Dardanel'den sonra yeni marka geliyor
Çanakkale'de 1984 yılında girdiği ton balığı üretimiyle yıllık 120 milyon dolarlık ihracata ulaşarak Dardanel markasını yaratan işadamı Niyazi Önen, bu kez gibi soğutulmuş taze ürünlerde yeni marka yaratmak için kolları sıvadı.
'Balık benim işim' diyen Önen, Dardenya markasıyla balık ekmek restoranları açmaya başladıklarını ve hedefinin Dardenya restoranlar zinciri kurmak olduğunu da söyledi.
Çanakkale'de 1984 yılında girdiği ton balığı üretimiyle yıllık 120 milyon dolarlık ihracata kadar ulaşarak Dardanel markasını yaratan işadamı Niyazi Önen, bu kez sandviç ve pizza gibi soğutulmuş taze ürünlerde yeni bir marka yaratmak için kolları sıvadı. 'Balık benim işimö diyen Önen, Dardenya markasıyla balık ekmek restoranları açmaya başladıklarını ve hedefinin Dardenya restoranlar zinciri kurmak olduğunu da söyledi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ÇTSO) Akol Otel'de düzenlediği ve Vali Güngör Azim Tuna'nın da katıldığı toplantıda, ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen, Dardanel'in nasıl bir marka haline geldiğini ve nasıl zor durumlara düştüğünün öyküsünü anlattı. Dardanel'i 1984 yılında kurduğunu belirten işadamı Niyazi Önen, sektörde ilk 10 yılın bir fizibilite çalışması gibi devam ettiğini söyledi. Dardanel'in 10'uncu yılının kendileri için önemli bir yıl olduğunu belirten Önen, 1994 yılında Dardanel'in yüzde 37.5'luk kısmını halka arz ederek elde ettikleri yaklaşık 30 milyon Dolar ile ikinci dönemin başladığını, büyük kapasiteli yatırımlar yaparak hızlı bir gelişime içine girdiklerini anlattı.
DARDANEL'İN ALTIN YILI
İşadamı Niyazi Önen, Dardanel'in güçlü bir marka haline gelmesinin arkasında bir fırsatçılık ve yaratıcılığın yattığını belirterek, '1998-1999 yılları bizim altın yıllarımız oldu. Ciro, ihracat ve istihdam rakamlarımız çok üst seviyedeydi. 3 bin 700 işçi çalıştırmaya başladık. İhracatta da 1999 yılı rakamında yalnızca balık konservesinde 120 milyon Dolar ile sektörümüzde açık ara önde gittik. Bizim en önemli ürünümüz ton balığı idi. Bu kadar ihracatı nasıl yaptık. Bunun arkasında bir fırsat, bir yaratıcılık hikayesi vardı. Ton balık konservesi Avrupa'da ve dünyada çok tüketilen, Türkiye'de tüketilmeyen bir ürün. Avrupa'da bu işin sanayisi yok. Yalnız Fransız ve İspanyollarda bir miktar var. Kuzey Avrupa ülkesinde yok. Uzak doğudan 3 milyar dolarlık bir ithalat söz konusu. Avrupa Birliği (AB), uzak doğudan ithalatta da yüzde 24 gümrük vergisi ödüyorö dedi.
DARDANEL'İN İNİŞ DÖNEMİ
İşadamı Niyazi Önen'e göre, Dardanel'i marka yapan sıfır gümrüklü ihracat buluşu yıllar sonra başına dert oldu. 'Eğer bu sorunla karşılaşmasaydık, sadece ton balığı konservesinde Dardanel'in bugün en az milyar dolarlara yaklaşan ihracat cirosu olacaktıö diyen Önen, ÇTSO üyesi işadamlarına Dardanel'in zirveden iniş nedenlerini anlattı.
