1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çılgın projeye çılgın santral
Çılgın projeye çılgın santral

Çılgın projeye çılgın santral

'Çılgın proje' olarak adlandırılan Kanal İstanbul'un Türkiye'nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak bir yapıya dönüştürülmesi için proje üretildi.

A+A-

Çılgın proje Kanalİstanbul, Türkiye'nin elektrik sorununu çözecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı ve 'çılgın proje' olarak adlandırılan Kanalİstanbul'un Türkiye'nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak bir yapıya dönüştürülmesi için proje üretildi.

Kanadalılar'ın derin denizde uyguladığı ve Cebelitarık Boğazı'na kurulması için de çalışmaların başlatıldığı sualtı türbin elektrik santralının benzerinin, Kanalİstanbul'a kurulması durumunda yılda 56 bin megavat/saat elektrik üretilecek.

Türkiye'nin halen kurulu gücü ise 52 bin 300 megavat seviyesinde. Kanalİstanbul'un uzunluğunun 45 ya da 56 kilometre olması planlanıyor. Kanal'a, 625 metre aralıklarla her birinde 175 türbinin olacağı 80 santral, toplam 14 bin türbin taşıyacak. Elektrik üretimi için suyun akış gücünden yararlanılacak.

ENERJİ BAKANLIĞI BİLGİ ALDI

Ekonomist Fikret Bizimcan'ın patentini aldığı proje, Başbakanlık ve bakanlıklara gönderildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları'nın özel ilgi gösterdiği projeyi SABAH'a anlatan Bizimcan, "Açılacak kanalın 45-55 kilometre uzunluğunda, 150 metre yüzey ve 120 metre taban genişliğinde olacağı, derinliğinin de 25 metreyi bulacağı belirtiliyor. Bu durumda, Karadeniz ve Marmara'nın muhteşem alt ve üst akıntı gücü elektrik enerjisine çevrilebilir. Bu sistem her denizde uygulanabilir. Ancak, Kanalİstanbul'a inşaat aşamasında kurulması yatırım maliyetini azaltır" dedi.

TEK BAŞINA YETER

Projenin Türk Patent Enstitüsü'nde Mayıs 2011'de '2011/04331' numara ile patent altına alındığını söyleyen Bizimcan, şöyle konuştu: "625 metrelik mesafeler suyun akış hızını kesmemesi için düşünüldü. 14 bin adet türbin sualtı oluklu olacak. Bunların 80 santral şeklinde kurulması halinde yılda 56 bin megavatlık elektrik enerjisi üretilmesi mümkün. Türkiye'nin şu andaki kurulu gücü 52 bin 300 megavat. Yani bu proje gerçekleşirse Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacını karşılar." Fikret Bizimcan, türbinlerin Türkiye'de yapılmasının da mümkün olduğunu vurgulayarak, "İşin güzel tarafı bu teknoloji denizlerimizde ve akarsularımızda da kullanılabilir" diye konuştu. Bizimcan, projenin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne Başbakan'a sunulmak üzere teslim edildiğini belirterek, "İlgili bakanlıklar projeyi gördü ve olumlu buldu" dedi.

AMAZON KADAR SU AKIYOR

Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giren üst akıntı suyu miktarı, 2009 ölçümleri ile 260 kilometreküp/ yıl seviyesinde. Marmara'dan Karadeniz'e ise 123 kilometreküp/ yıl su gidiyor. Bizimcan "Karadeniz'den Marmara'ya akan su Tuna Nehri'nden 57 kilometreküp/yıl fazla. Dünyanın en büyük nehri olan Amazon'un 378 kilometreküp/ yıl olan suyunun debisi ile karşılaştırıldığında İstanbul Boğazı'nı dünyanın en önemli nehirlerinin seviyesine getirir" dedi. Bizimcan, kanalın genişliğinin 150, derinliğinin de 25 metre olması durumunda buradan geçecek suyun hızının çok yüksek olacağını vurgulayarak "Bu enerji üretimi için uygun" diye konuştu.

cilgin_proje_kanal_istanbulun_guzerghi.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

 

 

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.