1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin, BM Daimi Tahkim Mahkemesi'nin kararına karşı çıktı
Çin, BM Daimi Tahkim Mahkemesi'nin kararına karşı çıktı

Çin, BM Daimi Tahkim Mahkemesi'nin kararına karşı çıktı

Çin, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesinin Filipinler'in başvurusu üzerine Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalarla ilgili davayı görme kararına karşı çıktı.

A+A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang,  ülkesinin Filipinler'in tek taraflı başlattığı tahkim sürecini kabul etmediğini, sürece dahil olmayacağını belirterek, "BM Daimi Tahkim Mahkemesinin kararı, bizim için bağlacıyı nitelikte değildir" dedi. 

Çin'in Güney Çin Denizi'nde bulunan adalar üzerindeki egemenliğinin inkar edilemeyeceğini belirten Lu, Çin'in egemen bir devlet ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin (UNCLOS) taraflarından biri olarak anlaşma prosedürünü kendi isteğiyle seçme hakkı bulunduğunu kaydetti. 

 "Çin, komşularıyla toprak ve deniz yetki alanlarıyla ilgili sorunları diyalog ve danışmayla çözme taraftarıdır" diyen Lu, Filipinler'in BM tahkimine başvurmasını "hukuk pelerini altında siyasi bir provokasyon" olarak niteledi. 

BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in 2013'te yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti. Filipinler, mahkeme kararını memnuniyetle karşılamıştı. 

Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Çin, Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia ediyor.

Mahkemeye yaptığı başvuruda bölgedeki adacıkların kime ait olduğu tartışmasını gündeme getirmeyen Filipinler, mahkemeden bunların adacık değil, "kayalıklar" olduğunu açıklamasını talep etmişti. Hem Çin'in hem de Filipinler'in taraf olduğu UNCLOS'a göre insanların oturmasına elverişli olmayan veya kendilerine özgü ekonomik yaşamı olmayan kayalıkların münhasır ekonomik bölgeleri veya kıta sahanlıkları bulunmuyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1189 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.