1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Çeksan Tersanesi 'Hasan Tahsin' feribotunu denize indirdi
Çeksan Tersanesi 'Hasan Tahsin' feribotunu denize indirdi

Çeksan Tersanesi 'Hasan Tahsin' feribotunu denize indirdi

Çeksan Tersanesi tarafından inşa edilen Hasan Tahsin arabalı yolcu gemisi törenle denize indirildi. Son teknolojiyle donatılan yeni geminin Eylül ayında seferlere başlayacağı belirtildi.

A+A-

Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci, engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımı Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihale ettiği 3 adet arabalı yolcu gemisinden ilkini denize indirdi.

Tuzla’da imal edilen Hasan Tahsin isimli arabalı yolcu gemisinin denize indirilmesi nedeniyle Çeksan Tersanesi’nde gerçekleştirilen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Başkanı Başaran Bayrak, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Türkiye Direktörü Şule Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek  ve imalatçı firma Çeksan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Bayrak da katıldı. İsmini İzmirlilerin oyuyla alan yeni arabalı yolcu gemisinin Eylül ayında İzmir’e gelerek seferlere başlayacağı, yine İzmirliler tarafından Ahmet Piriştina ve Kubilay adı verilen diğer gemilerin ise 6’şar ay arayla teslim edileceği bildirildi.
 
“Türk tersanecileri olarak müteşekkiriz”

Çeksan A.Ş. Başkan Yardımcısı İlhan Bayrak, Türkiye tarihinin önemli figürlerinden birinin adını taşıyan Hasan Tahsin gemisinin yapımını üstlenmekten büyük onur duyduklarını söyledi. İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Başkanı Başaran Bayrak, sektörün ülke ekonomisi açısından önemine değinirken İzmir’in yeni gemilerini örnek gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki yıl önce de yolcu gemileri için yine bir Türk tersanesi ile çalışma kararı aldığını hatırlatan Bayrak, “Sayın Başkan Aziz Kocaoğlu’na, Türk tersanelerine duyduğu güven için sektör olarak müteşekkiriz” diye konuştu.

Projenin finansmanında yer alan Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Şule Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası finans sektöründeki yüksek itibarına dikkat çekti. Kılıç “Bu proje için sağladığımız kredi, işte bu nedenle verdiğimiz en ucuz ve en uzun vadeli kredidir” dedi.

Sözlerine kenti ve kentliyi kalkındırma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını hatırlatarak başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Belediye olarak güçlü finans yapılarıyla Hazine notunun 9 basamak üzerinde bir kredi notuna sahip olduklarını söyledi. Toplu ulaşımı çevreci ve hızlı deniz araçlarıyla takviye etme konusundaki çalışmaları hızla sürdürdüklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Hem yolcu vapurları hem de arabalı vapurlarımızın yerli tersanelerimizde yapılmasından dolayı son derece mutluyum ve övünüyorum. Özellikle karbon kompozit gemi yapımında Türkiye’ye örnek olduk” şeklinde konuştu.

Geminin ismini taşıyan Hasan Tahsin’in, İzmir’in işgal edildiği gün düşmana ilk kurşunu atan gazeteci olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı, “Ülkenin kurtuluşunun meşalesini yakan Hasan Tahsin’in ismi zaten İzmirlilerin gönlünde yaşıyordu;  şimdi yeni gemimizde de yaşatacağız” dedi.
Tören sonunda Başkan Aziz Kocaoğlu’na plaket ve gemi maketi hediye edildi. Hasan Tahsin arabalı yolcu gemisi, daha sonra dualarla denize indirildi.
 
Çevreci, hızlı, tasarruflu

İzmir’in yeni arabalı yolcu gemisi Hasan Tahsin, 78.90 metre boyunda ve 17.40 metre eninde, 450 yolcu ve 71 araç kapasiteli, çevreci bir taşıt. İzmir’deki eski vapurlara göre yüzde 30 yakıt tasarruflu ve çok daha hızlı. Mevcut gemilerin hızı 9/10 knot iken, yeni gemiler 14 knot hızında olacak. İşletmeci kuruluş İzdeniz, böylelikle sefer sürelerini kısaltarak sefer sayılarının arttırılmasını planlanlıyor. Yılda 480 bin olan yolcu sayısının, yeni gemilerle 800 bine çıkması hedefleniyor.

Yeni gemiler tüm güverteleri ve yolcu salonları, bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlanmış durumda. Üst güvertesinde 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası olacak ve alan oyuncaklarla donatılacak. 

Tüm güverteleri ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelli yolcuların kullanabileceği şekilde düzenleniyor. Gerekli yerlerdeki uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi’nde yazılacak. Ayrıca güverte ve salonlarda görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte yer döşemesi kullanılacak. Gemilerde tekerlekli sandalyeli ve tüm engelli yolcular ile bebek arabalı yolcuların iniş ve binişleri için gerekli teçhizat ve düzenlemeler bulunacak.

Gemilerin sancak ve iskele bordalarında, güverteler arasında engelli ve yaşlı yolcuların hareket etmelerini sağlayacak yeterlilikte toplam 2 adet engellilere uygun asansör bulunacak.

Yolcularının kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi yer alacak ve bu alanlar yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde yapılandırılacak. Yolcularının bavul ve çantalarını koyabilecekleri raf ve bölümler olacak.

FERİBOTUN İÇ DİZAYNI İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NDE YAPILDI

Hasan Tahsin feribotunun yolcu güvertesinin malzeme seçimleri ve bu seçime esas oluşturan görselleştirme çalışmaları, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yat Tasarımı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mustafa İnsel, Y. Doç. Dr. Can Özcan, Y. Doç. Dr. Markus Wilsing, Y. Doç. Dr. Emre Ergül ve yüksek lisans programı öğrencilerinden Barış Karslıgil ve Alperen Gören'in yer aldığı çalışmada, geniş ve ferah algılanan iç hacim dikkat çekiyor.

 Malzeme seçimindeki temel yaklaşım, yolcunun körfez manzarasını neredeyse kesintisiz bir biçimde algılamasına olanak tanıyor. Büfe ve asansörler gibi dikkat çekici odakların açık renkli ve dokusu belirgin olmayan ahşap elemanlar ile kaplanması da aynı amaca hizmet ediyor. Aynı şekilde tavan ve düşey yüzeylerin de iç mekan-dış mekan algısındaki sürekliliğe katkıda bulunduğu görülüyor. Zemin döşemesi ise yer hissini kaybetmemek için diğer yüzeylere oranla daha koyu seçilmiş. Çalışma sürecinde, malzeme kararlarının netleşmesi için üç ayrı ahşap kaplama ve dört ayrı koltuk renginden oluşan 12 farklı seçenek oluşturulmuş. Bu kapsamda bir başka çok önemli konu da engelli erişimine yönelik kararlar olmuş. Sadece yerleştirme planında bulunan asansörler ve geçiş koridorları değil, yönlendirme izleri, tutunma barları, tekerlekli sandalyelerin kilitlendiği özel detaylar, sesli uyarılar ve yönlendirmeler de düşünülmüş. Yolcu güvertesinde ayrıca, çocuklar için bir oyun alanı da yer alıyor.

 

hasan_tahsin1.jpgaziz.jpgaziz1.jpghasan_tahsin_tuzlada_.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2252 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.