Deniz kızlarından madalya rekoru
Rusya’da gerçekleştirilen yarışmalarda Derya Can dünya 2’ncisi, Birgül Erken dünya 3’üncüsü, Bilge Aydın da dünya 4’üncüsü oldu. Düzenlenen turnuvalarda en çok madalyayı Türkiye kazandı.
Son günlerde uluslararası yarışmalardaki başarısız sonuçlar vedopingskandallarıyla gündemde olan Türk sporu sualtında derin bir nefes aldı. Dünya Sualtı Sporları Federasyonu’nun(CMAS) her yıl başka bir ülkede düzenlediği Dünya Sualtı Olimpiyatları, bu yılRusya’nın Kazan şehrinde gerçekleştirildi. Olimpiyatlara 12 ülkeden 200 sualtı sporcusu katılırken, turnuvanın en çokmadalyakazanan ülkesiTürkiyeoldu.
Kısıtlı imkânlar
Sualtı sporcularına sağlanan maddi destek ve zengin tesis imkânlarıyla bilinen İtalya,İspanyaveFransagibi ülkelerin de katıldığı oyunlarda kısıtlı olanaklarla kendilerini geliştiren 3 kadın sporcumuz dikkat çekti. Turizm rehberi Bilge Çingigiray Aydın, beden eğitimi öğretmeni Derya Can Pamuk ve edebiyat öğretmeni Birgül Erken, elde ettikleri derecelerle dünyanın en iyi sporcuları arasına girmeyi başardı.Olimpiyatoyunlarından madalyalarla dönen 3 deniz kızı, Türkiye’yi 3 ayrı kadın sporcusu derece yapan tek ülke olarak tescilledi.
Havuzda yapılan hız apnea branşında Derya Can dünya 2’ncisi, Birgül Erken dünya 3’üncüsü olurken, Bilge Çingigiray Aydın da aynı yarışmada dünya 4’üncüsü oldu. Statik Apnea branşında ise yine Bilge Çingigiray Aydın dünya 3’üncüsü oldu. Hız Apnea erkekler branşında ise Ziya Volkan Aksu dünya 3’üncüsü olmayı başardı.
Azimli hazırlık
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) As Başkanı Şahin Özen, özellikle kadın sporcularımızın büyük azimle yarışmalara hazırlandıklarını ve ülkemizi gururla temsil ettiklerini söyledi.
TSSFMilli TakımTeknik Direktörü Levent Ucuzal, “Fırsat ve destek verilirse çok başarılı sporcular yetiştiririz. Bu branşlarda başarı kazananlar hattadünya rekorukıranlar bile devletin verdiği ödüllerden faydalanamıyor. Türkiye’nin uluslararası sporlarda bayrağını gururla sağlayan deniz kızlarımız var” dedi.
Olimpiyat branşları
Küp Apnea:Açık denizde 10 metre derinlikte yapılıyor. Her kenarı 15 metre uzunluğunda olan kare bir platformun etrafında yatay olarak en uzun mesafeyi kat etmek amaçlanıyor.
Dinamik Apnea:Havuzda paletli veya paletsiz dipten tek nefeste en uzun mesafeyi kat etmek.
Statik Apnea: Hareketsiz olarak su içerisinde tek nefesle en uzun süre nefes tutmak.
Gökhan Karakaş/ Sualtı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.