Deniz doktorları yetiştirecek
Piri Reis Üniversitesi, denizcilik eğitiminde doktora ve yüksek lisans programları başlatıyor.
Piri Reis, deniz doktorları yetiştirecek
Her gün yeni bir denizcilik fakültesi açılırken, denizci kökenli akademisyen yetiştirme konusunda çabaların son derecede az olduğu bir ortamda Piri Reis Üniversitesi bu gidişi değiştirmek için ilk adımı attı.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de denizci kökenli akademisyen sayısının son derecede kısıtlı olduğunu söylemek mümkün. Ancak Piri Reis Üniversitesi bu açığı kapatmak için bir adım attı. Üniversite denizcilik eğitiminin bu çok önemli eksikliğini çok geniş bir rapor halinde Yüksek Öğretim Kurumu’na sunarak, başvurdu. YÖK Yasasına göre gerekli her türlü altyapı çalışmasını tamamlayarak 2011/2012 eğitim öğretim yılında denizcilik alanında doktora,yüksek lisans eğitimi başlatabilmek için gerekli izni almıştır.
Türkiyenin Denizcilik Eğitimi alanında en geniş Profesör Kadrosunu bünyesinde bulunduran Piri Reis Üniversitesi Prof.Dr.Osman Kamil SAĞ , Prof.Dr.Mahmut Celal BARLA, Prof.Dr.Süleyman Özkaynak, Prof.Dr.Deniz ÜNSALAN, Prof.Dr.Sander ÇALIŞAL, Prof.Dr.Ömer BELİK , Prof.Dr.Zehra AKDENİZ’dan oluşturulan Fen Bilimleri Enstitüsü ile bu konuda çalışmalarını hızla sürdürüyor. Fakülte, denizcilik alanında disiplinlerarası doktora ve yüksek lisans eğitimi programlarına Ekim 2011 tarihinde başlayacak.
Denizcilik ve benzeri bölümlerde fakültelerin lisans programlarını tamamlamış, denizcilik eğitim kurumlarında, YÖK yasasına göre tam kadrolu öğretim üyesi olabilmek için yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapmak isteyen adaylar, Piri Reis Üniversitesi’nin bu disiplinlerarası programında Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği gibi konularda eğitim alabilcekler. Program çok kısa bir sürede genişletilerek Denizcilik İşletmeciliği, Deniz Hukuku, Denizcilik Tarihi gibi Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan denizcilik konularına da hizmet verebilecek duruma getirilecek. Bu konuda Türkiye’nin en tanınmış çok sayıda profesörlerinin Piri Reis Üniversitesi bünyesine katılabilme çalışmaları ise sonlandırılma aşamasında.
1993 yılında kurduğu Türk Deniz Eğitim Vakfı – TÜDEV aracılığı ile Türkiye’de denizcilik eğitimi yapan her kuruluşa şimdiye kadar ciddi boyutlarda maddi, manevi destek vermiş bulunan ve bu desteğini Türkiye genelinde halen sürdürmekte olan IMEAK Deniz Ticaret Odası, dünya denizcilik eğitiminde bir ilki gerçekleştirerek, bir ülkenin hemen hemen tüm denizcilik kuruluşlarını bir araya getirerek kurduğu Piri Reis Üniversitesi’nin bu atılımına da büyük destek veriyor. 2012 Ekim ayında tamamlanması planlanan ve inşaatı halen Tuzla, Marmara Denizi sahilinde sürmekte olan Türkiye’nin 162 Üniversitesi içindeki ilk ve tek uluslararası akreditasyonlu çevre duyarlı kampusü tamamlanıncaya kadar doktora ve yüksek lisans eğitimleri için Fındıklı’daki tesislerini hizmete açmayı düşünüyor. Böylece yeni üniversite mezunlarına paralel olarak uzun yıllar önce denizcilik eğitimi almış, şu anda çeşitli denizcilik şirketlerinde görev yapmakta olan çok sayıda üst düzey denizci kökenli iş adamlarına da bu konularda yüksek lisans ve doktora yapabilme imkanı akşamları, hafta sonlarını da kapsayabilecek şekilde IMEAK-DTO’nun gayretleri, destekleri ile Piri Reis Üniversitesi tarafından ayaklarına kadar götürülecek.
