Çin dünyaya meydan okuyor
Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in açtığı davayı kaybeden Pekin yönetimi, adalardaki inşaat faaliyetlerini durdurmuyor. Çin, "Her türlü askeri gövde gösterisi karşılığını bulacak. Her türlü kışkırtmaya cevap verecek hazırlığımız var" açıklamasını yaptı.
Başkent Pekin'de ABD Donanma Komutanı Amiral Johnson Ricardson'la görüşen Çin Donanma Komutanı Amiral Vu Şıngli, Güney Çin Denizi'ndeki rakip ülkelere mesaj yolladı.
Vu, ABD'li mevkidaşına her türlü kışkırtmaya cevap verecek hazırlığı yaptıklarını, Pekin yönetiminin sorunları barışçıl müzakere yoluyla çözmekten taraf olduğunu belirtti.
Güney Çin Denizi'nde bulunan adalardaki inşa faaliyetlerini yarıda bırakmayacaklarını kaydeden Vu, "Bu adalar üzerindeki savunma seviyemiz, bize yönelen tehditlere göre şekillenir. Çin'e karşı yapılan her türlü askeri gövde gösterisi karşılığını bulacak" ifadelerini kullandı.
Çin, ülkenin güneyindeki Haynan eyaletinin güney ucundaki Nanşa ada parçaları çevresinde denizi kumla doldurmak suretiyle havalimanı, gözlem kulesi ve liman inşası gibi faaliyetler yürütüyor.
ABD, Pekin yönetimini adaları askerileştirmek suretiyle bölgede tansiyonu artırmakla suçluyor. Çin ise ABD donanma gemilerinin bölgede sefer özgürlüğü bahanesi ile gövde gösterisi yapmaya çalıştığını savunarak, Washington yönetimine konuya taraf olmaması çağrısında bulunuyor.
Birçok ülke karşı karşıya
Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.
Filipinler, 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda Pekin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti.
Kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı belirtilmişti.
Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Çin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.