1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin donanmasından 'lahana' taktiği
Çin donanmasından 'lahana' taktiği

Çin donanmasından 'lahana' taktiği

Çin Xi'an Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Göncü, Çin'in, uluslararası deniz trafiği ve zengin petrol potansiyeline sahip Güney Çin Denizi'ndeki varlığını artırmak için uzun vadeli askeri taktik izlediğini söyledi.

A+A-

Göncü, yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi'nin, ülkenin ekonomik gelişiminin devamı için önemli olduğunu belirterek, Çin donanmasının, bölgedeki ticaret yollarını güvence altına almak amacıyla "Lahana Taktiği" ve "Salam Dilimleme Taktiği" olarak bilinen uzun vadeli zeki bir yöntemi uyguladığını ileri sürdü. 

"Lahana Taktiği"nin herhangi bir zamanda bölgede çatışma içinde olan adaya donanma göndererek burayı istila etmeyi ve çevredeki diğer adaları askeri gemiler, balıkçı botları ve yardımcı donanma kuvvetleriyle kuşatma altına almayı içerdiğini anlatan Göncü, "Bu taktik, tıpkı bir 'lahana' gibi adaların adım adım sarmalanarak yabancı donanmaların girişlerini ve içeriden çıkışlarını engelliyor" diye konuştu. 

"Hakimiyetini adım adım artırıyor"

Çin'in uyguladığı bir diğer taktiğin de "Salam Dilimleme" olduğunu ifade eden Göncü, şöyle konuştu: 

"Uzun vadeli olan bu taktik tıpkı salam dilimleme gibidir. Her hamlede küçük bir parça alarak bölgedeki hakimiyeti adım adım artırmayı kapsar. Başka ülkelerin donanmalarının da bu taktikten öğrenecek çok şeyi var. Çin, bu savaş taktiğini Filipinliler'e karşı Güney Çin Denizi'ndeki Scarborough Resifi için Nisan 2012'de uygulayarak adayı istila etmişti. 2013'te ise Ayungin Adası için Çin yine bu taktiğini Filipinler'e karşı kullanmıştı." 

ABD'den daha avantajlı

Çin'in, ABD karşısında bölgede daha avantajlı bir pozisyonda olduğunu vurgulayan Göncü, "Çin, ABD'de bölgedeki güç savaşının kendisine pahalıya mal olacağı hissini uyandırmak istiyor. ABD bölgedeki donanma güçlerini artırdığını bildirdi ve Çin'in bölgedeki artan gücünü dengelemek için de Vietnam, Filipinler, Japonya ve Avustralya ile müzakerelerine devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne (EIA) göre, Güney Çin Denizi'nde 11 milyar varil petrol ve 5,7 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Çin, daha önce bölgede 100 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulduğunu açıklamıştı.  

Devletler bir araya gelmişti  

Geçen hafta Avustralya'nın başkenti Canberra'da bir araya gelen Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung, Güney Çin Denizi konusunda tarafların daha dikkatli davranması gerektiğinin altını çizmişlerdi.  

Endenozya Devlet Başkanı Joko Widodo,  bu hafta Tokya'ya gerçekleştirdiği ziyarette, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddiasının hiç bir hukuki temelinin olmadığını söylemişti. 

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde yeni askeri ya da sivil tesisler kurduğunu savunmuş, bunun üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, ABD'nin "Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki karakollarını genişlettiği" yönündeki iddialarını reddederek, "kimsenin asılsız suçlama yapmaya hakkının olmadığını" bildirmişti. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1194 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.