1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Deniz Canlıları Müzesi' kurulacak
'Deniz Canlıları Müzesi' kurulacak

'Deniz Canlıları Müzesi' kurulacak

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan Gökova Körfezi'nde bulunan balık türlerini bir müzede sergileyeceklerini bildirdi.

A+A-

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, bölgenin su ürünleri potansiyeli ile hak ettiği konuma gelmesine katkı sağlamak amacıyla Gökova Körfezi'nde bulunan balık türlerini bir müzede sergileyeceklerini bildirdi.

Prof. Dr. Tarkan, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde Gökova Körfezi'ndeki canlılar üzerinde çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Körfezde bulunan balık türlerinin yanı sıra çevresel etkenlerle ilgili çalışmalar da yürüttüklerini aktaran Prof. Dr. Tarkan, "Çalışmalarımız sonucu elde ettiğimiz balık türleri ve deniz bitkilerini bir müzede buluşturacağız. Böylelikle vatandaşlarımız da yaptığımız çalışmaları görme imkanı bulacaklar. Muğla'nın su ürünleri potansiyeli ile hak ettiği konuma gelmesine katkı sağlayarak körfezde bulunan 253 balık türünden yaklaşık 230 tanesini 'Deniz Canlıları Müzesi'nde sergileyeceğiz" dedi.
Muğla'nın bin 124 kilometre kıyı uzunluğuna sahip bir turizm kenti olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tarkan, yılda 3 milyon yabancı turistin bölgeyi ziyaret ettiğini, yerli turistler ile birlikte bu sayının 7-8 milyonu bulduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Akyaka beldesini özellikle yaz sezonu boyunca binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Buradaki türleri merak ediyor ve balık yiyorlar. Bizim buradaki amacımız insanların hangi balıkları yiyecekleri, hangilerini yemeyeceklerini bilmeleri. İnsanların zararlı ve zararsız balıkları tanımaları. Nesli tükenme aşamasında olan balıkları öğrenerek onları avlamamalarını sağlamak. Fakat müzemiz için Akyaka beldesinde yer temini yapamadık. Özellikle bu konuda yetkili kurumlardan yardım bekliyoruz."

Müzenin yapımı için gerekli finansmanı da bulamadıklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, müzenin turizm sezonunda açılabilmesi için yetkili kurumlardan destek beklediklerini söyledi.

Belediye Başkanı Çalca'dan Destek Sözü
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi'ne dökülen Kadın Azmağı Deresi'nin su samurundan deniz kaplumbağasına kadar onlarca hayvan türü ile bazıları tropikal iklimlerde yetişen farklı bitki türlerine ev sahipliği yaptığını anlattı.
Akyaka'nın son yıllarda dere üzerinde gerçekleştirilen tekne gezileriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu anlatan Çalca, şunları söyledi:

"Beldemiz sınırları içerisinde Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin müzede balıkları sergilemek için ihtiyaç duyduğu alanı öğrenip en kısa zamanda deniz canlılarının beldemizde sergilenmesi için gerekli her türlü desteği hem belediye başkanı olarak hem de belediye meclisi olarak vermeye hazırız. Muğla'da deniz içerisinde var olan canlıların bölgede eğitim gören çocuklarımıza gösterilmesi açısından da önemli olacağını düşünüyorum. Hocalarımız da en kısa süre içerisinde görüşme sağlayıp en uygun yeri ayarlamaya çalışacağız. Akyaka'da böyle bir müze kurulması bölgemize gelen misafirlerin deniz canlıları tüketimini arttırmada bilinçlendirilmesini de sağlayacaktır."

Öte yandan Gökova Körfezi'nde yakalanan ve Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Laboratuvarı'nda muhafaza edilen "Deniz Canlıları Müzesi"nde sergilenecek ilginç görünüme sahip balıkları ise Anadolu Ajansı ekibi görüntüledi.

AA

Bu haber toplam 2765 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.