1999 yılında Avrupa ülkelerinin Türkiye'den yapılan ihracata yüzde 24 gümrük vergisi teminatı uygulamasına başladığını hatırlatan Önen, 'Ayda 10 milyon Dolar ihracat yaparken o ihracat için nakit olarak yüzde 24 gümrük vergisi yatırmak zorunda kalıyorsunuz. Olay bununla da kalmadı. AB, daha önce Türkiye'den ithalat yapmış firmalardan geçmişe dönük o yüzde 24 gümrük vergilerini de istemeye başladı. Bu iş ekonomide bir skandal ve zor hale geldi. Bu gelişme olunca ihracatımız durdu. Bankalar bizim kredilerimizi geri istemeye başladı. Bankalarla anlaşma imzaladık. Tabi temerrüt faizleri ile birlikte toplam finansal borçlarımız 130 milyon Dolar olduö diye konuştu.
DARDANEL GÜÇLÜ BİR YAPIYA KAVUŞUYOR
İşadamı Niyazi Önen, ADM ve Yıldız Holding ile kurulan ortaklık ile ilgili olarak ise, 'Dardanel'in şuanki sermayesi 35 milyon lira. ADM ve Yıldız Holding, şirketin sermaye arttırımına katılacak. Böylece Dardanel'in sermayesi 85 milyon liraya çıkacak. Bu ortaklık sonucunda ADM, Yıldız Holding şirketin çoğunluğunu almış olacak. Çok kısa süre içerisinde Dardanel'in bu güçle Türkiye'de gelmesi gereken yere geleceğini inanıyorum. İstihdam aratarak çok hızlı şekilde devam edecek. Bu Çanakkale'de iş arayan insanlar için güzel bir haberdir. Şuanda Ortaklar arasında bütün anlaşmalar yapıldı. Sermaye Piyasası Kuruluna, Rekabet Kuruluna müracaatlar yapıldı. Olurlarını bekliyoruzö dedi.
YENİ MARKA YARATACAK
Bundan sonraki ticari hayatına kendisinde kalan taze soğutulmuş sandviç ve pizza gibi ürünler ile devam edeceğini söyleyen Önen, 'Bu ürünler tamamen şahsıma devredildi. Niyazi Önen Gıda Sanayi adı altında yeni bir şirket kurduk. Çünkü bu ürünlerde Dardanel markasını bir yıl süreyle kullanabileceğiz. Devamında bu ürünler için yeni bir marka yaratmamız gerekiyor. Sandviç ve pizza gibi ürünler için yeni bir marka bulduk. Bunu önümüzdeki günlerde tanıtacağızö dedi.
BALIK EKMEK DARDENYA
Önen, öte yandan yeni bir alanda da yatırım yaparak, Dardenya markasıyla balık ekmek restoranları açmaya başladıklarını söyledi. Önen, 'Tasarladığımız konsep sadece Türkiye sınırları içerisinde değil uluslararası platformda da yapılabilecek, büyüyecek bir proje olduğuna inanıyorum. Benim işim balık işi. Özellikle bu sıkıntılı ve stresli zamanlarda tamamen tekrar bir yaratıcılık ne olabilir diye düşündüm. 17 Mart'ta İstanbul'da Bağdat Caddesinde küçük bir mağaza açtık. 28 Aralık'ta Maslakta ikinci ve büyük bir dükkan açılıyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde sayıyı önce 5'e, sonra da yıl içinde 10'a çıkaracağız. Hedefimiz Dardenya markasıyla balık ekmek restoranlar zinciri oluşturmak. Küçük fikirlerden çok büyük işler doğabiliyor. Bizim sektörümüzde de bir McDonalds ve Starbucks'ı örnek gösteriyorum. Bizim yapmak istediğimiz bu işte ilk kez dünyada yapılan farklı bir sistemö dedi.
Önen son olarak, Ton TV, Kanal 17 ve Haber Gazetelerini bünyesinde barındıran medya grubunun kendisine ait olduğunu, Dardanelspor'un ise isim değişikliğiyle devam edeceğini söyledi.
Haberler.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.