Demirtaş'tan eylemcilere çağrı
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "10 bin turist taşıyan 3 büyük gemi İzmir'i pas geçti, Gündoğdu'daki eylemler sürerse daha kötüsünün olmasından endişe ediyoruz" dedi.
Demirtaş, ticaretin her şey demek olmadığını, insanların demokratik haklarını kullanarak kendilerini ifade etmeye çalıştığını bu nedenle gösterileri anlayışla karşıladıklarını belirtti.
Eylemlerin merkezi olan Gündoğdu Meydanı çevresindeki ticari faaliyetlerde olumsuz etkilenmelerin olduğunu, özellikle eylemlerin ilk iki gününde çok hissedildiğini ancak sonraki günlerde ticari hayatın normale döndüğünü anlatan Demirtaş, "İş alemi olarak bizim olumsuz karşıladığımız şey, eylemlerin uzun süreli olması ve tepkilerin şiddete dönüşmesidir. İzmir'deki eylemlerde de ilk günlerde provokatörlerin devreye girdiğini, binalara, iş yerlerine zarar verdiğine şahit olduk. Daha sonra provokatörlerin uzaklaştırılmasıyla daha demokratik bir hava oluştu" dedi.
Gösterilerin Türkiye'nin dünyadaki imajını olumsuz etkilemesinden endişe ettiklerini kaydeden Demirtaş, eylemlerin iç ticaretten çok turizmi etkilediğine dikkat çekti. Son yıllarda kruvaziyer turizmde büyük bir çıkış yakalayan İzmir'e bu yıl 600 bin turist beklediklerini anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı kruvaziyer gemilerin İzmir ve İstanbul'u rotalarından çıkarttığını görüyoruz. Alsancak Limanı'na kruvaziyer ile gelen turistlerin geçiş yolu Gündoğdu Meydanı'dır. Batılı toplumlarda bu tür eylemler normal karşılansa da Türkiye'deki bu eylem onları caydırabiliyor. Orada kurulu çadırlar gemilerin İzmir'e gelme kararını etkiliyor. Nitekim İzmir'e kruvaziyer yolcuların yarısını getiren ve bu yıl 300 bin turist getirmesi planlanan Costa firmasının İzmir'e yanaşma konusunda tedirginliği var. Bu firmaya ait 10 bin turist taşıyan 3 gemi İzmir'i pas geçti. Costa yöneticilerine telefon ederek İzmir'in pas geçilmesini gerektirecek bir durumun sözkonusu olmadığını belirtmeme rağmen etkili olmadı. Cenova'daki şirket merkezine giderek bizzat görüşeceğim ve İzmir'e güven duymalarını isteyeceğim. Gündoğdu'daki eylem sürerse daha da kötüsünün olmasından endişe ediyoruz.Seferlerini eyleme rağmen sürdüren MSC gibi firmalar var. Ancak onlara da müşteri şikayeti giderse yeni iptaller gelebilir. Biz Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu, herkesin fikrini ifade etmesi gerektiğini düşünüyoruz ancak eylemlerin geldiği nokta itibarıyla, dert anlatmaktan ziyade kente zarar verme noktasına gittiğini hissediyoruz. Kentimizin zarar görmemesi dileğiyle çadırların kaldırılmasını, normale dönülmesini rica ediyoruz "
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.