Datça 'antik mezar' kurbanı oldu
Muğla'nın Datça ilçesinde 14 yıl önce yapımı planlanan yat limanı projesine "Burada mezar var" iddiası yüzünden bugünlere kadar başlanamadığı ortaya çıktı.
A+A-
Muğla'nın Datça ilçesinde 14 yıl önce yapımı planlanan yat limanı projesine "Burada mezar var" iddiası yüzünden bugünlere kadar başlanamadığı ortaya çıktı.
Muğla'nın Datça ilçesine yapılması planlanan ve ihalesine 1997 yılında çıkılan 300 yat kapasiteli liman inşaatına, proje sahasında bulunan 2 bin yıllık antik bir mezar nedeniyle bir türlü başlanamadı. Bürokratik engeller aşılamayınca, 25 milyon dolarlık yatırım için aradan geçen 14 yılda tek bir çivi bile çakılamadı. Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, bürokratik engeller nedeniyle turistlik ilçenin önemli bir yatırımdan mahrum kaldığını söyledi.
Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından 1997'de yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen yat limanı inşaatına, birbiri ardına ortaya çıkan bürokratik engeller ve yüklenici firmanın işi ağırdan alması nedeniyle bir türlü başlanamadığı belirlendi. Uzun süren uğraşlarla imar planı onaylanan limanın yapılacağı bölgede tarihi mezar kalıntılarına rastlandı. Bunun üzerine Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü bölgede inceleme başlattı. 14 yıldır devam eden sürecin bir türlü bitmemesi yüklenici firmayı da bezdirdi. Liman ihalesini 1997'de alan Aska İnşaat firmasının artık yeterince kar edemeyeceği düşüncesinde olduğu, bu nedenle işi ağırdan aldığı iddia edildi.
Tarihi Mezar
Datça Yat Limanı inşaatındaki 14 yıllık gecikmeye neden olan bürokratik süreç şöyle işledi: Proje 1997'de ihale edildi. Yüklenici firma, yat limanıyla arıtma tesisi projesinin yapılacağı alanların yan yana olmasını istemedi. İmar planı hazırlanırken bürokratik işleyişe uygun olarak ilgili kurumlardan görüş istendi. Ancak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden, "O bölgede tarihi mezar kalıntıları var" uyarısı geldi, mezar kalıntıları korumaya alındı. Daha sonra mezar kalıntılarının deniz içinde olabileceği uyarısı geldi. Denizde kazı yapıldı ama tarihi kalıntıya rastlanmadı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü korumaya alınan sınırların imar planında gösterilen şekilde muhafaza edilmesi şartıyla projeye onay verdi. İmar planı onaylandıktan sonra Maliye Bakanlığı'na yer tahsisi için başvurdu. Bakanlık yer tahsisi için ilgili kurumlardan tekrar görüş istedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, bölgedeki tarihi kalıntılar için kurul kararı alınması gerektiği görüşünü bildirdi.
Büyük kayıp
Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, projenin hayata geçirilememesinin ilçe için büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Bürokratik işlemlerin bu kadar zaman almasının önemli bir yatırımın önünü kestiğini anlatan Şener, şu bilgileri verdi: "Projede sona yaklaşıldı. Kurul projeye olumlu bakıyor, ama koruma için gerekli tedbirlerin alınması şartıyla. Şuanda tahsis için işlemler başladı. 14 yıllık süreçte bu önemli yatırımın hayata geçirilememesi Datça için ciddi bir kayıp oldu. Proje hayata geçseydi aradan geçen bu süreçte, Datça turizmi ve esnafı önemli ölçüde ilerleme kaydedebilirdi. Ayrıca bu liman ilçemizde istihdam da sağlayacak. Bilindiği gibi yat turizmi ön çok katma değer sağlayan turizm kollarının başında geliyor. Yatla gelen bir turist, karadaki 30 turistin harcadığı kadar döviz bırakıyor. Yakından takip ettiğimiz projenin yakında hayata geçmesini umuyoruz."
100 kişiye yeni iş
Yapımına başlanamayan liman, 300 yat kapasiteli olarak projelendirildi. İçinde liman kulübü, restoran, liman kafeteryası, yüzme havuzu ve gümrük giriş-çıkış işlemlerinin yapılacağı bölümlerin bulunması planlandı. Yaklaşık 25 milyon dolara mal olması planlanan limanda 100 kişi istihdam edilmesi hedeflendi. Limanın inşaatının başlanmasından sonra 2 yılda işletmeye açılması öngörülmüştü.
Yeni Asır
Bu haber toplam 1099 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.