Cennet koya akan atık su
Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Güvercinlik Köyü’ndeki arıtma tesisinin yenilenmemesi nedeniyle 15 bin kişinin binlerce ton atık suyu haftalardır mavi bayraklı koya akıyor.
Tatilciler ve turistler koyda denize girmekten vazgeçerken, köy muhtarı Mehmet Gereme, "Şu anda cennet koya akan atık su nedeniyle Ankara’da bakanlıklarda görüşmeleri sürdürüyorum. Yıllardır durumun aciliyetini ilgili kurumlara anlatmaya çalışıyorum" dedi.
Yaz aylarında nüfusu 15 bine ulaşan Güvercinlik Köyü’ndeki 1500 kişi kapasiteli arıtma tesisinin yenilenmemesi nedeniyle ormana taşan atık ve pis sular, mavi bayraklı cennet koyu cehenneme çeviriyor. Arıtma tesisinin çalışamaz hale gelmesi ardından 1 ay önce taşan binlerce ton pis su ormanlık alana, ardından 200 metre uzaklıktaki koydan denize gidiyor. Turizmci 25 yaşındaki Gökhan Altın ve eşi İngiliz tur rehberi Luis Altın duruma tepki gösterdi. Güvercinlik Koyu’nda cenneti cehenneme çeviren atık kirliliği nedeniyle tatilciler veya turistlerin denize giremez hale geldiğini kaydeden Altın, binlerce ton pis suyun denize gittiğini söyledi. Gökhan Altın, "Turistlerden gelen yoğun şikayet üzerine eşimle gelip inceleme yaptık. Gerçeği yerinde gördük. Üç turist gelsin diye mücadele verirken, göz göre göre pis suları denize boşaltmak doğru değil. Devletin çok acil olarak tedbir alıp arıtmayı hemen yaptırması ve koyda denize girmeyi acilen yasaklaması lazım. Aksi takdirde Türk turizmciler çok ağır tazminatlarla karşı karşıya kalabilir" dedi. Rehber Luis Altın ise, "Gördüklerime inanamadım, Bodrum dünya turizminde bir marka ve turizm sezonunun ortasında yetersiz alt yapı nedeniyle tüm köyün pis suyu denize boşaltılıyor. Aklım duracak gibi. Bu manzaranın sorumluları bir an önce gerekli tedbiri almalı" dedi.
DENİZİN RENGİ DEĞİŞTİ
Pis sular nedeniyle mavi bayraklı koyun renginin değiştiği, dört yıldızlı 5 otel ile 100’e yakın turistik işletmenin bulunduğu bölgede denize girenlerden 66 yaşındaki Raif Kocabıyık, çaresiz kaldıklarını söyledi. Kocabıyık, "Yıllardır bu koyda denize gireriz, halen de giriyoruz. Denizin rengi çok değişik ve pis kokuyor. Ancak köylülerin başka plajlarda denize girmesi için şartları müsait değil, tüm sahiller işgal edilmiş durumda. Pis denize girmek zorunda kalıyoruz. Defalarca yaptığımız şikayet ve uyarılar dikkate alınmadı. Kaymakamlık, belediye ve muhtarlığın acil tedbir alması şart" dedi.
ANKARA İLE TEMAS
Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme, DHA muhabiri ile telefonla görüşürken Ankara’da bulunduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştüğünü söyledi. Gereme, şöyle konuştu:
"150 haneli köy ve 1500 kişi kapasiteli arıtma tesisini 80 bin liraya yaptırmıştık. Ancak hızla gelişen ve turizm bölgesine dönen koyda artık bu arıtma yetmemeye başladı. Yıllardır bu durumu yetkililere anlatmaya çalışıyorum. Bu nedenle 2008 yılının Ağustos ayında Bodrum’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a arıtmanın acil yapılması ile ilgili proje ve dosyayı vererek yardım istemiştim. Ankara’da yaptığım görüşmelerde projenin iki üç hafta içerisinde ele alınacağını ve ihaleye çıkarılarak yapılması için hazırlıkların tamamlandığını öğrendim. Cennet koyu kurtarmak için yeni ve modern bir arıtma tesisini acil olarak yapmaktan başka çaremiz yok."
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.