1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Deniz kabuklarından "yeşil teknoloji" geliştirdiler
Deniz kabuklarından "yeşil teknoloji" geliştirdiler

Deniz kabuklarından "yeşil teknoloji" geliştirdiler

Ordu'dan 2 lise öğrencisi, atık kağıtlara deniz kabuğu ekleyerek elde ettikleri duvar kağıtlarının ses ve ısı yalıtımı ile yangına dayanıklılık özelliklerini ortaya koydukları projeyle, "Uluslararası Genç Yeşil Beyinler Yarışması"nda 3'üncülük ödülü aldı

A+A-

Ordu Altınordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Sena Ecem Özcan ve Rana Yaren Civelek, "deniz kabuğu katkılı duvar kağıdıyla yalıtım" projesini geliştirdi.

Öğrencilerden Civelek, proje çalışmasında atık kağıtları toplayıp kağıt hamuru haline getirerek çeşitli oranlarda deniz kabuğu eklediklerini, daha sonra bu karışımı presleyerek duvar kağıdı elde ettiklerini ve maket ev üzerinde bu kağıda ilişkin ölçümler yaptıklarını anlattı.

Ürettikleri 5, 10 ve 15 gram deniz kabuğu katkılı duvar kağıtları ile katkısız duvar kağıtlarının karşılaştırmalı olarak ses, ısı ve yangın yalıtımı analizlerini yaptıklarını aktaran Rana Yaren Civelek, "Isı yalıtım analizinde, deniz kabuğu katkılı duvar kağıdının büyük oranda ısı yalıtımı yaptığını tespit ettik. Bir saat içinde deniz kabuğu katkılı duvar kağıdı kaplanmış bölgede bir derecelik ısı kaybı olurken, katkısız duvar kağıdında ise 8 derece ısı kaybının yaşandığını gördük. Böylece deniz kabuklarının ısıyı içeride tutmak için önemli bir veri olduğunu gördük." diye konuştu.

Deniz kabuğu katkılı duvar kağıtlarında bir saat süresince ölçümler yaptıklarını dile getiren Civelek, "Katkılı duvar kağıtlarının bir saatlik sürede 9 desibellik ses yalıtımı yaptığını da ortaya koyduk." dedi.

Alev almıyor

Deniz kabuğu katkılı duvar kağıtlarının yangına karşı yalıtım özelliklerini de araştırdıklarını ifade eden Rana Yaren Civelek, "Deniz kabuğu eklenmemiş duvar kağıtlarında 14 saniye içinde alevli bir yanma tespit ettik. Deniz kabuğu eklenmiş duvar kağıtları ise bu süreden 144 saniye sonra yanmaya başladı. Ayrıca bu duvar kağıtları alev almadan, içten içe yok oluyor. Bu da yangın sırasında bu duvar kağıtlarının zaman kazanma açısından önemli bir değer olabileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Deniz kabuklarının miktarı arttıkça yalıtım ve dayanım düzeyinin de arttığına ilişkin tespitlerini aktaran Civelek, "Projemizle hem atık malzemeler değerlendirilmekte, hem doğal katkılarla yalıtım özelliği kazandırılmış bir ürün ortaya çıkmaktadır. Ürettiğimiz duvar kağıtlarının gözenekli yapıya sahip olması, duvarların nefes almasını kolaylaştırıyor. Atık kağıt ve deniz kabukları, ürünümüz sayesinde değerlendirilebilir. Ürünümüzün tamamen doğal ve geri dönüşümlü yapıya sahip olması artı bir özelliği." şeklinde konuştu.

Rana Yaren Civelek, küresel ısınma ve çevre kirliliği hızla arttığından, geri dönüştürülebilir atık kağıttan yeni kağıt üretilmiş olmasının enerji tasarrufu ve çevre kirliliği bakımından büyük önem taşıdığının da altını çizdi. 

Deniz kabukları yumuşakçaları koruyor

Sena Ecem Özcan ve Civelek'in projesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası Genç Yeşil Beyinler Yarışması"nda 3'üncülük elde etti.

Projenin danışmanları da deniz kabuklarının içinde yaşadıkları yumuşakçaları koruyup yalıtarak yuva görevi gördüğünü belirterek, öğrencilerin bu fikirden yola çıkarak atık kağıtlar ile deniz kabukları karışımına yalıtım özelliği kazandırıp kazandıramayacağını araştırdıklarını dile getirdi.

Vira Haber

Bu haber toplam 6408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.