, Bodrum ve Fethiye kıyılarına uzanan TURMEPA, etkinliğin İstanbul etabını Adalar Belediyesi ve Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) destekleriyle Kınalıada’da gerçekleştirdi.

Aralarında TURMEPA’nın 5 farklı lise ve üniversiteden Deniz Elçileri Topluluğu ile 4 öğretmenin de bulunduğu her yaş grubundan 110 gönüllü; 1 saat içinde karadan 80 kg atık plastik, metal ve ayrıştırılmamış çöp topladı. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan sonra Adalar Belediyesi’ne teslim edildi. Etkinliğin gerçekleşmesi için DENTUR, Beşiktaş üzerinden katılımcılara ulaşım desteği sağlarken, dalış motorlarının yakıtını ise Opet karşıladı.

turmepa_kiyi_temizligi-1.JPG

Türkiye çapında 400’e yakın gönüllü katıldı

Clean Up The Med çerçevesinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen kıyı temizleme etkinliklerinde 400’e yakın gönüllünün katılımıyla yaklaşık 800 kg atık toplayan TURMEPA, Marmara, Ege ve Akdeniz’de toplanan bu atıkları atık toplama tesislerine ulaştırarak, denizlerin temiz kalması için çalıştı.

Kampanyanın Ortaya Çıkışı ve Amacı

Clean Up The Med (Akdeniz’i Temiz tutalım) projesi, 1995 yılından beri her yıl İtalyan Çevre Koruma Örgütü Legambiente öncülüğünde, tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle düzenlenmektedir. Tüm ülkelerde aynı isimle, aynı tarihlerde gerçekleştirilen projenin amacı, Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşımak, kirliliğe neden olan faktörlerin azaltılması ve engellenmesi için kamuoyu oluşturarak deniz kirliliği hakkında farkındalık yaratmaktır.

turmepa_kiyi_temizligi-2.jpg

Neden Akdeniz?

21 ülkenin kıyılarını paylaştığı ve dünya için çevreyle ilgili bir miras olarak görülen Akdeniz, dünya denizlerinin yüzde 1’ini oluşturmakta. Kıyılarındaki ülkelerde dünya nüfusunun yüzde 7’si yani toplam 425 milyon kişi yaşayan Akdeniz’de, kıyı şeridinde oturanların sayısı 150 milyonu geçiyor. Ayrıca yılda yaklaşık 200 milyon turist Akdeniz kıyılarında tatilini geçiriyor. Turizm, bölgenin en büyük gelir kaynağı durumunda ve kıyı şeridindeki ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası’na (GSMH) ortalama yüzde 22 oranında katkıda bulunuyor. Ancak bununla birlikte, her yıl Akdeniz’i ziyaret eden 100 milyon kişinin ürettiği çöplerin yüzde 80’i arıtılmadan denize atılmakta. Aynı zamanda suda yaşayan canlı türlerinin yüzde 7,5’ini barındıran Akdeniz’de, dünyanın başka bölgelerinden çok daha fazla sayıda kıyı ve deniz bitkisi türü ise yok olmuş durumda. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre ise Akdeniz’deki deniz kabuklularının yüzde 93’ü maksimum değerden daha fazla dışkı bakterisi içeriyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3174 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.