Piri Reis Üniversitesi, lisans düzeyinde ilk öğrencilerini 2009/2010 eğitim öğretim yılında Denizcilik Yüksek Okulu’na alarak eğitime sadece 2 yıl önce başlamasına rağmen; IMEAK DTO ve TÜDEV’in destekleri büyük saygınlık kazandı ve süratle daha eğitimde ilk yılı dolmadan denizcilik yüksek okulu, denizcilik fakültesine dönüştürüldü. 2010/2011 eğitim öğretim yılında da Mühendislik Fakültesi’nde Türkiye’nin ilk ve tek, Small Craft Design Eğitimi’ne başladı. 2011/2012 eğitim öğretim yılında denizcilikte disiplinlerarası doktora ve yüksek lisans programları açılması ile devam edilen süratli gelişme 2012/2013 ve takip eden yıllarda çok sayıda, Türkiye’nin ihtiyacı bulunan niş alanlarında ön lisans/lisans/yüksek lisans/doktora programlarının açılması ile yeni kampüste devam edecek.
Piri Reis Üniversitesi yeni akademik program başlatma ve geliştirme çalışmalarını uluslararası alanda da adını duyurmaya başladı. Dünyanın en tanınmış, çok sayıda denizcilik üniversitesi Piri Reis Üniversitesi ile akademik işbirliği başlatabilmek için akademik işbirliği protokolleri gönderiyor. Üniversite, yakın bir zamanda da dünya denizcilik eğitim platformlarında da ilk kez yüksek lisans, doktora düzeyinde uluslararası, çift diplomalı, ortak programlı eğitim modelleri başlamayı planlıyor.
Çift diplomalı program
Çift diplomalı, ortak programlı uluslararası yüksek lisans ve doktora programına katılan aday; eğitiminin ve araştırmasının bir bölümünü Türkiye’de Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştirirken, eş danışman yönetiminde diğer bir bölümünü de yurt dışındaki üniversitede gerçekleştirecek ve doktora eğitimi sonunda her iki üniversitenin de diplomasını alabilecek.
Benzer uluslararası çift diplomalı, ortak programlı denizcilik eğitimi lisans düzeyinde Türkiye’de ilk kez Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Osman Kamil Sağ tarafından, İTÜ Denizcilik Fakültesi Kurucu Dekanlığı görevi sırasında SUNY Programları adı altında 2002 yılında ABD State University of New York ile başladılmıştı. Bu yıl ise benzer programın 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından yine lisans düzeyinde ABD Maine Denizcilik Akademisi ile devam ettirilecek.
Piri Reis Üniversitesi, bu programlardaki uygulanan sistemi yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk defa gerçekleştirirken, eğitim modelini de özellikle Türkiye’nin saygınlığı açısından bir adım yukarıya çekerek, yeni bir ilke daha imza atmayı planlıyor. Üniversite uluslararası çift diplomalı ortak yüksek lisans ve doktora programlarında sadece Türk öğrenciler yabancı üniversiteye gönderilmeyecek, yabancı öğrenciler de Piri Reis Üniversitesine gelerek eşit şartlara eğitim alabilecek ve araştırma yapacaktır. Böylece ikili uluslararası eğitimler eşlenilen yabancı üniversiteye sanki bir nevi döviz kazandırma modelinden çıkarılıp, Piri Reis Üniversitesi’nin de yabancı öğrenciye eğitim vereceği, araştırma yaptıracağı, Türk denizcilik eğitimine dünyada çok büyük saygınlık kazandırılacağı bir modele dönüştürülecek.
Bu uygulama ise sadece bir üniversite ile değil, Piri Reis Üniversitesi’ne bu konuda teklif getiren çok sayıda üniversite ile yapılacak.
Kara&Deniz Gazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.