1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deniz görev grubu Pakistan'da
Deniz görev grubu Pakistan'da

Deniz görev grubu Pakistan'da

Pakistan'ın Karaçi kentindeki askeri limana demirleyen, donanmaya ait dört savaş gemisinden biri olan TCG Barboros'ta (F-244) basın toplantısı düzenlendi.

A+A-

Uluslararası sularda deniz güvenliğine katkıda bulunmak, bölge ülkeleri ile ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan denize açılan ve dün Pakistan'ın Karaçi kentindeki askeri limana demirleyen, donanmaya ait dört savaş gemisinden biri olan TCG Barboros'ta (F-244) basın toplantısı düzenlendi.

Üsteğmen Savaş Güleroğlu tarafından düzenlenen basın toplantısında, 30 Mayıs'ta Türkiye'den ayrılarak Umman'ın Muskat, Bahreyn'in Manama, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Katar'ın Doha limanlarına uğrayarak Karaçi'ye gelen Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul komutasındaki Türk Deniz Görev Grubu'nun görevinin, Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatı icra etmek, NATO ve çok uluslu harekatlara destek sağlamak, bölge ülkeleriyle eğitim ve liman ziyaretleri yaparak ikili ilişkiler geliştirmek olduğu açıklandı.

Bir Türk amiral komutasında ve milli kontrolde Hint Okyanusu'nda görevini icra eden Türk Deniz Görev Grubu'nun Cumhuriyet tarihinde ilk olma özelliği taşıdığı belirtilerek, gemilerin bundan sonraki duraklarının Hindistan'ın Bombay, Yemen'in Hudeyde, Suudi Arabistan'ın Cidde ve Ürdün'ün Akabe limanları olduğu ifade edildi.

Tümamiral Ertuğrul komutasındaki TCG Gemlik (F-492) firkateyninin, Bombay Limanı'ndan sonra gruptan ayrılarak Endonezya, Açe ve Japonya'yı ziyaret edeceği ayrıca, Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin 40. yılı için Çin'in Şangay kentine gideceği belirtildi.

Firkateynin subay salonunda yapılan basın toplantısına Pakistan medyası yoğun ilgi gösterdi.

-PAKİSTAN TARİHİNDE ÖRNEĞİ YOK-

Bu arada, dört Türk savaş gemisinin, Pakistan donanmasının Karaçi'deki askeri limanına demir atmasının Pakistan tarihinde benzerinin olmadığı ifade edildi.

Pakistan donanmasından Amiral Şevket, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nin bu güne kadar yabancı ülke savaş gemilerine askeri limanlarını açmadığını, Türk savaş gemilerine yapılan bu uygulamanın ülke tarihinde ''örneği olmayan bir ilk'' olduğunu söyledi.

Bu arada, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığının askeri limanını Türk firkateynlerine açması, iki ülke arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerin düzeyine bağlanıyor ve sembolik bir anlam taşıdığı ifade ediliyor.

Pakistan Deniz Harp Okulu'nun mezuniyet töreninde resmi geçide katılması planlan firkateynlerin, 4 Temmuz'da Pakistan'dan ayrılması öngörülüyor.
 

Bu haber toplam 1025 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.