1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Dedeağaç Limanı'nı ziyaret etti
Dedeağaç Limanı'nı ziyaret etti

Dedeağaç Limanı'nı ziyaret etti

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Yunanistan arasında Meriç boyunca dikenli tellerden çit çekilmesinin son derece yanlış olduğunu belirtti.

A+A-

Yunanistan'ın Gümülcine kentinde düzenlenen Türkiye-Yunanistan II. Bölgesel İş Forumu Toplantısı'na katılan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Yunanistan arasında Meriç boyunca dikenli tellerden çit çekilmesinin son derece yanlış olduğunu belirtti.
Demirtaş, "Bizim yeni duvarlara değil, hatta yakınlaşma politikalarına değil, bulunduğumuz coğrafyada birlikte harekete, kucaklaşmaya ihtiyacımız var." dedi.

Türkiye'den Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün başkanlığında, geniş bir heyetin katıldığı, 14 Ocak'ta Yunanistan'ın Gümülcüne Kenti'nde düzenlenen Türkiye-Yunanistan II. Bölgesel İş Forumu'na katılan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ilk olarak 13 Ocak'ta Dedeağaç'ı ziyaret etti.
Dedeağaç Limanı'nı ziyaret eden Demirtaş, Liman Başkanı Hristos Skevas'tan liman hakkında bilgi aldı. Dedeağaç'ı ikinci defa ziyaret ettiğini belirten Demirtaş, "Dedeağaç'ta bulunmaktan çok mutluyum. İzmir ile Dedeağaç arasındaki ilişkilerin gelişmesi gerekiyor, ancak ne yazık ki Yunanistan'ın bu bölgesine İzmir'den ulaşım olmaması nedeniyle, ilişkiler gereken düzeyde değil. Bu nedenle İzmir-Dedeağaç arasında kurulması planlanan yeni roro hattını destekliyoruz." dedi. Eski Dedeağaç Limanı'nı ve yapımı devam eden yeni liman inşaatını da inceleyen Demirtaş, yeni limanın kruvaziyer turizmi açısından geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Kuzey Ege'nin kruvaziyer turizmi açısından henüz keşfedilmedi. Bu konuda ortak çalışmalar yapmalıyız." dedi.
Demirtaş, daha sonra Dedeağaç Belediye Başkanı Evangalos Lambakis'i ziyaret etti. Dedeağaç belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyelerinin de katıldığı ziyaret öncesinde, Demirtaş'ı makamının kapısında karşılayan Belediye Başkanı Evangelos Lambakis, "Sayın Demirtaş sizi sevgiyle karşılıyorum." dedi.
İzmir'e beş yıl önce geldiğini ve hayran kaldığını belirten Lambakis, Türk ve Yunan halklarını birbirine bağlayan ortak bir tarih olduğunu ve bu tarihi kimsenin silemeyeceğini söyledi. Lambakis, kendisinin yerel yönetimler adına, Demirtaş'ın ise iş dünyası adına, İki halk olarak mümkün olduğunda, ortak unsurların bulunarak bu bağın kopmamasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Dedeağaç hakkında bilgi veren Lambakis, Dedeağaç'ta eski limanın yanına yapılan yeni liman ile Dedeağaç Havalimanı arasında 142 bin dönümlük bir ulaşım merkezi yapılacağını söyledi. Dedeağaç ve genel olarak Evros ilinin tarihi ve doğal açıdan önemli eserlere ve güzelliklere sahip olduğunu, ancak tanıtımının iyi yapılamadığını belirten Lambakis, Avrupa topraklarındaki en büyük caminin de Evros ilinde bulunduğunu, şu anda AB fonlarıyla restore edildiğini, kısa sürede açılacağını söyledi.
Lambakis, "1922 yılındaki nüfus mübadelesiyle İzmir Rumlarının Dedeağaç'a gelerek kültür ve geleneklerini buraya aktardılar. Dedeağaç, bölgede en çok yabancı dil bilen nüfusa sahip. Dedeağaç, İzmirlilerin gelip ziyaret etmesi için her türlü çekiciliğe sahip. İki halk uzun yıllar birlikte yaşıyor ve çok kültürlü yaşama alışık. Bu kültürü geliştirmek için çalışan, dinamik, yenilikçi vizyona sahip Demirtaş'ı sevgiyle kucaklıyoruz." dedi.
"Kuzey ege'yi birlikte pazarlayalım"
İZTO Başkanı Demirtaş da Lambakis'i, seçilmesi nedeniyle tebrik ederken, yeşil pasaportlara vize uygulamasının kaldırılmasından sonra Türk vatandaşlarının Yunanistan'a girişlerinde iki güne kadar vize uygulanmaması halinde, Dedeağaç'a çok daha fazla turist geleceğini söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:
"Yeni Dedeağaç limanını gördüm, kurvaziyer gemisi yanaşmadığını öğrendim. 2004'e kadar İzmir'e de hiç kruvaziyer gemisi gelmiyordu. Birçok çalışma yaparak bunu sağladık. 2010 yılında İzmir'e 350 bin turistin gelmesini sağladık. Kuzey Ege bölgesi kruvaziyer turizminden pay almıyor. Karadeniz ve Doğu Akdeniz kruvaziyer programları üzerinde çalışıyoruz. Yurt dışındaki bütün kruvaziyer toplantılarına katılıyorum. Sizler de kruvaziyer fuarlarına mutlaka katılın. Bölge olarak kruvaziyer turizmi için gereken her şeye sahipsiniz. Gelin Ege'yi birlikte pazarlayalım. Ortak turizm paketleri yapalım. Her konuda işbirliğine hazırız."
Demirtaş, daha sonra Dedeağaç Ticaret Odası'nı da ziyaret ederek Ticaret Odası Başkanı Leonidas Kitsios ile iki ülke ve İzmir-Dedeağaç Bölgesi arasındaki işbirliğinin gelişimi için görüş alışverişinde bulundu.
Demirtaş, daha sonra Batı Trakya Bölgesindeki Yunan Ticaret Odası başkanları ile ortak bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye, Rodop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikos Anggelidis, Rodop Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Argiros Argiropoulos, Kavala Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Angelos Tsatoulis, İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Panayotis Andrikopulos ile Drama ve Serez Odası'ndan yetkililer katıldı.
Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliği olanakları, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, Türkiye'nin ithalat prosedüründe Yunanlılar açısından yaşanan zorlukların giderilmesi için prosedüre ilişkin kolaylıklar sağlanması ve Yunanistan tarafında ise Türkiye ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için hükümete baskı yapılması gerektiği konularında görüş birliğine varıldı. Gümülcüne-Dedeağaç gezisine katılan İZTO Mobilya Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Nevzat Artkıy ve Süleyman Avcı da Yunanlı meslektaşlarıyla yeni işbirliği ve ortaklıklar için görüşmeler yaptı.

Zaman


Bu haber toplam 1060 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.