Dardanel balık ekmekle dünyaya açılacak
Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Türkiye’nin fastfood’u olan balık-ekmek kültürünü Dardenia adıyla marka yaptıklarını belirterek “Yurtiçi ve yurtdışında franchise vereceğiz” dedi
Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Türkiye’nin fastfood’u olan balık-ekmek kültürünü Dardenia adıyla marka yaptıklarını belirterek “Yurtiçi ve yurtdışında franchise vereceğiz” dedi.
Türk insanını ton balığı konservesiyle tanıştıran bir şirket olduklarını belirten Dardanel ÖnentaşGıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Dardenia adıyla kurdukları balık-ekmeklokantalarını önce Türkiye’de, daha sonra da dünyada yaygınlaştıracaklarını söyledi. Türkiye’dehamburger, döner, köfte ve lahmacun konusunda onlarca fast-food markası olduğunu kaydeden Önen, şunları söyledi:
“Biz de geleneksel fast-food’umuz olan balık-ekmek kültürümüzden yola çıkarak Dardenia Fish+Bread markasını yarattık. İlk 5 fast-food dükkanımızı İstanbul’un çeşitli yerlerinde açtık. Dardenia’yı önce Türkiye’de, daha sonra da yakın coğrafyalardan başlayarak dünyada franchisevererek yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”
Balık-dürüm de var
Önen, Dardenia menüsünde balık-ekmek olarak hamsi tava, mezgit tava, uskumru ızgara, levrek ızgara ve somon ızgaralı çeşitlerin olduğunu; ayrıca, balık çorbası, balık dürüm, balık şiş ve suşinin de servis edildiğini söyledi.
Önen, aşırı avlanmaya karşı önlem alınmasını sağlayan ve av gemilerinde gözlemcibulundurulması koşulunu yerine getiren kuruluşlara verilen Friend of The Sea belgesini de aldıklarını söyledi.
‘Borçları kapatıyoruz, gözaltından çıkacağız’
Geçmiş dönemdeki borçları için İstanbul Yaklaşımı protokolüne imza attıklarını hatırlatan Önen, “2013 sonu itibariyle borçlarımızın çok büyük bir kısmını kapatıyoruz. Yeni bir sayfa açtık. Yılbaşından itibaren bu durum bilançomuza yansıyınca hisselerimiz gözaltı pazarından çıkacak” dedi. Önen, 2014 sonunda 220 milyon lira ciro hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’de kişi başına balık tüketiminin 6-7 kilo, ton balığı tüketiminin ise 60 gram olduğunu kaydeden Önen, “Libya’da kişi başına 5, Kıbrıs’ta 1 kilo tüketim var. İtalyanların ve İngilizlerin etkisiyle bu ülkelerde ton balığı alışkanlığı yerleşmiş” diye konuştu.
Suşi kotaları Türklere kaldı
Suşi yapımında kullanılan ton balıklarının ise Akdeniz’de de avlanıldığını belirten Önen, “Akdeniz’de yılda 15 bin ton av kotası var. Bu kotayı Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler paylaşıyor. Arapbaharının olduğu ülkelerde balıkçılar ava çıkamayınca bu ülkelerin kotalarını Türk balıkçılar aldı” diye konuştu.
Midye yemeyin!
Türkiye’de midye avcılığı yapılan yerleri denetleme ve buralarda avcılık yapılabileceğine ilişkinruhsat verme yetkisinin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda olduğunu kaydeden Önen, “Tarım Bakanlığı denizden ve midyelerden numune alarak analiz yapıyor. Sorun yoksa o sahayı avlanmaya açıyor. Ancak Türkiye’de şu anda hiçbir yerde açık avlanma sahası yok. Dolayısıyla midye avcılığı yasak. Midyeler çok riskli. Ağır metal barındırıyor. Yememek lazım. Ancak ithalolanlar yenilebilir” dedi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.