1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Deniz kuşları haritası iki yılda çizildi
Deniz kuşları haritası iki yılda çizildi

Deniz kuşları haritası iki yılda çizildi

Soyu tehlike altında olan deniz kuşlarının kullandıkları alanların belirlenerek korunabilmesi için 2 sene önce başlatılan Karadeniz Deniz Kuşları Projesi sonuçlandı.

A+A-

Soyu tehlike altında olan deniz kuşlarının kullandıkları alanların belirlenerek korunabilmesi için 2 sene önce başlatılan Karadeniz Deniz Kuşları Projesi sonuçlandı. 9 adet Önemli Kuş Alanı tespit edilen proje için gönüllüler ellerinde dürbün, günlerce kuş saydılar.

Yelkovan Kuşları ünlü şair Orhan Veli'nin 'Gün olur alır başımı giderim... Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda... O ada senin bu ada benim yelkovan kuşlarının peşi sıra...' mısralarında geçer en eski İstanbullulardan biri olarak. Onları Boğaz'ın bir yakasından diğerine geçerken vapurun üzerinde sürüler halinde görürüz. Ancak pek çok güzelliği yok ettiğimiz gibi Yelkovan kuşlarının varlığını da tehdit eder hale geldik. Soyu tehlike altında olan Yelkovan ve Tepeli Karabatak kuşları için, Dünya Kuşları Koruma Kurumu Türkiye partneri Doğa Derneği ve Yunanistan, Bulgaristan, Romanya'dan Birdlife temsilcileri ile birlikte çalıştıkları, 2 yıldır süren Karadeniz Deniz Kuşları Projesi tamamlandı.

DOKUZ ALAN KORUMAYA ALINMALI

Projede, Yelkovan (Puffinus yelkouan) ve Tepeli Karabatak (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) kuşlarının uluslararası öneme sahip popülasyonlarına ev sahipliği yapan Güney Karadeniz'deki önemli kuş alanlarının envanterinin hazırlanması için iki yıl boyunca 253 gün deniz kıyısından, 37 gün açık denizden arazi çalışması gerçekleştirildi. 2.428 kilometrelik alanda toplam 556 saat gemilerden sayımlar yapıldı. 75 farklı tür tespit etti ve 14.459 kuş gözlemlendi. Avrupa Birliği tarafından desteklenen projede, deniz kuşları Karadeniz'de ilk defa açık denizde araştırılarak denizel Önemli Kuş Alanları (ÖKA) araştırma yöntemlerine göre haritalandı. 2 yıl sonunda Karadeniz'de 9 adet Önemli Kuş Alanı belirlediklerini söyleyen Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, 'Ülkemizde denizleri ve ev sahipliği yaptığı biyoçeşitliliği korumak için yapılan çalışmalar, artan tehditler karşısında çok yetersiz kalıyor. Bu nedenle açık deniz ve kıyı koruma alanları belirlenerek koruma altına alınması hayati önem taşıyor' diyor. Yaptıkları çalışmalar sonucunda belirledikleri 9 adet kuş alanının koruma altına alınması ve desteklenmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu bölgelerin kuş popülasyonları da göz önünde bulundurularak yönetilmesi gerektiğini söylüyor.

Üreme alanları belirlendi

Ayrıca proje kapsamında Karadeniz'in güneyindeki Tepeli karabatak (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) üreme ve beslenme alanları belirlenerek haritalandı. Bütün kıyıları tarayarak Türkiye ve Bulgaristan kıyılarında 48 farklı lokasyondaki kolonilerde araştırma yapan proje ekibi, türe ait Karadeniz'deki en kapsamlı çalışmayı gerçekleştirdi. Doğu Karadeniz'deki yaşam alanlarını kaybeden Tepeli Karabatak'ın Karadeniz Sahil Yolu gibi yanlış kentleşme projelerinden olumsuz etkilendiği ortaya kondu. Yelkovan kuşlarının tehdit durumu da yakın zamanda güncellenerek 'Hassas/Duyarlı' (Vulnerable) statüsünde, nesli küresel ölçekte tehlike altında olarak belirlendi.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1328 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.