1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Çeşme'deki felaketin boyutu gözler önüne serildi
Çeşme'deki felaketin boyutu gözler önüne serildi

Çeşme'deki felaketin boyutu gözler önüne serildi

Avukat Senih Özay ve arkadaşları, kaza yapan 'Lady Tuna' gemisinin sebep olduğu çevre felaketiyle ilgili bir keşif yaptı. Özay ve arkadaşlarının yaptığı keşif felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber

Avukat Senih Özay ve arkadaşları, 18 Aralık 2016 Pazar günü Çeşme açıklarında meydana gelen gemi kazasının çevreye etkilerini açığa çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar kapsamında dün bir keşif yapan ekip, felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Kazanın etkileri ve kirlenen Çeşme kıyılarında yapılan çalışmalar, Av. Senih Özay, Av. Osman Betal Özay ve Av. Murat Fatih Ülkü tarafından gözlemlendi.

Bilindiği gibi Panama bandıralı 'Lady Tuna' adlı gemi, 18 Aralık tarihinde Gerence Körfezi'ndeki orkinos çiftliğinden orkinos yüklemesi yapmış, sonrasında ise saat 13.40 sularında Çeşme Ildır Körfezi açıklarında karaya oturmuştu. Yaşanan kaza sonucu gemiden denize yakıt (fuel-oil) sızıntısı olmuştu. Sızıntının; denize, doğaya, canlılara, Çeşme turizmine ve ekonomisine ciddi zararlar verebilecek mahiyette olduğu bildirildi. Ayrıca kaza sonucu oluşan kirliliği temizleme çalışmalarının uzun süre devam edeceği ve temizliğin oldukça zor olduğu kaydedildi. Uzmanlar, bu kazanın bölge ekosistemini ve doğal ortamını tehdit ettiğini, ayrıca bölgeye geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini belirtti.

2-085.jpg

Topluma ve medyaya çağrı

Av. Senih Özay, Av. Osman Betal Özay ve Av. Murat Fatih Ülkü, söz konusu kaza ile ilgili topluma ve yetkililere yönelik bir çağrı yaptı. Yapılan çağrıda şu ifadeler kullanıldı:

"Çeşme’deki 'gemi kazası' ve 'denize yakıt sızıntısı' nedeniyle, Çeşme denizi ve doğasının uğradığı olağanüstü, esasen hiçbir zaman giderilemeyecek zararlar, tüm yönleriyle net biçimde ortaya çıkarılmalı; bu zararın oluşumunda kusuru olanların sorumluluklarını yerine getirmeleri, bu zararı gidermeleri sağlanmalıdır. Bu olayın küçümsenecek, basite indirgenecek bir hali yoktur. İşte bu zararların ve sorumluların ortaya çıkarılması için, Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'ne delil tesbiti için (2017/1 d.iş nosu ile) başvurarak, hukuk sürecini başlatmış bulunuyoruz. Dünyadaki örnekleri hatırlayarak, Türkiye'nin de, hukukunun da, hak arayışının da yabana atılamayacağını dünyaya göstermemiz gerekiyor. İşte bu süreçte, olayın sürekli takibinin sağlanması, kamuoyunun ilgisinin düşmemesi için; Çeşme halkının, Çeşme ve İzmir başta olmak üzere ulusal sivil toplum örgütlerinin, yörede evleri bulunan öne çıkmış büyük işadamlarının, yurttaşların ve en önemlisi de medyanın ilgisini önemsiyoruz ve bekliyoruz."

3-076.jpg

Tüm bilgiler dosya halinde belediyelere yollandı

Av. Senih Özay, Av. Osman Betal Özay ve Av. Murat Fatih Ülkü, çevre felaketiyle ilgili tüm bilgileri, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bir dosya halinde yolladıklarını belirtti. Ayrıca olayla ilgili hazırlanması beklenen bilirkişi raporunun hukuksal süreci aydınlatacağı için olağanüstü önem taşıdığı ifade edildi.

4-055.jpg

Bu haber toplam 4736 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.