1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Dalyan'da Elektrikli Tekneler Dönemi
Dalyan'da Elektrikli Tekneler Dönemi

Dalyan'da Elektrikli Tekneler Dönemi

Denize bağlı kanalları ve gölüyle doğa harikası olan Dalyan'ın kirlilikten kurtarılması amacıyla yürütülen gezi teknelerinin dizel yatıklı motorlarının, elektrikli motora dönüştürülmesi projesi çalışmaları sürüyor.

A+A-

İnci Akü Ar-Ge birimindeki mühendislerin çabaları ve öncülüğünde sürdürülen çalışmayı tanıtmak amacıyla belgesel film çekimine başlandı.
Alınan bilgiye göre, Dalyan kanallarında günlük gezi turları düzenlenen 600'e yakın dizel motorlu içten yanmalı tekneler, ortama saldıkları karbonmonoksit ve karbondioksit gazlarla havayı, sintineleri ya da motordan sızan yağlarla suyu kirlettikleri gibi, gürültü kirliliğine de yol açıyor.

Dalyan'da ki fosil yakıtla çalışan teknelerin çevre dostu elektrik motora dönüştürülmesi amacıyla 2007 yılında başlatılan 'Caretta Projesi'nin yürütücülerinden İnci Akü proje yetkilisi Onur Eren projenin, şirketin sosyal sorumluluk anlayışı ve çalışanlarının heyecanı sayesinde olumlu seyrettiğini ifade etti.
Elektrikli motorla çalışan teknelerin Dalyan'da yaygınlaştırılmasının ardından, Türkiye'nin diğer bölgelerinde de sistemin kullanılmasını arzu ettiklerini belirten Onur Eren, 'Projeyi,Türkiye'nin çevre açısından özellikli ve hassas noktaları başta olmak üzere tamamına yaygınlaştırmayı planlıyoruz' dedi.
Kanaldaki Tekne Trafiği
Dalyan'daki Türkiye'nin ilk Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska da, Dalyan kanalında yoğun tekne trafiği olduğuna dikkati çekti ve oluşan gürültü sebebiyle başta sazlıklar olmak üzere tüm ekosistemin zarar gördüğünü belirtti. Kaska, 'Dalyan kanalında motor gürültüsünü azaltan ve suya petrol ve türevi atıklarını boşaltmayan bir sistem olan elektrikle çalışan motorların bu ortamda başlaması Dalyan Kanalının sürdürülebilir kullanımı açısından çok önemli. Belki de bu Dalyan'ın tek kurtuluş umudu olacaktır' dedi.
Belgesel Film
Çekimleri Dalyan ve çevresinde devam eden belgesel filmin yönetmenliğini Kemal Alptekin yürütüyor. 32 kişiden oluşan ekibin metin yazarlığını Bilgin Adalı, belgeselin sualtı görüntü yönetmenliğini Anadolu Ajansı Kaş Yurt Muhabiri ve sualtı görüntü yönetmeni Cumhur Ayar üstlendi. Yönetmen Kemal Alptekin bir kaç gün önce sualtı çekimleri yapmak istediklerini, ancak su altındaki görüş mesafesinin 30 santimetre kadar olduğunu görünce çok üzüldüklerini ifade etti.
Kemal Alptekin şöyle devam etti:
'Fosil yakıtla çalışan motorlu teknelerin elektrik motorlu teknelere dönüşüm süreci hızlanırsa, Dalyan suyunun renginin değişeceğine ve berraklaşacağına inanıyoruz. Üstelik artık gürültü kirliliği de olmayacak. Elektrik motorlu tekneler ekonomik anlamda da sahiplerinin işine yarayacak. Bu konuda bir belgesel film yapıyoruz. Bu prototip teknenin her türlü testleri yapılmış durumda. Elektrikli teknenin çevresel etkileri çok olumlu. Ekibimizle beraber bunu belgelemeye çalışıyoruz.'


Bu haber toplam 1212 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.