Cengiz Kaptanoğlu'ndan Başbakan Davutoğlu'na "Denizcilik Bakanlığı" çağrısı
Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na denizcilik sektörünün taleplerini bildiren bir mektup gönderdi. Kaptanoğlu'nun mektubundaki en önemli unsur, "Denizcilik Bakanlığı" talebiydi.
A+A-
Vira Haber / Özel
Hürriyet Yazarı Vahap Munyar, AK Parti ilk dönem milletvekillerinden, eski TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yazdığı mektubu, "Denizcilik 'ulaştırma'ya sığmaz, AB'yi örnek alın" başlığıyla köşesine taşıdı.
Denizcilik sektörünün taleplerini ileten mektubunda şu ifadeler kullanıldı:
- Siyasi, askeri ve ekonomik açıdan büyük önemi bulunan “denizcilik sektörü”nün bir Bakanlık olarak düşünülmesi gerekliliğine inanıyoruz.
- Dünyanın yüzde 71’i deniz ve okyanuslarla kaplı. Bunun yüzde 64’ü ulusal hükümranlık alanlarının dışında. 230 bayrak devleti ülkesi ulusal hükümranlık alanlarının dışındaki denizlerde serbestçe seyrediyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) üye 193 ülkenin uluslararası deniz yönetimine katılımı söz konusu ama tek bir kapsayıcı yapı yok. 171 üyeli, BM çatısı altında çalışan Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO) Türkiye’nin de en iyi şekilde temsili gerekiyor. Bunun için güçlü bir yapıya ihtiyaç var.
Türkiye'nin denizcilik potansiyeli
- Türkiye’nin kıyı şeridi 8 bin 333 kilometre. Deniz ve iç su alanları 25 milyon hektar. Bu, orman alanlarından fazla ve tarım alanlarına eşittir. Nehirlerimizin uzunluğu 178 bin kilometre. Nüfusun yüzde 55’i denize kıyısı olan 28 ilde yaşıyor.
- Çanakkale Boğazı (37 mil), Marmara Denizi (110 mil) ve İstanbul Boğazı (17 mil), Karadeniz-Ege arasındaki 164 deniz millik suyolu siyasi, askeri ve ticari açıdan hayati ödeme sahip.
Denizcilik, Ulaştırma Bakanlığı'nın içine sığmıyor
- Denizcilik, “deniz ulaştırması”nı da içeren geniş bir kavram. “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı”nın adında denizcilik iki ayrı yer ve boyutta var. “Ulaştırma”, deniz ulaştırmasını da kapsıyor. “Denizcilik” kelimesi, ulaştırma modu dışındaki çerçeveyi ortaya koyuyor. Denizciliğin Ulaştırma Bakanlığı’nın içerisine sığmayacağı görülüyor.
Avrupa Birliği’nin (AB), denizcilik sektörüne yaklaşımı
- AB, denizciliği refah, kalkınma, krizden çıkma, rekabet gücünü artırma, istihdam sorunlarını çözme gibi hedeflere ulaşmada en önemli araç haline getirdi. Gemi inşası, istihdam ve kalkınmada lokomotif sayılıyor. İklim sorunu nedeniyle yük ve yolcuların deniz taşımacılığına daha fazla kaydırılmasına çalışılıyor.
AB denizcilik sektörü için büyük kaynak harcıyor
- AB Komisyonu’nda Ulaştırma Bakanlığı’nın yanı sıra “Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı”nın da bulunması, denizciliğe verilen önemi gösteriyor.
Kaptanoğlu mektupta Türkiye’nin dış ticaret yüklerinin yüzde 90’ının deniz yoluyla taşındığına da vurgu yaptı:
- Bu taşımanın yabancı bayraklı gemilerle yapılması cari açığı artırıyor. Bunu önleyecek güçte milli filo oluşturulması, güçlü denizcilik idaresi ile mümkün. Türkiye, 2023 ihracat hedefine ulaştığında yıllık navlun harcaması 30 milyar dolar olacak. 32 milyon DWT’luk Türk deniz ticaret filosu 27 milyon DWT’a geriledi. Gemi inşada da gerileme var.
Cengiz Kaptanoğlu'nun bu çağrısından sonra Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Denizcilik Bakanlığı”nı ayırmaya nasıl bakacağı merak konusu...
ViraHaber.com
Bu haber toplam 10187 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.