Deniz kaplumbağaları için hastane
Geçen yılın mayıs ayında Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi İztuzu sahilinde kurulan deniz kaplumbağaları hastanesine, bir yenisi daha ekleniyor.
A+A-
Geçen yılın mayıs ayında Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi İztuzu sahilinde kurulan deniz kaplumbağaları hastanesine, bir yenisi daha ekleniyor.
Hastanede bir veteriner hekim ile ikide hemşire görev yapacak.
Nesli yok olma tehlikesi altında olduğu için küresel düzeyde korunan Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının tedavi merkezinde veteriner hekimler hasta kabulüne başladı.
Açık denizlerde köpek balıklarının saldırıları sonucu bacağı kopan veya ağır yara alarak kurtulan caretta caretta ve Chelonia Mydas yeşil deniz kaplumbağalarına hastanede protez bacak ve el de takılabilecek.
Hastanede aynı zamanda Mersin sahillerinde, başıboş köpekler tarafından parçalanan ya da yaralı olarak kumsala çıkan kaplumbağalar da tedavi edilebilecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Koruma Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak ekip de, 321 km. sahil şeridi üzerinde deniz kaplumbağalarının üreme alanlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyecek. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ayşe Dürgen: "Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi, bakanlığımızın sağladığı destekle yapıldı. İç donanımı ise Çukurova Kalkanma Ajansı'na sunulan bir projeden elde edilen katkılarla alımı yapıldı. Merkezin kapasitesi 6 hayvanlık. Bu bölgeye caretta caretta ve Chelonia Mydaslar için önemli bir bölgedir. Tüm dünyada bu hayvanların yüzde 60 oranında yuvalama kumsalları Türkiye sahillerinde gerçekleşiyor. İlimizde de 4 tane üreme kumsalı bulunuyor. Bu merkez özellikle Akdeniz bölgesindeki yaralı, hasta, sakat deniz kaplumbağaları geldiğinde tedaviye alınacağı bir merkezdir. Bunların tedavisi uzun sürüyor. Bir iki yıllık süreçler alabiliyor. O nedenle mümkün olduğunca havuzlarımızı büyük tuttuk. Rehabilitasyonu gerçekleştirdikten sonra da geldikleri ortama da salmayı düşünüyoruz. Merkezimiz sadece ilimizde hizmet vermeyecek. Bunlar nesli tehlike altında olan türlerdir. O nedenle bunların korunması, gelecek kuşaklara, bu hayvanların korunması konusunda bilinçlendirilmesi bizim için önemlidir." dedi....
İl Çevre ve Orman Müdürü Ökkeş Bahadır ise "Bu hastane Türkiye'deki 2'nci hastanedir. Bu hastane Muğla'daki ilk hastaneden biraz daha gelişmiş bir şekilde düzenlendi. Bakanlığımızın bundan sonra yapacağı hastane bundan daha gelişmiş olacaktır. Bu sahillerde yumurtlama mevsiminde, özellikle carettaların yumurtlama için sahillere vurduğu dönem de balıkçı ağlarına takılmaları ve poşet ve denize atılan kirlilikleri yutmaları nedeni ile büyük bir kaplumbağa kaybı meydana geliyor. Bu merkez bu kaplumbağaların tedavi merkezleri olacaktır. Bu çevrelerdeki hastalara yetişme imkanı bulacağız." dedi.
Ntvmsnbc
Bu haber toplam 1096 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.