1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Çermik'te balık işletmecileri zor durumda
Çermik'te balık işletmecileri zor durumda

Çermik'te balık işletmecileri zor durumda

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde balık üretimi yapan işletmeciler, Tarım Bakanlığının destek vermemesi durumunda balıkçılık sektörünün biteceğini öne sürerek yetkilerden yardım talebinde bulundular.

A+A-

Çermik’te geçimini balık üreterek yapmaya çalışan işletmeciler, balıkçılık sektöründe yeterince destek verilmediğini belirterek Tarım Bakanlığından konuyla ilgili çalışma yapmasını istiyor.

“Kazandığımız para, masrafı karşılamıyor”
Çermik’te balık üretimi yaparak geçimini sağlayan balıkçı Halil Taşkın, daha önceleri tatlı su ve deniz balığı sattığını ardından da Çermik’e yaklaşık 32 kilometre uzakta bulunan Fırat nehrinde alabalık tesisi kurduğunu söyledi. Yaklaşık 3 yıldır alabalık işi ile uğraştığını belirten Taşkın, “Bu balığın üretimi, yetiştirmesi ve porsiyonluk satışını güzel bir şekilde yapıyoruz. Ama şimdiye kadar yatırmış olduğumuz parayı bile çıkaramıyoruz. Sebebine gelince yem fiyatı yüksek ve balık para etmiyor. Ayrıca balığın firesi çok. Şöyle ki; martı, susamuru, sıcak ve soğuk su dalgası, hastalık gibi birçok olumsuz etkenden dolayı fire veriliyor. Alabalık çok hassas bir balık türüdür. En ufak bir girişimde dahi bakteri kapabiliyor. Önceleri Devlet desteği vardı onu da kıstılar. Kıstığı için aldığımız para masrafı karşılamıyor.”dedi.

“Bir çok balık işletmecisi iflas etti”
Üretim yaparken yüksek üretim fiyatlarından çok sıkıntı çektiklerini dile getiren Taşkın, “Balık yem’i fiyatı yaklaşık 4 TL, toptan balık fiyatı da 4 TL. 2 yıl boyunca balık yemi ile balık satışının toptan fiyatına denk geldiği için bir şey kazanamıyorduk. Önceleri alabalık yavrularını dışarıdan getirirdik. Şimdi ise balık üretimine başlamış olduk. Tabi ürettik fakat sudan mıdır, bilmiyorum 2 milyona yakın balık yavrusu telef oldu. İlk yılda tecrübesizdik. Balıklar küçük kafeste olduğundan ötürü 35 ton balık zayiatımız oldu. Bu da bizi çok etkiledi. Önceleri balık üretimi için yavru desteği vardı. Yetkililer bu desteği kaldırınca 29 ton kapasiteli bu ufak çiftliğimizde ne kar, ne zara,r işte ayakta durmaya çalışıyoruz. Ama diğer büyük işletmecilerde şahit olmuşuz ki hepsi batırmış, yani büyük zararlar etmiş. Yem konusunda üreticilere indirim ya da Devlet desteğinin artması lazım. Aksi halde balıkçılık sektörü biter. Şu an zaten Keban Barajı’nda çoğu zarardan dolayı batırmış, terk etmiş.” diye konuştu.

“Martılar ve susamuru ile başımız dertte”
Çermik başta olmak üzere civar köylerde alabalığa fazla bir rağbetin olmadığını dile getiren balıkçı Taşkın, “Daha önceleri Fırat nehrinde yakaladığımız balıkları halk alıyordu. Tabi bu alabalıklara alıştıkları için şimdi bu balığa rağbet daha çok. Yani satışta sorun yok. Fakat bizim  kafesteki balık sayımız 116 bin civarı. Kapasite sayısını hesapladığımızda 29 ton balık çıkması lazım. Ama martılar ve su samurunun yedikleri balıklarla verilen zayiat bakıyoruz elimize  17-18 ton balık ancak geçmiş. Bu da işimizin diğer olumsuz bir yanı. Başka yapacak bir iş imkanımız da yok. Babadan, dede’den bu balıkçılık işini görmüşüz. Mecbur bununla uğraşıyoruz. Burada görüyorsunuz, Urfa’daki Balıklı göl misali balıkların başına gidiyorsun onlar senden yem vermelerini istiyor. Bu zevk bile insana yetiyor. Ama bir şey kazanmıyoruz Maalesef.”diye belirtti.

''Destek için değil üretmek için çalışıyoruz''
Bulundukları  mevkide 5  balık işletmesinin olduğunu ve bunların zarardan dolayı kapanma aşamasına geldiğini söyleyen Taşkın, “İşletme sahipleri bu sene artık son, diyor. Bu zarar ve boş çalışma nereye kadar gider ki. İlk yıl yavru balık desteği vardı bunu tarım bakanlığı kaldırdı. Yetkililer ayda bir gelip denetliyorlar. Burada yapılan işletmede en ufak bir usulsüzlük yoktur. Zaten elimizden geldiği kadar destek için değil sırf  üretmek için çalışıyoruz. Yetkililer de gelip görmüş ve buna şahittirler. Ricamız bu konuda bize yardımcı olmalarıdır. Sorunlarımıza bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Aksi halde hepimiz kapatma durumunda kalmışız. İflasın eşiğindeyiz.”diyerek balık işletmelerinin içinde bulunduğu zor suruma dikkat çekti. Yetkililerden balık üreticilerine destek istedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1863 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.