1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dalgıçlardan deniz temizliği
Dalgıçlardan deniz temizliği

Dalgıçlardan deniz temizliği

Antalya’da, dalış okulu öğretmenleri, Akdeniz’i balıkçıların kullandığı kurşunlar ve çöplerden arındırmak amacı ile Türkiye’de ilk defa geniş kapsamlı deniz temizliği.

A+A-

Antalya'da, dalış okulu öğretmenleri, Akdeniz'i balıkçıların kullandığı kurşunlar ve çöplerden arındırmak amacı ile Türkiye'de ilk defa geniş kapsamlı deniz temizliği başlattı.

Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, ATSO, Kepez ve Konyaaltı belediyelerinin desteği ile başlatılan proje kapsamında dalgıçlar falez bandı boyunca balıkçıların kullandığı kurşunları adım adım temizlemeyi planlıyor. National Geography ve Project Aware Vakfı'nın da destek verdiği projeyi Antalya'da uygulamaya başlayan National Geography ve Project Aware Bölge Müdürü ve Dalış Öğretmeni Osman Saib Tamay, bu vakıfların bütün dünyada sualtını korumak için çalışmalar yaptığını, Türkiye'de ilk defa böyle geniş kapsamlı bir temizliğe destek verdiklerini belirtti.

İLK KEZ BÖYLE BÜYÜK BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR

Alt yapı çalışmalarına 3,5 ay önce başladıklarını belirten Tamay, temizlik işine ilk olarak Konyaaltı sahillerinden başladıklarını bildirdi. Sualtında biriken çöpleri topluma göstermeye çalıştıklarını aktaran Tamay, "İlk önce Konyaaltı sahilinde su dibinin ne kadar kirli olduğu ile ilgili bir keşif çalışması yaptık. Denizimizin dışarıdan görüntüsünün çok güzel olmasına rağmen içeride ne kadar kirli olduğunu kayıtlarımızla da göstermeye çalıştık. Önümüzdeki iki ay boyunca Antalya denizini bu pisliğin tamamından kurtarmayı düşünüyoruz. Çok büyük bir çalışmadır. İlk defa bu büyüklükte bir çalışma yapılıyor Türkiye'de. Destekçilerimiz National Geography ve Project Aware. Tüm dalgıçlara bu temizlik işinde bize yardım etmek için çağrı yapmak istiyoruz" dedi.

TAŞ VE CAM KULLANILSIN

Su altındaki çöp haricinde metal zehirlenmesinin de önemli olduğunu, olta balıkçılığı yapan balıkçıların kurşun ağırlıklı metaları kullanmaması gerektiğini savunan dalış okulu öğretmeni Ali Rıza Köse, kurşun metal üreten firmalara seslendi. Kurşun ağırlıklı metal yerine taş veya cam kullanılabileceğini ifade eden Köse, şöyle konuştu: "Kurşun metal ve zehirleyici bir madde. Ülkemizin sularında olta balıkçılarının milyonlarca kurşunu suyun altına bıraktığını düşünürseniz, bu suyun da milyonlarca litrelik zehirlendiğini otomatik olarak düşünebiliriz. Olta balıkçılarına özellikle sesleniyorum, lütfen taş veya cam kullansınlar. Bu şekilde devam ederse artık gelecek nesillere zehirli sular ve zehirli balıklar bırakma olasılığımız çok yüksek"

AKDENİZ TEMİZ DENİZLERDEN BİRİ

Bütün dalış okullarına çağrıda bulunan Köse, insanlara dalış yaptırmadan önce yapılan brifinglerde kurşun ağırlık hakkında bilgi verilmesini ve bulundukları bölgeyi bu metalardan temizlemeyi önerdi. Bu soruna mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akdeniz şu an temiz denizlerden bir tanesi, ama 20 yıl sonra zehirli balıkları soframızda, dolaylı olarak sevdiklerimize, ailelerimize yedirmeyelim. Şu an belki çok hissedilmiyor ama ileride çok hissedilecektir." Bu proje kapsamında falez bandını komple temizlemeyi düşündüklerini belirten Köse, sözlerine şöyle devam etti: "Bir buçuk ay boyunca adım adım dalış yaparak ne kadar çöp, kurşun ağırlık bulursak hepsini çıkarmayı düşünüyoruz. İnsanlara da buradan çağrı yapıyoruz. Önemli olan bunları denize atmamak. Bu proje bu yılla bağlı kalmayacak. Biz bunu her yıl yapmak istiyoruz."

Proje kapsamında 1,5 ay boyunca dalgıçların Akdeniz'de geniş kapsamlı temizlik yapması planlanıyor.

virahaber.com
 

Bu haber toplam 900 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.