1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin ve ABD arasında tansiyon çok yüksek
Çin ve ABD arasında tansiyon çok yüksek

Çin ve ABD arasında tansiyon çok yüksek

​​​​​​​Çin, ABD donanmasına bağlı bir destroyerin Güney Çin Denizi'ne girmesi üzerine Washington yönetimini provokasyon yapmakla suçladı.

A+A-

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Rın Guoçiang, yaptığı basın açıklamasında, ABD donanmasına bağlı USS Mustin adlı bir destroyerin Güney Çin Denizi'nde bulunan Nanşa Adaları'ndaki yapay Mischief resifine 12 mil yaklaşması üzerine Çin Halk Kurtuluş Ordusuna (ÇHKO) bağlı Huangşan ve Cınciang fırkateynlerinin bölgeye sevk edilerek, destroyeri bölgeyi terk etmesi için uyardığını ifade etti.

Washington yönetiminin seyrüsefer serbestisi adı altında Güney Çin Denizi'nde yasadışı ve provokatif hareketlere girdiğini ve bu eylemle bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye attığını savunan Rın, ABD'nin bu eylemlerinin Çin'i savunma kapasitesini daha güçlendirmeye, güvenliğini ve egemenliğini sıkı bir şekilde savunmaya teşvik ettiğini vurguladı.

Sözcü Rın, USS Mustin'in Güney Çin Denizi'ndeki ilgili bölgeye girmesinin ciddi siyasi ve askeri provokasyon olduğuna dikkati çekerek, buna kesinlikle karşı çıktıklarının altını çizdi.

Çin Güney Çin Denizi'nde tatbikat yapacak

Öte yandan Şinhua haber ajansı askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, ÇHKO'nun Güney Çin Denizi'ndeki yapacağı tatbikatın savaş eğitimi amacı taşıdığı bildirildi.

Herhangi bir ülkeyi hedef almadığı ve yıllık rutin programa göre yapılacağı belirtilen tatbikatın tarihi açıklanmazken, ülkenin ilk uçak gemisi Liaoning'in de bu savaş eğitimine katılabileceği kaydedildi.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervleri bulunduğu belirtilen Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor. Çin, 1947'de yayımladığı 9 kesik çizgili haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yaklaşık yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunuyor.

Pekin'in, tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ve Çin arasında gerginlik yaşanmasına neden oluyor.

GÜNEY ÇİN DENİZİ NEDEN ÖNEMLİ?

Tüm dünyadaki ticari yük gemilerinin neredeyse yarısı Avrupa ve Orta Doğu'dan Asya'nın doğusuna ulaşmak için bu denizden geçiyor. Reuters'a göre bu, her yıl 4.58 trilyon euroluk bir ticaret rotası demek.

Ancak Güney Çin Denizi, bu miktardan çok daha fazlasını kazandırabilecek başka kaynaklara daha sahip: petrol ve gaz.

Dünya Bankası, Güney Çin Denizi'nin yatağında yaklaşık yedi milyon varillik petrol ve 25 trilyon metreküp gaz rezervi olduğunu kaydetti

Vira Haber

Bu haber toplam 4216 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.