Deniz sevdalılarının yeni tutkusu 'Jetboat'
Marmaris'te adrenalin tutkunları, "jetboat" heyecanı yaşıyor. Tamamı Türkiye'de, yurt dışındaki örneklerine göre dörtte bir fiyatına üretilen ve 11 kişinin aynı anda binebildiği araç, özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.
Türk mühendisler tarafından tamamı Türkiye'de yapılan ve 11 kişilik jetski olan "jetboat extreme", özellikle yabancı turistlerden ilgi görüyor. Ege kıyı şeridinde su sporlarının en etkin şekilde yapıldığı turizm merkezlerinin başında gelen Marmaris'te adrenalin tutkunları, "jetboat" heyecanı yaşıyor.
Jetskinin bir benzeri olan ancak kullananla 11 kişinin aynı anda binebildiği deniz aracı, kısa sürede yüksek sürate çıkabiliyor. Spin atarak olduğu yerde 360 derece manevra yapabilme kabiliyetine sahip aracın, yapılan ani duruşlarda ön kısmı tamamen suyun içine batıyor.
Aracın ani manevraları nedeniyle yüksek adrenalin keyfi yaşayan turistler, kimi zaman çığlık atıyor, kimi zaman ise birbirlerine sarılarak heyecanlarını paylaşıyor.
Turistlerin heyecanlı anları, aracın ön tarafına takılı bulunan video kamera tarafından kaydediliyor. Turistler, isterlerse tur sonrasında kamera görüntülerini belli bir ücret karşılığında satın alabiliyor.
Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Meclis Üyesi ve Dragon Su Sporları Merkezi sahibi Cihat Dinç, "jetboatun" Akdeniz ve Ege kıyılarında ilk kez Marmaris'te turizmin hizmetine sunulduğunu belirtti.
Botun kullanıcılarına yüksek adrenalin keyfi yaşattığını anlatan Dinç, "Kısa sürede tanındı, turistler çok fazla ilgi gösteriyor" dedi.
"Jetboatu" kullananların çok memnun olduklarını dile getiren Dinç, "Jetski ve paraşüt gibi su sporlarını Marmaris'te yıllardan beri yapıyoruz. Artık farklı etkinlikler sunmamız gerektiğini düşündük. Bu yenilik Marmaris gibi gözde bir turizm merkezine yakışan bir olay oldu. İlerde başka yenilikler de getireceğiz" diye konuştu.
Araç, yurt dışına göre dörtte bir fiyatına yapıldı
Su sporları bakımından bir ilki başarmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Dinç, şöyle devam etti:
"Jetboat, dünyada sadece Yeni Zelanda ve ABD'de kullanılan çok hızlı bir tekneydi. Onlardan birini buraya alıp getirmeyi düşünüyorduk ancak çok pahalı olduğu için yapamadık. Tekne imalatı yapan arkadaşlarımızla görüşerek jetbotun siparişini verdik. Sonuçta yüzde 100 Türk malı olan jetbot ortaya çıktı. Gövdesinden motoruna kadar tamamen Türkiye'de yapıldı."
Botun, Antalya'da bir şirketin mühendisleri tarafından projelendirilerek imal edildiğini kaydeden Dinç, daha sonra Marmaris'e getirdiklerini anlattı.
Yurt dışından da talep gelmeye başladığını bildiren Dinç, "Yeni Zelanda'dan alsak bize 200 bin avroya mal oluyordu. Biz ise 250 beygir, turbo dizel motorla çalışan botu dörtte bir fiyatına, yaklaşık 150 bin liraya mal ettik" dedi.
Doğa dostu
Dinç, jetboatun ayrıca doğa dostu bir tekne olduğuna dikkati çekerek, araçta kullanılan jet türbin sisteminin denizi kirletmediğini ifade etti.
Sistemin akvaryumlardaki sistem gibi çalıştığını belirten Dinç, "Kullandığı havayı temizleyerek denize oksijen bırakıyor. Dışarıda pervane gibi kısımları bulunmayan jet türbin, sadece suyu çekip itme prensibiyle çalıştığı için deniz canlılarına zarar vermiyor" diye konuştu.
Jetboata binen turistler ise büyük bir heyecan yaşadıklarını, ani manevralar sırasında yüksek adrenalin keyfi duyduklarını ifade etti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.